Što učiniti ako palma Areka visi?

1682186802 Palma areca viseca – evo sto uciniti AgroPower Vrtni alati i strojevi

Areka palma je estetska biljka koja se uglavnom koristi u zatvorenim prostorima kao nadopuna svakom dekoru.

Iako je jednostavna za njegu, potrebno je mnogo truda da zadrži lijep izgled.

Neki od simptoma umiruće biljke Areka uključuju obješene i žute lišće, smeđe vrhove i opadanje lišća.

Visenje je štetno za Areka palmu jer može izazvati venuće koje može uništiti biljku.

Uglavnom je uzrokovana neprikladnom učestalošću i količinom zalijevanja, bilo pretjeranim ili premalim zalijevanjem, nedovoljnom vlažnošću zraka i prisutnošću štetnika na biljci koji upijaju tekućinu Areka palme.

Dobra vijest je da se padanje na palmi Areka često može poništiti. Da bi se palma oporavila, trebali biste stvoriti idealno okruženje s odgovarajućom razinom vlažnosti, dobro drenirajućim tlom, održavati odgovarajuću rutinu zalijevanja i biti bez štetočina.

Što uzrokuje opuštenu Areka palmu?

Nekoliko je uzroka za opadanje Areka palme.

Opušteni listovi koji mlohavo vise sa stabljike signaliziraju da je biljka u opasnosti i da joj ne dajete odgovarajuću količinu vode ili vlage.

Pretjerano zalijevanje, nedovoljno zalijevanje i vlažnost zraka uobičajeni su uzroci opadanja.

Uzroci ovješene Areka palmeKako riješiti uzroke opuštene Areka palme?
Pretjerano zalijevanje i nedovoljno zalijevanje.Promijenite raspored zalijevanja i pokušajte da tlo bude mokro, ali ne i natopljeno vodom. Presadite koristeći dobro drenirajuću mješavinu za posude i posudu s drenažnim rupama.
Niska razina vlažnosti.Biljku možete staviti u posudu do pola napunjenu šljunkom i do pola punu vode; poprskajte/zamaglite lišće barem jednom dnevno ili postavite ovlaživač zraka blizu biljke.
Najezda štetočina.Riješite se štetnika zamagljivanjem lišća. Istrljajte ili isperite palmu alkoholom, uljem nima, insekticidnim sapunima, toplom sapunastom vodom i repelentom na bazi piretrina ili profesionalnim sredstvom za uklanjanje insekata.
Droopy Areka Palm Uzroci

Pretjerano zalijevanje Areka palme

Nepravilno zalijevanje je najčešći uzrok opadanja lišća. Opušteno lišće često je jedan od prvih pokazatelja da biljka pati od suhog tla ili previše vode.

Kada nema dovoljno vlage u tlu Areka palme, to može rezultirati mlitavim lišćem.

Kao i druge biljke, palma Areka gubi vodu putem lišća kroz transpiraciju koju treba nadoknaditi usisavanjem vode kroz korijenje.

Sačuvajte biljku Areka Palm

Nažalost, podvodnom tlu nedostaje dovoljno vode zbog čega korijenje ne može obnoviti izgubljeni sadržaj vlage, što rezultira opadanjem biljke.

Nadalje, previše vode može uzrokovati isto opadanje. Kada ima previše vode ili samo teško tlo koje ne drenira ispravno, korijenje se guši i ne može učinkovito usisati vodu i hranjive tvari.

Previše vode u tlu utapa sve zračne džepove iz kojih bi korijenje moglo skupljati kisik. Kada se to dogodi, korijenje gubi sposobnost upijanja vlage i hranjivih tvari.

Poduzmite nešto: Pretpostavimo da ste previše zalili palmu, pokušajte je spasiti što je prije moguće. Ostavljanje u vlažnom tlu može uzrokovati gljivičnu trulež korijena, ubijajući biljku i onemogućavajući njeno oživljavanje.

Vlažnost

Optimalni raspon vlažnosti za biljke Areka palme za uzgoj u zatvorenom prostoru je 40% do 50%.

Kada vlažnost padne ispod ili iznad idealnog raspona, listovi Areka palme mogu pasti, a vrhovi listova mogu postati smeđi.

Najezda Areka palme štetočinama

Ako se čini da problem s vodom i vlagom nije izvor problema, pregledajte biljke kako biste vidjeli bilo kakav dokaz insekata.

Najezda štetnika također može uzrokovati opušteno lišće. Kada previše štetnika konzumira tekućinu biljke, to uzrokuje isti gubitak unutarnjeg pritiska vode kao i presuho tlo.

Najčešći štetnici sobnih biljaka koji mogu uzrokovati padanje su kukci koji sišu sok poput lisnih uši, kamenaca, brašnastih stjenica i paukovih grinja.

Napadi štetočina mogu brzo pojesti lišće biljke, uzrokujući da ono opadne i na kraju propadne.

Može li opuštena Areka palma oživjeti? (Kako spasiti osušenu Areka palmu?)

Ako se o njima pravilno brine, Areka palme mogu biti pošteđene od dodatnog padanja, sušenja ili smrti:

  • Prvi korak je identificirati okolnosti koje su dovele do pada. Možda postoji problem s vlagom ili učestalošću zalijevanja.
  • Zatim provjerite je li tlo biljke zdravo i idealno da se samo popravi.

Održavanje vlažnosti

Visoka razina vlažnosti potrebna je kako bi Areka palma izgledala zdravo.

Može se kupiti higrometar koji će vam pomoći u mjerenju vlažnosti okoline biljke.

Ako je vlaga problem, stavite biljku u pladanj napola napunjen šljunkom i napola pun vode.

Također možete prskati lišće barem jednom dnevno kako biste održali vlažnost biljke Areka na idealnoj razini. Možete još više povećati vlažnost zraka postavljanjem ovlaživača blizu biljke.

Ako je vlaga problem, stavite biljku u pladanj napola napunjen šljunkom i napola pun vode. Također možete prskati lišće barem jednom dnevno kako biste održali vlažnost biljke Areka na idealnoj razini.

Dobro radi: Vlagu možete još više povećati postavljanjem ovlaživača blizu biljke.

Ispravno zalijevanje

Rutina zalijevanja uzrokuje opadanje Areka palme.

Prije svakog zalijevanja pregledajte tlo i količinu vode koju ulijevate u njega. Najbolji način za održavanje zdrave palme je praćenje njezinih potreba za vodom.

Zalijevajte ih dovoljno često u proljeće i ljeto kako bi tlo održalo nježno vlažnim.

Tijekom jeseni i zime pokušajte održavati tlo donekle suhim jer je biljka obično u poluuspavanom stanju.

Međutim, ako dopustite da se tlo potpuno osuši, palma Areka će klonuti i uvenuti. To je žedna biljka koju morate redovito zalijevati.

Ipak, nepravilno zalijevanje bi moglo uzrokovati opadanje lišća; s pozitivne strane, kada se jednom zasiti, biljka će ponovno stajati.

3ddwddw AgroPower Vrtni alati i strojevi

Što ako lišće otpadne?

Ako primijetite da lišće palme počinje opadati, važno je odmah promijeniti raspored zalijevanja kako biste izbjegli dodatnu štetu biljci.

Pokušajte održavati tlo Areka palme cijelo vrijeme mokrim, ali ne natopljenim vodom. Stavite posudu s vodom na dno posude za biljke kako biste pomogli u drenaži.

Iako Areka Palm zahtijeva često zalijevanje, biljku možete pretjerati. Zlatna palma je osjetljiva na prekomjerno zalijevanje, a zbog toga će joj lišće početi opadati.

Ako ne riješite problem, lišće će na kraju otpasti.

Mješavina za saksije koja slabo drenira također može uzrokovati uvjete natopljene vodom. Provjerite ima li lonac rupe za drenažu i da li mješavina za lonce učinkovito otječe.

Ako to nije slučaj, presadite biljku u novu posudu napunjenu svježim tlom za posude.

Provjerite korijen Areka palme

Provjerite ima li na korijenju truleži ako sumnjate da je razlog opadanja prekomjerno zalijevanje.

Kašasto korijenje i neugodan miris simptomi su truleži korijena. Zdravo korijenje, s druge strane, bit će čvrsto i bijelo.

3dddwddw AgroPower Vrtni alati i strojevi

Za liječenje truleži korijena možete koristiti hortikulturni vodikov peroksid. Korijenu osigurava punu količinu kisika.

Nakon temeljitog zalijevanja ili jake kiše, presadite palme u svježu zemlju dobre mješavine i posudu odgovarajuće veličine s dovoljno drenažnih otvora.

Dodavanje tresetne mahovine ili perlita u gornji sloj tla biljaka također može pomoći u drenaži:

  • Izvadite biljku iz lonca, zatim temeljito uklonite prljavštinu s korijena i odrežite jako oštećeno korijenje.
  • Zatim potopite korijenje na sat vremena u otopinu od 1 litre vode (na 349℃) do 30L—hidrogen peroksida.
  • Alternativno, dodajte 2 1/2 žlice 3% vodikovog peroksida u 3,5L vode i koristite ovu otopinu samo za zalijevanje biljke dok ne oživi.

Uklonite kukce sa lišća Areka palme

Ako primijetite bilo kakvu mrežu na biljkama ili točkaste mrlje na lišću, imate zarazu paukovom grinjom.

Možda se možete riješiti ovih štetočina jednostavnim prskanjem lišća vodom, jer prašnjavi uvjeti mogu privući ove bube.

Pokušajte utrljati alkoholom, uljem nima, insekticidnim sapunima ili isprati biljke u toploj sapunici s repelentom na bazi piretrina ako zamagljivanje ne uspije.

Ovaj postupak možete ponavljati svaka dva do tri dana ako je potrebno tjedno jer bi neke štetočine moglo biti teško iskorijeniti.

Budite kreativni: Ako ne uspije, idite u lokalnu tvornicu ili trgovinu hardverom i isprobajte profesionalni odstranjivač insekata.

Završne misli

Ključ za oživljavanje klonule ili umiruće Areke je utvrditi izvor problema.

Pretjerano zalijevanje, nedovoljno zalijevanje i vlažnost zraka uobičajeni su uzroci. Ako se Areka palma ne oživi na vrijeme, uginut će od klonuća.

Što prije riješite problem, veće su vam šanse da spasite biljku palme i spriječite je da u budućnosti sjedne.

-13%
Original price was: 204.00€.Current price is: 178.00€.
-13%
Original price was: 191.00€.Current price is: 167.00€.
289.00
-10%
Original price was: 1,022.00€.Current price is: 919.00€.
195.00

Trenutno se čita:

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na našu upotrebu kolačića.