Dolaze li oštrice kosilice naoštrene?

Dolaze li ostrice kosilice naostrene AgroPower Vrtni alati i strojevi

Ispravno naoštrena oštrica kosilice određuje koliko će uredno kositi travu i vjerovali ili ne, tupa oštrica kosilice može oštetiti travu na vašem travnjaku. Stoga je važno paziti na oštrinu noževa kosilice kako bi vaš travnjak bio zdrav i lijep. Ali što je s potpuno novim noževima kosilice koje ste upravo kupili u trgovini? Morate li ih naoštriti prije nego što ih počnete koristiti?

Dolaze li oštrice kosilice naoštrene?

Gotovo sve nove kosilice i noževi za kosilice dolaze unaprijed naoštreni iz tvornice i nema potrebe za oštrenjem prije nego što ih možete koristiti. Čak i ako se nova oštrica kosilice koju ste upravo kupili čini malo tupom, već je naoštrena pod pravim kutom za rezanje trave i već je oštar točno onoliko koliko treba.

Iako novu oštricu kosilice ne treba odmah oštriti kada je tek kupite, svakako ćete morati paziti na to koliko glatko vaša kosilica reže travu. Ako primijetite da se trava trga ili usitnjava umjesto da se reže nakon što preko nje prijeđete kosilicom, to je znak da vam je nož kosilice tup. Ovaj članak će vam reći sve o tome koliko oštrica treba biti oštrica kosilice i kako je naoštriti ako se čini tupom.

Koliko oštar treba biti potpuno novi nož kosilice?

Važno je upamtiti da noževi kosilice ne zahtijevaju vrlo oštar rub za rezanje trave. Zapravo, idealna oštrina za oštricu kosilice nalikuje oštrini noža za maslac umjesto da ima vrlo oštar rub.

Ponekad nove oštrice kosilice mogu imati zaštitni sloj boje na sebi koji se automatski skida nakon što s njima počnete kositi travnjak. Oštrice kosilice kose travu uz pomoć velike brzine kojom se okreću umjesto oštrog ruba.

Imajući vrlo oštar i tanak rub ne bi trajao više od nekoliko upotreba prije nego što bi se morao ponovno naoštriti, tako da se oštrica koja je naoštrena pod kutom od 40 do 45 stupnjeva smatra oštrom i spremnom za rezanje trave.

Ako odlučite naoštriti nož kosilice više od preporučenog kuta, morat ćete oštriti oštricu prilično često (nakon svakih nekoliko rezova) jer će se nakon nekoliko uporaba preoštri rub vratiti na svoju tvorničku oštrinu.

Kako naoštriti oštricu kosilice?

Izdajnički znak da se oštrice vaše kosilice trebaju naoštriti je ako pažljivo pogledate lišće trave nakon što završite s rezanjem.

Idealno pokošena trava treba imati oštar rub, a rubovi ne smiju biti neravni ili poderani jer poderani rub čini travu osjetljivom na bolesti jer travi treba dosta vremena da popravi štetu od tupe oštrice. Još jedan znak da je nož vaše kosilice tup je taj što će vaš travnjak izgledati neravnomjerno pokošen i trava će na nekim područjima biti viša, a na drugim kratka.

Ako primijetite da je debljina ruba oštrice drastično smanjena i čine se tanke poput papira, vrijeme je da zamijenite oštrice. Ako su rubovi oštrica još uvijek debeli i samo se čini tupom, možete je naoštriti slijedeći korake u nastavku:

● 1. korak: poduzmite mjere opreza:

Sigurnost prije svega morate se pobrinuti da se slučajno ne ozlijedite ako se kosilica pokrene dok skidate oštricu radi oštrenja. Kako biste to spriječili, odspojite žicu svjećice od svjećice prije nego što okrenete kosilicu na bok kako biste uklonili noževe.

Napomena: svjećica se nalazi na bočnoj strani većine kosilica za travu, ali ako ne možete pronaći mjesto svjećice, pogledajte korisnički priručnik kako biste potvrdili njezin položaj. Također, provjerite jesu li svi drugi izvori napajanja isključeni prije pokretanja postupka.

● Korak 2: Nagnite kosilicu u stranu:

Pazite da okrenete kosilicu na bok s rasplinjačem i filtrom zraka okrenutim prema gore kako biste spriječili curenje motornog ulja u rasplinjač ili filtar zraka. Nakon što postavite kosilicu na bok, bojom ili olovkom označite donju stranu noža. Ovo će osigurati da oštricu ne vratite natrag. Također se preporučuje da kosilica radi dok potpuno ne ostane bez goriva prije nego što je okrenete na stranu.

● Korak 3: Uklonite oštricu:

Sada uzmite sigurnosne rukavice kako biste zaštitili svoje ruke od bilo kakvih posjekotina i upotrijebite komad drveta kako biste pričvrstili oštricu na mjestu tako što ćete zaglaviti drvo između oštrice i ploče kako biste spriječili pomicanje kada pokušate otvoriti vijak s ključem . Zatim uzmite ključ i odvrnite vijak u sredini oštrice kako biste izvadili oštricu.

1695647673 874 Moze li se samohodna kosilica vratiti unatrag.webp AgroPower Vrtni alati i strojevi

● Korak 4: Ispravno naoštrite oštricu:

Očistite sve komadiće trave ili hrđe s oštrice prije nego što oštricu pričvrstite stezaljkom. Sada prođite metalnom turpijom duž ruba oštrice. Vaš je cilj naoštriti oštricu pod kutom koji već ima, a koji bi trebao biti između 40 i 45 stupnjeva ili možete pogledati korisnički priručnik kako biste saznali točan kut. Cilj je dobiti sjajan i ujednačen rub, a ne učiniti rub šiljastijim.

● 5. korak: ponovno instalirajte Blade:

Prije ponovne ugradnje noža u kosilicu obavezno nanesite malo WD-40 na vijak oštrice jer vijci koji drže oštrice kosilice na mjestu imaju tendenciju hrđati s vremenom pa ćete nanošenjem maziva spriječiti prerano hrđanje.

Važno je pravilno postaviti oštricu sa stranom koju ste označili prilikom skidanja oštrice okrenutom prema dolje. Neispravna ugradnja noževa rezultirat će gubitkom sposobnosti rezanja kosilice.

Osim oštrenja noža kosilice, također biste željeli osigurati da su noževi uravnoteženi. Neuravnotežene oštrice će neravnomjerno rezati travu, a vibracije također mogu oštetiti motor kosilice.

Da biste uravnotežili noževe kosilice, možete koristiti balanser koji je uređaj posebno dizajniran za balansiranje noževa kosilice.

Ili možete ručno uravnotežiti oštricu tako da je postavite na ravnu drvenu površinu i primijetite je li koja podignuta prema gore ili ne. Ako je jedna od strana nagnuta prema gore, tada je strana oštrice koja se naslanja na površinu teža i morat ćete upotrijebiti turpiju za uklanjanje metala s nje dok obje strane ne postanu ravnomjerne.

Koliko često trebate mijenjati oštrice kosilice?

Ako su oštrice vaše kosilice jako oštećene ili je korisni rub istrošen nepopravljiv, onda je očito da morate nabaviti nove oštrice. Neke uobičajene vrste oštećenja koje se nalaze na noževima kosilice uključuju pukotine i zakrivljene rubove.

Općenito, morat ćete naoštriti noževe kosilice nakon svakih 25 sati korištenja. Možete učiniti da set noževa traje puno dulje od godinu dana ako ne koristite svoju kosilicu često. Štoviše, neke kosilice mogu imati različite preporuke o tome kada treba zamijeniti njihov nož i bolje je slijediti preporuke proizvođača.

1695654324 472 Dolaze li ostrice kosilice naostrene.webp AgroPower Vrtni alati i strojevi

Ali ako ste izgubili svoj korisnički priručnik, dobro je pravilo da zamijenite oštrice svoje kosilice svakih 200 sati korištenja. Koliko dugo trebate koristiti set noževa ovisi o mnogim čimbenicima, a vrlo kvalitetan nož kosilice će vam lako trajati 400 sati upotrebe.

Stoga je dobra ideja da pripazite na stanje noževa i koliko se dobro kosi vaš travnjak kako biste imali ideju kada ih zamijeniti. Ozbiljno oštećena oštrica može se slomiti tijekom uporabe i ozlijediti nekoga ili oštetiti samu kosilicu.

-13%
Original price was: 204.00€.Current price is: 178.00€.
-13%
Original price was: 191.00€.Current price is: 167.00€.
289.00
-10%
Original price was: 1,022.00€.Current price is: 919.00€.
195.00

Trenutno se čita:

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na našu upotrebu kolačića.