Električna motorna pila naspram klipne pile: u čemu je razlika?

pila6795833 AgroPower Vrtni alati i strojevi

Kad god se spomene sječa šume, alat koji nam lako padne na pamet je motorna pila. Postoje mnoge pile koje se koriste u stolariji i rezidbi drveća, a klipna pila je dobar primjer.

Klipna pila koristi pokret guranja i povlačenja za rezanje materijala, dok motorna pila koristi rotirajući lanac. Motorna pila više je za rad u vrtu na otvorenom, klipna pila ima mnogo tanju oštricu i više je za rušenje i građevinske projekte.

Iako nema izravnog odgovora što je najbolje između električne motorne pile i klipne pile, vaša svrha i posao koji obavljate odredit će koju ćete koristiti.

Međutim, u ovom ćemo vodiču odvojiti vrijeme da navedemo glavne razlike između to dvoje (električna motorna pila i klipna pila). Imajte na umu da se razlike između njih temelje na tome kada koristiti jedan umjesto drugog.

 Snaga

Što se tiče snage, električne motorne pile su najsnažnije od ove dvije. Savršene su za rezanje većih stabala, za razliku od klipnih pila koje se koriste za rušenje i građevinske projekte.

Dok je električna motorna pila savršena za rezanje većih stabala, klipne pile idealne su za manja stabla.

Međutim, rukovanje klipnim pilama manje je rizično jer struja nestane čim maknete ruke s gumba za napajanje. 

 Održavanje

Održavanje električne motorne pile je složenije od održavanja klipne pile. Jednostavnost klipne pile omogućuje samo oštrenje, ali s druge strane, električna motorna pila zahtijeva redovito održavanje – promjenu ulja, oštrenje oštrice, čišćenje vodilice itd .

Kako biste uživali u svojoj električnoj motornoj pili, morate osigurati da se punjenje ne pregrije i da u motoru ima dovoljno ulja.

 Cijena

Kada se radi o džepnom alatu koji je jeftiniji i pristupačniji, klipna pila je bolja od električne motorne pile. Električna motorna pila je zbog svoje zahtjevnosti i namjene skuplja za priuštiti i održavati. 

Kupnja zahtijeva da imate trenutnu potrebu za njim. Ali onda, ako je vaša svakodnevna rutina lagano rezanje drva, klipna pila je odgovor koji tražite. Također ne morate potrošiti više novca na kupnju ulja ili tekućine budući da klipna pila koristi bateriju.

● Buka

Jedna ključna značajka koja izdvaja električnu motornu pilu je buka koju proizvodi. Buka je simbol koji svi lako prepoznaju. S druge strane, sabljasta pila je tiša što se tiče buke.

Zbog buke, električna motorna pila je idealnija za korištenje na otvorenom ili kada djeca ili susjedi nisu dostupni kako bi se izbjeglo zagađenje bukom.

Prednosti uporabe klipne pile u odnosu na električnu motornu pilu

Obje vrste pila vrlo su moćni alati za rezanje šume i obrezivanje drveća. Uglavnom, kao drvosječa, ne možete bez jednog ili čak oba. Međutim, klipna pila osim svoje prenosivosti i isplativosti ima i druge prednosti u odnosu na električnu motornu pilu. Ove prednosti se ne mogu zanemariti.

Klipna pila je lagana, praktična i jeftina, što je čini idealnim alatom za poslove rušenja, rezidbe, elektrike i rezanja. Ako ste ga prije podcjenjivali, vrijeme je da se riješite takvih osjećaja.

U nastavku vam dajemo potpuni pregled prednosti klipne pile u odnosu na električnu pilu.

– Pouzdanost:

Ne postoji bolji način da se opiše koliko je pouzdana klipna pila. Pogodan je i idealan za razne zadatke. Od rezanja kroz šumu do rezidbe grmlja, zabadanja čavala tijekom izgradnje, vodoinstalaterskih radova do rezanja grana, pila će vam poslužiti iznad vaših očekivanja.

– Sigurnost:

Klipna pila je sigurnija od ostalih motornih pila. Struja se gasi čim maknete ruke s prekidača, što ga čini sigurnim alatom za korištenje. Strah da ćete nakon korištenja završiti s žuljevima je otklonjen jer je ručka dobro presvučena gumom.

Osim toga, oštrica je zaštićena, a žice izolirane. Također dolazi s potpunim sigurnosnim priručnikom kako biste osigurali svoje samostalno održavanje i druge sigurnosne savjete.

– Svestranost:

Što se tiče svestranosti, klipna pila je bolja od električne motorne pile. Od vodoravnih do okomitih rezova, omogućuje vam korištenje u različite svrhe tijekom gradnje. Bez obzira na to gdje ćete ga koristiti, uvijek postoji tip koji će poslužiti vašoj svrsi. Na primjer, akumulatorska klipna pila je savršena za vanjske građevinske radove gdje nema potrebe za utičnicom.

– Prenosivost:

Bez obzira na vrstu klipnog kabela koji kupite, svi su prijenosni. Kompaktan dizajn daje mu prednost nad električnom motornom pilom. Ne zauzima prostor i lako se prenosi na razna mjesta bez problema. Između kabelske i bežične klipne pile, potonja je bolja jer ne treba produžni kabel prije nego što se može koristiti.

Alat je praktična za korištenje. Možete ju jednostavno koristiti za rezanje kroz šumu, karton, šperploču, zidove kao i za razne druge zadatke bez muke.

Također, korištenje bežične vrste klipne pile osigurava da možete raditi bilo gdje bez brige o dostupnosti električne energije.

Također, uklanja dodatni pritisak s vaše ruke dok njime rukujete jer je prenosiv i praktičan za korištenje. Akumulatorska klipna pila idealna je za poduzetnike koji rade na različitim lokacijama.

Stvari koje treba razmotriti prije kupnje klipne pile

Ako upravo sada prolazite kroz ovu stranicu, velike su šanse da ste na rubu kupnje klipne pile, ali trebate više informacija prije nego što se rastanete sa svojim teško zarađenim novcem.

Klipni alati su zgodni alati za obavljanje raznih funkcija kao što su rezanje drva, bušenje rupa u zidovima itd. Čak i ako dosad niste čuli za klipnu pilu, nema veze. Ovaj post je posebno napravljen za vas i druge poput vas.

Gore smo ukratko opisali prednosti odabira klipne pile u odnosu na električnu motornu pilu kako bismo vam pomogli pri donošenju odluka. Međutim, ovu objavu idemo dalje obavještavajući vas o nekim ključnim stvarima koje trebate uzeti u obzir prije kupnje klipne pile.

Evo nekoliko važnih savjeta koje treba uzeti u obzir prije kupnje klipne pile;

● Radnje rezanja:

Postoje mnoge radnje rezanja, ali najbolja među njima je orbitalna radnja rezanja. Ispada najbolji jer čini rezanje materijala bržim od bilo koje druge vrste rezanja. Najbolje je kad pustite papuču pile na površinu koju režete.

● Vrsta i veličina oštrice:

Vrste posla koji radite ili ćete raditi odredit će vrstu i veličinu oštrice koju ćete odabrati. Međutim, što je kraća duljina oštrice, to je lakša za rukovanje. Još jedan čimbenik koji bi trebao odrediti vaš izbor oštrice je vrsta oštrice koju ima. Postoje metalni, hibridni i drveni tipovi. 

● Jamstvo i marka:

Kupnja klipne pile koja služi vašoj svrsi nije dovoljna, trebali biste razmisliti o jamstvu proizvoda koje kupujete. Postoji li jamstvo koje pokriva proizvod kada stvari pođu po zlu? Neki brendovi nude potpuno jamstvo koje uključuje promjenu proizvoda, dok neki pokrivaju vremenski okvir, godinu, 6 mjeseci itd.

Također, brend je bitan. Neke su marke učinkovitije od drugih. Neki nude više popusta i jamstva od drugih. Odaberite najbolju marku koja nudi učinkovitost, izdržljivost i pristupačnost.

● Cijena i kvaliteta:

Doista, cijena nije jednaka vrijednosti, ali razbiti banku da biste dobili alat koji na kraju ne služi svojoj svrsi se ne isplati. Postoje različite vrste klipnih pila i njihove cijene variraju ovisno o marki. Postoji mnogo džepnih tipova koje si možete priuštiti, a i dalje će vam služiti učinkovito.

Nemojte biti previše zainteresirani samo za cijenu. Također, razmislite o kvaliteti proizvoda koje kupujete. Skup i kvalitetan proizvod dugoročno će vam služiti bolje nego onaj lošije kvalitete po niskoj cijeni.

● Jednostavnost zamjene oštrice:

Kao i sve u životu, ništa ne traje vječno, pa sabljasta pila nije iznimka. Doći će do habanja i oštrica će postati tupa i tupa. Koliko god se brinuli o njemu nakon svake upotrebe, to će se sigurno dogoditi.

Da biste si olakšali stvari, nabavite klipnu pilu koja je jednostavna za korištenje. Oštrice je lako zamijeniti bilo kada bez stresa .

Vrste klipnih motornih pila koje biste trebali razmotriti

Kao što već znate, klipne pile su praktični alati koji se koriste za različite zadatke, od rezanja grana drveća, rezidbe ukrasnog bilja, bušenja rupa u zidovima itd.

Na tržištu su dostupne mnoge vrste ovisno o vašim potrebama. Bez obzira na vaše potrebe i proračun, postoji jedan za vas. Vrste se uglavnom temelje na veličini, upotrebi, snazi ​​i vrijednosti.

Kako bismo vam olakšali donošenje odluka, predstavljamo vam različite vrste sabljastih pila. Uzmite si vremena i prođite kroz značajke.

●1. Akumulatorske klipne pile

Akumulatorske klipne pile su prenosive i jednostavne za nošenje. Rade sami preko baterije. Za većinu vanjskih zadataka oni su najbolji jer nećete biti ograničeni kabelom za napajanje. Oni su savršeni alat za vas bilo da radite na ljestvama ili skeli.

pila7685490564 AgroPower Vrtni alati i strojevi

● Prednosti

 • Najbolji je za vanjske radove
 • Vrlo je praktičan za imati i raditi s njim.
 • Prenosivost ga prilagođava svakom mjestu.
 • Novi model s litij-ionskim baterijama daje više performansi.
 • Motori bez četkica kompatibilniji su s radom na otvorenom.

● Nedostaci

 • Korištenje baterije ograničava njezino vrijeme rada.
 • Skupo je u usporedbi s vrstom kabela
 • Troškovi punjenja baterija su skupi.
 • Dodatna težina baterije čini je težom.
 • Zastoj punjenja baterije

●2. Kompaktne/jednoručne klipne pile

Kao što naziv sugerira, kompaktne/jednoručne klipne pile dizajnirane su za korištenje jednom rukom. Lagane su i pogodne za rad u zbijenom prostoru. Veličina i dizajn čine ga savršenim alatom za ljude koji preferiraju lagane alate.

pila76485909 AgroPower Vrtni alati i strojevi

● Prednosti

 • Idealan za rad na uskim mjestima
 • Gdje obje ruke ne pristaju, ova vrsta pile može pristajati.
 • Zidni interijeri, vodovodni ormari, prostori za puzanje radna su mjesta za to.
 • Njegova veličina olakšava rukovanje od drugih vrsta.

● Nedostaci

 • Zbog svoje veličine, korištenje kompaktne pile s obje ruke može vam zadavati teške trenutke.
 • Zbog manjeg motora, ono što može učiniti je ograničeno.
 • Mali motor uzrokuje sukob u radnom vremenu.
 • Dugotrajno trčanje nije moguće.
 • Manje oštrice čine ga neprikladnim za rezanje velikih količina.
 • Treba više podrške zbog manje veličine.

●3. Žične klipne pile

Žične klipne pile koriste se s kabelima uključenim u zidnu utičnicu. Odatle crpi snagu.

Ovaj alat je savršen za vas ako kontinuirano radite. Budući da se napaja električnom energijom, ne morate brinuti o mijenjanju ili punjenju baterije.

pila9876544 AgroPower Vrtni alati i strojevi

● Prednosti

 • Pouzdana snaga (ne morate brinuti o punjenju baterije)
 • Široko dostupan na tržištu.
 • Relativno jeftin i pristupačan proračunu.
 • Zahtijeva širok raspon.
 • Imajte pouzdanu priliku.
 • Dobivanje dosljednog pogona snage.
 • Motori su snažniji

● Nedostaci

 • Ograničeni kabel onemogućuje rad na otvorenom
 • Veći rizik od opasnosti koje se javljaju na radnom mjestu.
 • Pila može slučajno presjeći kabel za napajanje.

●4. Pneumatske klipne pile

Pneumatske klipne pile nazivaju se i pilama, uglavnom zbog činjenice da će vam za njihovo uključivanje trebati zračni kompresor.

Pneumatske klipne pile nisu uobičajene za pojedinačnu upotrebu, već se uglavnom koriste u teškim industrijama kao što su rafinerije, plinska poduzeća, kemijska postrojenja itd.

pila7698455 AgroPower Vrtni alati i strojevi

● Prednosti

 • Jednostavnija unutarnja konstrukcija
 • Dizajn bez motora čini ga izdržljivijim i pouzdanijim.
 • Idealno za industrijska okruženja.
 • Imaju mogućnost samohlađenja
 • Radi tiše
 • Puno lakši

● Nedostaci

 • Ograničeno samo na okruženja u kojima je dostupan zračni sustav kompresora
 • Potreban je prijenosni zračni kompresor prije nego što ih možete koristiti bilo gdje
 • Moramo imati postrojenje za opskrbu zračnim kompresorom.
 • Proizvodne industrije su ograničene

Vrste električnih motornih pila

Električna motorna pila je manja od one na plin. To mu daje prednost jer je prenosiv i jednostavan za rukovanje. Čak i kao početnik, njegova jednostavnost ga čini idealnim alatom za podrezivanje, obrezivanje i rezanje.

Jednostavan je za pokretanje i rukovanje, a sve se može učiniti jednom rukom. Na tržištu postoje različite vrste električnih lančanih pila. Prije nego što odete na kupnju, zastanite na trenutak i prođite kroz vodič koji smo napravili za vas u nastavku.

● Akumulatorska električna motorna pila:

Akumulatorska električna motorna pila dizajnirana je kao vaš idealan alat ako radite na otvorenom. Baš kao i bežična klipna pila, ne morate je priključiti na izvor napajanja prije nego što njome možete upravljati. Dolazi s baterijom koja olakšava mobilnost kada radite na otvorenom.

pila75809456 AgroPower Vrtni alati i strojevi

– Prednosti

 • Savršen za vanjske operacije
 • Jednostavan za rad
 • Prijenosni
 • Novi modeli s litij-ionskim baterijama imaju više performansi
 • Motori bez četkica bolje rade za vanjske poslove

– Nedostaci

 • Punjenje baterije dovodi do gubitka vremena
 • Može biti težak zbog dodatne težine baterije
 • Punjenje baterija se dodatno naplaćuje
 • U usporedbi s kabelskim tipom, prilično je skup

● Električna lančana pila s kablom:

Ovaj tip se ne napaja baterijama. Potrebno ga je uključiti u strujnu utičnicu prije nego što ga možete koristiti. Najveći nedostatak je prisutnost užeta. To je takvo da vas kabel ograničava na samo 20m od operativne baze.

Ali onda, posjedovanje električne pile s kablom znači da ne morate brinuti o punjenju baterija.

pila69535934534 AgroPower Vrtni alati i strojevi

– Prednosti

 • Dostupan je u većini prodavaonica alata.
 • Pouzdano i dosljedno postrojenje za napajanje  
 • Prikladan je za proračun
 • Vrlo pouzdan dio opreme
 • Motori su snažniji od bežičnog tipa
 • Zahtijeva širok raspon .

– Nedostaci

 • Duljina kabela ograničava vas na određeni radni prostor.
 • Veći potencijal opasnosti koje se javljaju na radnom mjestu.
 • Pila može slučajno presjeći kabel za napajanje.

Ostale značajke koje treba potražiti kod električne motorne pile

 • Dolazi s automatskim sustavom podmazivanja za održavanje lanca bez ruku, kao i lakše rezanje.
 • Motor bez četkica nudi dulji životni vijek motora, učinkovit rad i veći okretni moment
 • Dolazi s dodatnim stražnjim ručkama za bolje rukovanje alatom
 • Veće baterije i kapaciteti napajanja nude dulje vrijeme rada.

Završne napomene

Bez obzira na vrstu pile kojom radite; pobrinite se da usvojite najbolje sigurnosne značajke svojstvene pili kako biste izbjegli ozljede. Pohađajte tečaj sigurnosti motorne pile gdje i kada je to moguće ako je potrebno. Nadamo se da je članak pomogao u stvaranju svijesti o različitim vrstama motornih pila i tako vam omogućio da odaberete onu koja odgovara vašim potrebama.

-10%
Original price was: 1,022.00€.Current price is: 919.00€.
195.00

Trenutno se čita:

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na našu upotrebu kolačića.