Kako ukloniti hrđu s motorne pile

pila679854496785 AgroPower Vrtni alati i strojevi

Motorna pila je mehanički alat koji radi na dvotaktni motor. Prenosivost motorne pile je ono što je čini jednim od najkorisnijih alata za domaćine. Motorna pila, budući da je mehanički alat, ima skup oštrih oštrica koje su pričvršćene na lanac koji ide duž vodilice . Lanac se okreće vrlo velikom brzinom za rezanje kroz drvo. Jedan od najvećih neprijatelja motorne pile je hrđa. Polako slabi vašu motornu pilu na mnogo različitih načina.

Ovako uklanjate rđu s motorne pile:

 • Korak 1: Napravite smjesu za uklanjanje hrđe
 • Korak 2: rastavite zahrđale dijelove
 • Korak 3: Koristite smjesu na zahrđalim dijelovima
 • Korak 4: Istrljajte vodom
 • Korak 5: Osušite motornu pilu
 • Korak 6: Očistite motor
 • Korak 7: Sastavite motornu pilu i testirajte je
This Is How You Remove Rust from Chainsaw.jpg AgroPower Vrtni alati i strojevi

Savjetujemo vam da istražite ovaj članak jer vam nudimo metode pomoću kojih i vi možete ukloniti hrđu sa svoje motorne pile.

Koliko je hrđa loša za vašu motornu pilu?

Hrđa se može formirati na mnogo načina i na mnogim dijelovima vaše motorne pile. Polako će oštetiti oštrice ili zube vaše motorne pile i zatim smanjiti količinu učinkovitosti koju biste mogli dobiti od nje. Također će oštetiti vaš lanac i poremetiti cirkulaciju zuba. Rust će ponovno utjecati i na upravljanje napajanjem. Pojava hrđe odmah će smanjiti učinkovitost za pola ili čak više. Zato treba biti svjestan i oprezan koliko je hrđa štetna.

Postoje mnoge mjere predostrožnosti kojih se možete pridržavati kako biste spriječili da vaša motorna pila dobije hrđu. Ako redovito koristite svoj stroj, imate manje šanse da imate hrđu na motornoj pili. Ako ste povremeni korisnik i ako svoju motornu pilu pogrešno spremate, vaša će motorna pila vrlo lako zahrđati. Dakle, u slučaju da svoju motornu pilu zaštitite od hrđe, morate je pravilno skladištiti i također pravilno nauljiti ili kako oni kažu podmazati.

Proces pravilnog skladištenja motorne pile je vrlo jednostavan. To samo zahtijeva da korisnik ima neko znanje o procesu pohranjivanja ovog stroja. Dok koristite motornu pilu, morate paziti na oštećenja koja alat može pretrpjeti. Opet, nakon što završite s radom, trebali biste paziti na štetu koju motorna pila može dobiti dok miruje u skladištu. Dakle, ako stvarno ozbiljno namjeravate naučiti kako pravilno skladištiti motornu pilu i kako pravilno očistiti hrđu s motorne pile, ostanite sa mnom i strpljivo pročitajte cijeli članak i mogu vam jamčiti da ćete naučiti nešto vrijedno pomoći će ti cijeli život.

Čišćenje hrđe s vaše motorne pile

Motorna pila ima neke dijelove koji hrđaju ako stroj ne održavate pravilno. Lanac, vodilica, zubi, motor prilično će lako zahrđati ako ga ostavite takvim kakav jest, a da se o njemu ne brinete. Stoga uvijek morate biti oprezni u vezi s tim. Nije bitno koristite li alat redovito ili ne.

Hrđu možete ukloniti slijedeći nekoliko koraka:

● Korak 1: Napravite smjesu za uklanjanje hrđe:

Za uklanjanje hrđe sa vašeg stroja možete koristiti nekoliko otopina ili mješavina:

 • Pretvarači hrđe , sprejevi i inhibitori kao što su WD40 sredstvo za uklanjanje hrđe, Evapo-Rust Original Super Safe sredstvo za uklanjanje hrđe, Iron OUT gel u spreju za uklanjanje mrlja od hrđe i mnogi drugi.
 • Otopine za kemijsko uklanjanje hrđe možete kupiti u specijaliziranim trgovinama.
 • Bijeli ocat : hrđa reagira s octom i kasnije se otapa. Jednostavno uronite zahrđali metalni predmet u bijeli ocat na nekoliko sati, hrđa će reagirati s octom i otopit će se. Ako je predmet veći, na njega stavite papirnate ručnike i prelijte octom. Nakon nekog vremena obrišite hrđu.
 • Soda bikarbona : Napravite gustu pastu pomoću sode bikarbone i vode. Možete isprobati različite količine kako biste vidjeli što vam najbolje odgovara. Namažite pastu po metalu, a nakon nekog vremena ga oribajte i isperite vodom.
 • Sol i vapno : Pospite malo soli po zahrđalom području tako da bude potpuno pokriveno. Zatim preko soli iscijediti limetu ili limun i ostaviti 4 sata. Izribajte ga i očistite s malo vode.
 • Amonijak : Uzmite galon vode i šalicu kućnog amonijaka i napravite smjesu.

● Korak 2: rastavite zahrđale dijelove:

Uklonite zahrđale neelektrične dijelove s motorne pile, poput lanca i vodilice.

● Korak 3: Koristite smjesu na zahrđalim dijelovima:

Koristite smjesu na zahrđalim dijelovima koje ste upravo rastavili. Slijedite upute o rješenju za uklanjanje hrđe koje ste odabrali. Za većinu DIY rješenja morate ga ostaviti uključenog nekoliko sati.

● Korak 4: ribanje vodom:

Sada kada ste ih namočili, izvadite ih i temeljito ih izribajte i isperite u vodi te uklonite što više možete prljavštine i hrđe. Za teško dostupne dijelove možete koristiti četkicu za zube.

● Korak 5: Osušite motornu pilu:

Nakon što ste gotovi, osušite ih pomoću puhala ili drugih alata te vrste.

● Korak 6: Očistite motor:

U slučaju motora, uzmite ga i izribajte ga jakom četkom da očistite cijelu stvar. Zatim upotrijebite puhalicu da uklonite svu prljavštinu i druge ostatke. Možete upotrijebiti čeličnu četku da izribate hrđu s površine motora. Na taj način možete očistiti sve dijelove motorne pile koji imaju hrđu.

● Korak 7: Sastavite motornu pilu i testirajte je:

Kada završite s čišćenjem svih ovakvih elemenata, svakako ih sve uzmite i vratite na mjesto gdje su bili. A zatim ih pričvrstite i montirajte na isti način na koji su bili prije. Nakon što to učinite, pokušajte uključiti stroj i vidjeti radi li ili ne. Ako ste učinili sve prema mojim uputama, vrlo sam siguran da će raditi bez problema.

Hrđa i druge štetne stvari veliki su problem za motorne pile, ali i druge strojeve. Kakav god alat bio, potrebno ga je pravilno održavati ili će podleći štetnim čimbenicima i stroj će izgubiti kvalitetu i učinkovitost.

Različite vrste oštećenja zadobivenih motornom pilom

Osim hrđe na vašoj motornoj pili, postoje razne druge vrste oštećenja koje vaša motorna pila može dobiti zbog načina na koji je koristite i kako je skladištite. Ako niste baš strpljivi u čitanju stvari, dopustite mi da vam dam brzi popis vrsta oštećenja i samo ga pregledajte kako biste saznali s čime se vi i vaša dragocjena mala motorna pila suočavate. Svatko bi ovo trebao barem jednom pročitati kako bi znao o štetnim čimbenicima i kako se s njima nositi. Ovdje ću govoriti o vrstama odšteta i kako ih možete primiti. Također ću govoriti o tome kako vi sami možete riješiti te probleme i sami popraviti svoj stroj.

Vrste oštećenjaKako se događaKako riješiti
Oštećene oštriceOštrice se mogu oštetiti ako udare previše prljavštine i također ako udare o kamenje tijekom rada. Stijene oslabljuju i oštećuju oštrice. Oštrice postaju tupe i stoga se smanjuje učinkovitost.Jedini i mogući način je kupiti i postaviti novi set lopatica. Možete pokušati naoštriti oštrice, ali to je jako naporan posao. Predlažem da ako se to dogodi, samo naprijed i kupite nove oštrice i zamijenite stare.
hrđatiO tome se vodi cijela rasprava. Rđanje se događa iz mnogo razloga. Nepravilno skladištenje stroja uzrokuje hrđu. Hrđa se može dobiti korištenjem neodgovarajućeg maziva, skladištenjem na vlažnom mjestu gdje curi voda, nepravilnim čišćenjem alata nakon i prije upotrebe.Kada vaš alat zahrđa, morate ga pravilno početi čistiti. Alat je potrebno prvenstveno očistiti, a zatim na svim mjestima dobro podmazati uljem za borbu protiv hrđe. Zatim se alat mora ponovno očistiti. A nakon toga, možda ćete htjeti naoštriti oštrice ili zube.
Pukao lanacLanac može puknuti iz mnogo razloga. Jedan od razloga je korištenje motorne pile u teškim uvjetima gdje alat dobiva ogromnu štetu. Stoga se lanac prekidaAko se lanac pokvari, nema druge mogućnosti nego kupiti novi i zamijeniti stari slomljeni. Time biste izgubili manje vremena i truda nego pokušavajući popraviti stari slomljeni lanac.
Oštećen motorMotor se može oštetiti na mnogo načina. Podmazivanje stroja pogrešnim mazivom, a potom odmah korištenje stroja, može dovesti do pregrijavanja, a to ima veliku mogućnost uništenja motora i prestanka rada stroja.Da biste imali čist i potpuno funkcionalan motor, morate uvijek održavati svoj stroj čistim i uvijek ga morate pravilno koristiti. Stroj bi trebao dobiti dovoljno vremena i dovoljno maziva kako bi bio hladan i čist.
Oštećena šipkaŠipka se može oštetiti ručno ili tijekom rada. Rad u teškim uvjetima oštetit će cijeli stroj zajedno s šipkom.Koristite sigurnosnu opremu i pravilno koristite stroj kako biste ga zaštitili od bilo kakvog oštećenja.

Ovdje sam govorio o vrsti štete koju bi vaš stroj mogao zadobiti dok radite s njim i također dok je pohranjen. Ovo su samo neke od vrsta. Postoji mnogo različitih vrsta oštećenja koje vaš stroj može dobiti dok ga koristite. Razgovarajmo još malo i razgovarajmo sada o ovim pitanjima. Neke od neočekivanih stvari s kojima ćete se suočiti dok radite bez odgovarajućeg znanja navedene su u nastavku.

● Korištenje neodgovarajućeg maziva:

Korištenje pogrešnih maziva za podmazivanje stroja moglo bi izgledati kao dobra ideja jer koristite jeftine i besplatne stvari da biste obavili posao koji bi vas koštao. Ali vjerujte mi, to će vas samo koštati više jer korištenje pogrešnih i neprikladnih maziva čini vaš stroj ranjivijim i sklonijim oštećenjima. Mazivo će učiniti da se vaš stroj pregrije i prije nego što to shvatite, vaš će stroj početi imati različitih problema, a jedan od glavnih problema bit će pregrijavanje motora i početak stavljanja stroja u neku vrstu načina samouništenja. Stoga uvijek koristite odgovarajuće mazivo za podmazivanje stroja tako da dobro radi i da ga možete zauvijek pohraniti.

● Nasumično udaranje nokta:

Dok režete drvo motornom pilom vrlo je prirodno i moguće da se iznenada suočite s čavlom. Korištenje čavala u drvenim materijalima vrlo je čest problem i kada vaša motorna pila iznenada udari u čavao niotkuda, vjerojatno će doći do oštećenja od čavla. U početku se neće cijela oštetiti, ali oštrice koje udare u čavao bit će ozbiljno oštećene i čak će se moći slomiti. Zato uvijek morate biti oprezni pri udaranju noktiju niotkuda.

● Udaranje u zemlju i kamenje:

Dok nasumično režete drva i trupce koji se nalaze na zemlji, vrlo je vjerojatno da ćete se suočiti sa zemljom i kamenjem, te kamenjem u zemlji. To će ozbiljno oštetiti vaše oštrice, a to je ubojica za zube vaše motorne pile, kao i za lanac i motor. Tijekom rada uvijek provjerite je li okolina čista. Jer ako ne provjerite svoj radni prostor, u svakom trenutku možete doživjeti nezgodu. Ako je tlo na kojem radite neravno ili vrlo prljavo ili kamenito, motorna pila će imati poteškoća u djelotvornosti, a to bi bilo vrlo opasno za bilo koga.

● Rđa od pogrešnog skladištenja:

Sada konačno govorimo o hrđi koju će vaš stroj dobiti kada se skladišti na pogrešan način. Skladištenje stroja igra veliku ulogu u životnom vijeku vašeg stroja. Ključ u borbi protiv hrđe je da svoj stroj uvijek održavate čistim bez obzira na to koristite li ga ili ne. Stroj se uvijek mora čistiti od vrha prema dolje i držati na suhom mjestu. Noževi, lanac , vodilica, motor i ostale komponente moraju se očistiti na suho, a zatim pravilno podmazati i pohraniti pokriveni nečim. Ovaj proces nikada neće dopustiti hrđi da napadne i preuzme vaš stroj. To znači da svoj stroj možete održavati svježim i sigurnim samo tako da ga pravilno čistite.

Ispravno čišćenje motorne pile

Prije nego što prijeđemo na dio u kojem učimo čistiti motornu pilu i boriti se protiv hrđe, prvo nam dopustite kako pravilno očistiti motornu pilu od početka do kraja. Ako možemo ispravno razumjeti ovaj proces tada možemo naučiti o mnogo različitih dijelova i kako se oni mogu očistiti. Dakle, ako to naučimo, imat ćemo prednost u održavanju vlastite motorne pile. Zato nemojmo gubiti više vrijeme i sami zaronimo u ispravan mehanizam čišćenja motorne pile!

● Pronađite odgovarajuće mjesto za svoju motornu pilu:

Ovo je pripremna faza u kojoj pronalazite ugodno mjesto za svoj stroj i tamo ga postavljate. Mjesto može biti bilo koji čvrsti stol ili bilo što po vašem izboru sve dok je čvrsto i može izdržati težinu vašeg stroja i vaših ruku. Provjerite je li mjesto na koje postavljate stroj čisto i nema prljavštine ili kamenja. Na taj način ćete moći pratiti sve svoje dijelove i nijedan od njih neće imati mogućnost da se izgubi.

● Čišćenje svjećice:

Dok počinjete čistiti motornu pilu, prvo što želite provjeriti i očistiti je svjećica. Ako je svjećica prljava, to će spriječiti pravilno i učinkovito pokretanje motorne pile i to bi dovelo do neispravnog rada motorne pile i gubitka učinkovitosti. Kako biste bili sigurni da se to nikada ne dogodi, kada generalno čistite motornu pilu, uvijek očistite svjećicu i prijeđite na ostale dijelove motorne pile.

● Spremnik goriva:

Spremnik goriva mora se isprazniti i ponavljam, morate ga sve isprazniti i očistiti ako je gorivo tamo bilo tri mjeseca ili čak i više od toga. Morat ćete ispustiti sve gorivo i očistiti cijeli spremnik. Zatim morate ponovno napuniti cijeli spremnik novim i svježim gorivom. Ako je u vašu motornu pilu u rezervoar uliven benzin prije skladištenja, trebali biste ga sve izvaditi i napuniti svježim gorivom jer benzin može početi isparavati i pretvarati se u ljepljivu sluz nakon samo mjesec dana ako leži u vašoj motornoj pili. Dakle, svakako očistite spremnik goriva i ponovno ga napunite svježim gorivom.

● Očistite traku:

Sljedeće što biste trebali očistiti je vodilica. Ako pogledate oko sebe, pronaći ćete gumb koji će vam pomoći da olabavite lanac i zatim ga potpuno skinete s vodilice. Učinite to i maknite lanac na stranu za taj trenutak. Sada očistite svu prljavštinu i ostatke koje pronađete u vodilici. Ako imate bilo kakvo sredstvo za čišćenje, upotrijebite ga i očistite cijeli bar što temeljitije možete. Odvojite svo vrijeme koje vam je potrebno za čišćenje bara. Kada završite s čišćenjem šanka, pripremite se da ga vratite tamo gdje je bio. Ali ovaj put kada ga vraćate, imajte na umu da ga vratite obrnuto.

Ako ga vratite u obrnuti položaj, to će pomoći stroju da ga još čvršće pričvrsti i životni vijek vodilice će se znatno povećati. Učinkovitost će se također povećati ako se sjetite napraviti tako malu stvar dok je vraćate natrag.

● Očistite lanac:

Lanac je jedan od najvažnijih dijelova motorne pile. Morate ga pravilno očistiti kako biste zadržali njegovu učinkovitost. Najbolji način da očistite lanac motorne pile je da ga potopite u vodu. Uzmite galon vode i šalicu kućnog amonijaka i napravite smjesu. Zatim uzmite lanac motorne pile i namočite ga. Ostavite lanac motorne pile u toj otopini gotovo dvadeset do trideset minuta i zatim ga izvadite.

Nakon što ste ga završili s namakanjem, izvadite ga i počnite čistiti pravilnim ribanjem. Uzmite jaku i tvrdu četku i temeljito je izribajte. Četkom očistite lanac koliko god možete. Kad ste završili s ovim, uzmite suhu krpu ili ručnik i očistite. Ako imate bilo kakvu sušilicu, upotrijebite je da ubrzate proces sušenja lanca. Ono što sada trebate učiniti je podmazati lanac. Da biste to učinili, uzmite lanac i nakapajte ga u ulje za lanac. Zatim ga izvadite i objesite te pustite da višak ulja kapne s lanca. Sada ga ostavite da se dobro osuši koliko god je potrebno.

● Otvor za podmazivanje lanca:

Rupe kroz koje ulje za podmazivanje može proći i doći do lanca moraju biti čiste. Stoga se pobrinite da to omogućite za ulje, tako da pravilno očistite rupu. Upotrijebite usku žicu ili sredstvo za čišćenje cijevi kako biste bili sigurni da je to učinjeno. Kada završite s čišćenjem rupa na lancu, ostavite lanac da se namoči ili osuši. Možete izvršiti provjeru rupa prije ili nakon namakanja lanca u ulju.

● Rasplinjač:

Sada rasplinjač treba pravilno očistiti ili će motor poslije imati problema. Očistite sve ljepljive ostatke koje nađete u karburatoru. Izvadite sve komponente koje rasplinjač ima i sve to potopite u prethodnu otopinu koju ste napravili od galona vode i jedne šalice amonijaka za kućanstvo. Pustite da se dijelovi ponovno natapaju u otopini otprilike dvadeset do trideset minuta.

Kada je postupak namakanja gotov, izvadite sve dijelove i počnite ih ribati i ispirati kako biste ručno očistili koliko god možete. Kada su dijelovi pravilno izribani, temeljito ih isperite toplom vodom. Kada je čišćenje gotovo, ostavite da se osuši na zraku. Proces sušenja je vrlo važan kako bi se izbjeglo bilo kakvo hrđanje.

● Filtar za zrak:

Filtar zraka hvata mnogo prašine i drugih čestica koje također treba očistiti. Izvadite filtar za zrak i operite ga toplom vodom. Upotrijebite sapun u vodi i napravite otopinu sapunaste vode te uz to upotrijebite četku.

Nježno očistite filtar i kada je gotovo, ostavite ga da se osuši. Ako je filtar vaše motorne pile jako prljav, predlažem da odustanete od čišćenja i kupite novi. To će vam uštedjeti puno vremena, ali i puno truda.

● Zaštitnik iskri:

Ova komponenta hvatača iskri zadržava iskre unutar motorne pile dok ona radi. To znači da djeluje kao zaštitni materijal koji sprječava da sve mehaničke iskre izađu i prekinu radni proces. Zbog toga se hvatač iskri može začepiti i mora se povremeno čistiti. Čistoća odvodnika ima veliki utjecaj na to koliko će motorna pila dobro raditi. Zato ga uvijek morate očistiti tijekom generalnog čišćenja stroja.

Za čišćenje hvatača iskri, odvrnite i izvadite poklopac te izvadite hvatač iza njega. Sada dodirnite hvatač iskri i očistite naslage. Sada ga možete pokušati dubinski očistiti, ali tapkanjem možete obaviti posao. Tako da ga možete dodatno očistiti ili ga pričvrstiti na mjesto na kojem je bio. Ako ga želite dubinski očistiti, uzmite četku i počnite ga nježno čistiti, a kada završite jednostavno ga vratite na mjesto odakle ste ga uzeli.

Sada, ako ste pročitali cijelu priču do sada, bit će mi zadovoljstvo reći da ste uspješno naučili kako pravilno očistiti svoju motornu pilu. Ako slijedite ovaj režim koji sam vam postavio, svoju motornu pilu možete održavati kao novu i imati maksimalnu učinkovitost kad god je koristite.

Završne misli

Nadam se da ste imali energije i strpljenja pročitati cijelu priču i naučiti stvari koje će vam pomoći u radu s motornom pilom. Motorna pila je neophodan alat za gotovo svakoga kada je u pitanju stolarija. Nadam se da ste pročitali cijelu priču i da ste iz nje mogli naučiti nove stvari. Ideja moje rasprave bila je podići svijest među korisnicima o pravilnom održavanju njihovih alata. Zato što će pravilno održavanje čak i vrlo starom stroju pomoći da radi kao da je tek kupljen. Zato bi svi trebali poput mene naučiti sami čistiti svoje strojeve i održavati ih kao nove. Nadam se da će vam ova rasprava pomoći u vašem radu. Do tada, budi siguran i ostani dobar.

-13%
Original price was: 204.00€.Current price is: 178.00€.
-13%
Original price was: 191.00€.Current price is: 167.00€.
289.00
-10%
Original price was: 1,022.00€.Current price is: 919.00€.
195.00

Trenutno se čita:

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na našu upotrebu kolačića.