Najbolje robotske kosilice u Hrvatskoj – 7 nevjerojatnih robotskih kosilica

Ako tražite netaknuti travnjak uz bijelu ogradu, razumjet ćete koliko je naporan posao uključen.

Održavanje razine rasta travnjaka kroz razdoblje brzog rasta u proljeće i ljeto oduzima puno vremena i zamara, ostavljajući malo vremena za jednostavno uživanje u životu u dvorištu, roštiljanju ili zabavi.

Savjeti i trikovi za odabir najboljih robotskih kosilica u SAD-u

Srećom, tehnologija je priskočila u pomoć kako bi vas (ili djecu) oslobodila obaveza košnje, u obliku vaše vlastite kućne ske kosilice.

Ako niste čuli za robotske kosilice, ovi pametni roboti automatski će pokositi i pognojiti vaš travnjak.

Zvuči dobro? Ako tražite kosilicu za travnjak, zaokružili smo sedam pristojnih robotskih kosilica koje uključuju kosilice za vrtove svih veličina. Čitajte dalje za pregled najboljih automatskih kosilica na tržištu i nekoliko korisnih savjeta za odabir i korištenje prave.

5 kratkih točaka za odabir najbolje robotske kosilice za održavanje čistoće dvorišta!

Ako ste novi u kupnji robotske kosilice ili nadogradnji ili zamjeni postojeće kosilice, vidjet ćete da postoji mnogo opcija.

Poznavanje ključnih područja na koja se trebate usredotočiti prilikom kupnje pomoći će vam da odaberete kosilicu koja najbolje odgovara vašem dvorištu.

Evo nekih stvari na koje treba obratiti pozornost kada kupujete robotsku kosilicu.

1. Maksimalna površina travnjaka koju robot može pokositi

Uvijek provjerite maksimalnu veličinu travnjaka u tehničkim podacima kosilice.

Odaberite kosilicu koja je prikladna za mali, srednji ili veliki vrt prema površini košnje u četvornim metrima ili četvornim metrima.

2. Sposobnost robota za rukovanje padinama

Padine mogu predstavljati izazov za mnoge robotske kosilice, stoga svakako provjerite maksimalni nagib kosilice ako imate brdovito ili neravno dvorište.

3. Sposobnost kosilice za izbjegavanje prepreka

Roboti kosilice razlikuju se po svojoj svijesti i sposobnosti svladavanja prepreka.

Potražite kosilice sa senzorima i ugrađenim firmverom koji upozoravaju kosilicu na objekte na njenom putu.

4. Osigurajte da imate sve što je potrebno da kosilicu odmah stavite u rad

Za brzo postavljanje, vaša robotska kosilica trebala bi doći s osnovnim dodacima koji su joj potrebni za ispravno funkcioniranje.

To uključuje:

 • Granična žica: pristojan proizvođač isporučit će vam posebnu graničnu žicu koju morate upotrijebiti kako biste prešli granicu svog travnjaka. Žica šalje signal robotu koji ga drži unutar određenog područja košnje.
 • Klinovi: koriste se za učvršćivanje granične žice u ispravnom položaju.
 • Stanica za punjenje: stanica za punjenje ključna je za održavanje baterije kosilice napunjenom u svakom trenutku. Također služi kao baza koju kosilica koristi za orijentaciju.

5. Upravljanje kosilicom pametnim telefonom

Ako ste navikli koristiti druge pametne kućanske uređaje poput zvona na vratima i osobnih asistenata poput Alexe, bit će vam drago znati da se mnogim robotskim kosilicama može upravljati putem aplikacije za pametni telefon ili glasovne naredbe pomoću 4G, Bluetooth ili WiFi veze.

7 najboljih robotskih kosilica za hrvatske vlasnike kuća i imanja

Ovih 7 nevjerojatnih robotskih kosilica velika su vrijednost za vrtlara koji treba više od košnje travnjaka!

Ovo su naši najbolji odabiri.

1. Automatska kosilica Robomow RX20

Tehničke specifikacije

 • Širina/visina rezanja: 17,8 cm podesiva visina rezanja
 • Maksimalna pokošena površina travnjaka: 16,7 četvornih metara
 • Maksimalni nagib: 8,5 stupnjeva
 • Baterija: Litij-ionska
 • Težina: 13,5 kilograma
 • Jamstvo: 1 godina jamstva

Opis

Ova kompaktna robotska kosilica veselih boja bit će dodatak svakom malom vrtu.

Sa svojim velikim promjerom rezanja za svoju veličinu, Robomow će brzo pokriti vaš travnjak, čak i na padinama do 8,8 stupnjeva.

Ova isplativa kosilica prepuna je značajki koje je čine najpraktičnijom.

Robomow također brine o travnjaku, s podesivom visinom rezanja, djelovanjem malčiranja i zaštitom od kiše koja potiče kosilicu da se vrati u bazu ako počne padati kiša.

Manje kosilice poput ove izvrsne su za krčenje rubova, kutova i uskih prolaza.

Izvanredne značajke koje trebate potražiti u automatskoj kosilici Robomow RX20

 1. Reže izvan kotača: Robomow za održavanje rubova travnjaka urednim i detaljnim. Mnoge veće kosilice će se boriti s vašim uglovima i nezgodnim kutnim mjestima. Samo upotrijebite postavku “način ruba” koja ima jedinstven dizajn “rezanje izvan kotača” kako biste usavršili završni izgled travnjaka.
 2. Bluetooth povezivost: Ova robotska kosilica je omogućena putem Bluetootha, što znači da možete daljinski upravljati njome putem aplikacije My Robomow ili je čak bežično povezati s Alexom kako biste kosili glasovnom komandom.
 3. Sjajne protuprovalne i sigurnosne značajke: Mala djeca i životinje sigurni su od ozljeda jer će kosilica Robomow automatski prekinuti ako je netko udari, nagne ili podigne.

Prednosti

 • Ovo je ekonomična automatska kosilica za mali vrt i može pružiti detalje s kojima bi veće kosilice mogle imati problema.
 • Vaši susjedi ne moraju biti uznemiravani vašim radom u dvorištu jer Robomow radi iznimno tiho.

Nedostaci

 • Specifikacija veličine travnjaka ove robotske kosilice je mala, ali mnogi ljudi pokreću manju robotsku kosilicu tijekom dva ciklusa kako bi pokrili veće područje. Ovu kosilicu možete programirati samo za jedan ciklus dnevno. Ako želite pokrenuti drugi ciklus kako biste obavili više košnje, možete pokrenuti drugi ciklus ručno.
 • Neki kupci ovih kosilica također su ustanovili da su postavljanje i konfiguracija kosilice dugotrajniji nego što je naveo proizvođač.

2. Husqvarna Automower® 115H

Tehničke specifikacije

 • Širina/visina rezanja: 5 cm/ do 9,1 cm
 • Maksimalna pokošena površina travnjaka: 65 kvadratnih metara
 • Maksimalni nagib: 30 stupnjeva
 • Baterija: Litij-ionska
 • Radno vrijeme: 60 minuta
 • Težina: 9,07 kilograma
 • Jamstvo: 1 godina jamstva

Opisi

Švedski stručnjaci za vrtne alate Husqvarna su vrhunski inženjering i visoka kvaliteta proizvodnje.

Brzo se uspostavljaju kao svjetski lider u robotskoj košnji s vrhunskom tehnologijom koja vaš travnjak pretvara u luksuzni tepih.

Model 115H savršen je za održavanje malog izložbenog travnjaka urednim i urednim.

Ova napredna kosilica može savladati predmete i pružiti savršen rez, čak i u lošim uvjetima.

S 4G vezom, upravljanje kosilicom je izuzetno praktično, ne morate biti čak ni u blizini svog imanja da biste je programirali.

Izvanredne značajke koje trebate potražiti u Husqvarna Automower® 115H

 1. 4G povezivost: ovo je daleko vodeća značajka ove kosilice i čini programiranje kosilice vrlo intuitivnim i praktičnim. Aplikacija Automower® Connect@HOME je Husqvarnasova vlasnička aplikacija koja vam omogućuje upravljanje kosilicom putem 4G pametnog telefona. Pošaljite naredbe za pokretanje i zaustavljanje ili prilagodite postavke na daljinu.
 2. Upravljanje navođenim prolazom: Značajka upravljanja navođenim prolazom je izvrsna za uska područja vrta. Koristite isporučenu žicu za navođenje kako biste pomogli kosilici da očisti čak i najmanje prolaze za temeljit posao.
 3. Funkcija grafičkog zaslona: 115H ima pametni grafički zaslon kojim se može kretati za ručno upravljanje vašom robotskom kosilicom.
 4. Alarmiran i osiguran PIN-om: Ovaj je robot zaštićen od krađe integracijom alarma i unosom PIN broja za aktivaciju. Također ima senzore koji će vas upozoriti i zaustaviti košenje ako se kosilica nagne ili podigne.

Prednosti

 • Dosljedna, pouzdana izvedba: Husqvarna kosilice su izvrstan izbor za pouzdanost jer su proizvodili ove kosilice tako dugo. S više od 25 godina razvoja robotske kosilice, kupujete automatsku snagu koja je izgrađena uz značajno stručno znanje.
 • Odličan izbor za košnju u svim vremenskim uvjetima: budući da je napravljena da izdrži oštru nordijsku klimu, Automower se može ostaviti vani u svim vremenskim uvjetima i kositi bez problema.

Nedostaci

 • Poznato je da Automower pregrize svoju graničnu žicu.
 • Raspon visine ove kosilice može biti malo visok za neke vlasnike vrtova.

3. Robotska kosilica WORX WR165 Landroid S

Tehničke specifikacije

 • Širina/visina rezanja: 20,32 cm/ 3,8 cm do 7,6 cm
 • Maksimalna pokošena površina travnjaka: 506 kvadratnih metara
 • Maksimalni nagib: 20 stupnjeva
 • Baterija: Litij-ionska
 • Radno vrijeme: 3,5 sata
 • Težina: 9,07 kilograma
 • Jamstvo: 3 godine ograničenog jamstva

Opis

WORX je dobro poznata tvrtka za trgovinu i vrtne električne alate i njihov Landroid S je prikladno robusna opcija za rješavanje srednje velikih do velikih travnjaka.

Ova masivna robotska kosilica ima bateriju velikog kapaciteta i široki promjer rezanja kako bi svaki put obavila posao.

Postavljanje je jednostavno nakon što postavite graničnu žicu oko perimetra travnjaka i može se dovršiti putem WiFi-ja pomoću aplikacije Landroid za pametni telefon.

Ova kosilica koristi algoritam umjetne inteligencije (AI) za košenje uskih prolaza i automatsko podešavanje visine noža kada naiđe na neravan teren.

Izvanredne značajke koje trebate potražiti u WORX WR165 Landroid S robotskoj kosilici

 1. Bluetooth i WiFi povezivost: Ova kosilica je pametni uređaj za internet stvari, koji koristi WiFi i Bluetooth za praktično povezivanje temeljeno na aplikaciji.
 2. Motor bez četkica: Motori bez četkica su prednost za automatsku kosilicu jer su visoko učinkoviti i produžuju vijek trajanja baterije, što znači da vaša kosilica može raditi jače i dulje. Moto robotske kosilice WORX rade 50% dulje i 25% su snažnije od robotskih kosilica s brušenim motorima.
 3. GPS integriran: GPS je izvrsna sigurnosna značajka za ove skupe kosilice, posebno kada pokrivaju prostrane terene. Uz PIN kontrole i alarme, ova robotska kosilica WORX može se pratiti putem GPS funkcije Find my Landroid ako se pomakne sa svog određenog područja košnje.

Prednosti

 • Pametna zaštita od sudara osigurava da su prepreke, djeca i kućni ljubimci sigurni: ova robotska kosilica ima ugrađeni sustav protiv sudara koji će osjetiti i usmjeravati kosilicu oko prepreka visine između 15cm na njenom putu.
 • Održavanje WiFi signala nije gnjavaža uz Radio Link extender: WiFi povezivost je jednostavna sa sustavom radio veze koji proširuje WiFi pokrivenost kosilice tako da nikada ne izlazi izvan dometa.
 • Garaža otporna na vremenske uvjete znači da možete napuniti kosilicu i zaštititi je od vremenskih nepogoda: iako je vaš Landrois potpuno vodootporan, isporučeno sklonište izvrsno je za UV zaštitu, ekstremne temperature i jaku kišu.

Nedostaci

 • Neki vlasnici ove kosilice imali su problema s WiFi vezom i za neke od tih kosilica je poznato da lutaju ili se fiksiraju na određeno područje travnjaka.

4. Robotska kosilica GARDENA SILENO Minimo

Tehničke specifikacije

 • Širina/visina rezanja: 16 cm/ 2 cm do 5 cm
 • Maksimalna pokošena površina travnjaka: 250 kvadratnih metara
 • Baterija: Litij-ionska
 • Radno vrijeme: 65 minuta
 • Težina: 6,1 kilogram
 • Jamstvo: 2 godine jamstva

Opisi

Njemački proizvođač vrtnih alata Gardena proizvodi kvalitetne robotske kosilice koje će male do srednje velike travnjake održavati najboljim izgledom.

Ovom robotskom kosilicom 100% upravlja aplikacija – jednostavno otvorite aplikaciju za pametni telefon na telefonu, unesite veličinu travnjaka i raspored košnje i opustite se!

Kosilica Gardena Sileno Minimo pokosit će vaš travnjak prema senzorskim kontrolama koje automatski prilagođavaju visinu rezanja prema potrebi.

Značajka CorridorCut može obraditi uske prolaze, kutove i rubove.

Uživat ćete u oštroj završnici poput tepiha pod nogama, a malčiranje će nahraniti vaš travnjak.

Izvanredne značajke koje trebate potražiti u GARDENA SILENO Minimo robotskoj kosilici

 1. Gardena robotska kosilica ima gotovo tihu funkciju: Gardena kosilica će raditi izuzetno tiho; u stvari, lako je zaboraviti da je tu.
 2. Integrirani senzor smrzavanja štiti vaš travnjak od oštećenja: Funkcija otkrivanja smrzavanja korisna je jer će kosilica automatski prestati raditi po ledenom vremenu i zaleđenom tlu što bi moglo oštetiti i travu i kosilicu.
 3. Robotsku kosilicu možete s povjerenjem oprati kada bude gotova: IPX5 vodootpornost znači da možete isprati kosilicu kako biste je očistili i pustiti je da nastavi kositi tijekom kiše.

Prednosti

 • Izvanredna navigacija koja se može nositi s neugodnim prostorima vrta: ova robotska kosilica može se uhvatiti u koštac s iznimno uskim prolazima i uvijek planira najučinkovitiju rutu za obavljanje posla.
 • Visokoučinkovita spiralna funkcija košnje: SpotCutting spiralna funkcija košnje savršena je za košenje trave ispod prepreka poput vrtnog namještaja ili trampolina.

Nedostatci

 • Recenzije za ovu robotsku kosilicu prilično su mješovite, ali problemi koje kupci prijavljuju uključuju kosilicu koja se bori s padinama i pristaje u svom osnovnom položaju.
 • Kosilica također zahtijeva ažuriranje firmvera putem USB-a jednom godišnje.

5. Robomow RS630 Robotska kosilica

Tehničke specifikacije

 • Širina rezanja: 55 cm
 • Maksimalna pokošena površina travnjaka: 2023 četvornih metara
 • Maksimalni nagib: 20 stupnjeva
 • Baterija: Litij-ionska
 • Vrijeme rada: 80 – 100 minuta
 • Težina: 39 kilograma
 • Jamstvo: 1 godina jamstva

Opis

Ova mega kosilica Robomowova je robotska kosilica za velike, prostrane vrtove.

S težinom od gotovo 40kg, njegove dimenzije i širina rezanja najveće su koje smo pregledali, a širina rezanja ovog moćnog motora iznosi gotovo pola metra.

Nakon rutinskog postavljanja klinova i žice, možete kontrolirati kosilicu putem vlasničke aplikacije za pametni telefon.

Kosilica osigurava pokrivenost terena košenjem u različitim zonama tijekom svojih 100 minuta rezanja, a zatim se puni na baznoj stanici između 90 i 110 minuta.

Izvanredne značajke koje treba potražiti u robotskoj kosilici Robomow RS630

 1. Virtualni asistent može kontrolirati ovu kosilicu: ako imate pametnog kućnog pomoćnika, možete ga povezati s ovom kosilicom tako da glasovna naredba može upravljati njome, odličan dodatak ekosustavu pametne kuće.
 2. Ovaj veliki dječak će bježati od kiše: njegov integrirani senzor za kišu uzrokuje da se automatski vrati u bazu kada kiša počne i krene natrag kada se stvari osuše.
 3. PIN kontrola: Osigurajte svoj RS630 pomoću PIN kontrole kako biste spriječili krađu. Također ima senzore za nagib i podizanje.

Prednosti

 • Ako koristite kosilicu koja se može voziti, ovaj robot može biti izvrsna alternativa: ako imate veliki vrt i vagate kosilicu koja se može voziti, možete uštedjeti vrijeme i novac odabirom ovakvog robota. Uštedjet ćete vrijeme, buku i gnjavažu, posebno ako imate puno drveća.

Nedostaci

 • Ova relativno velika robotska kosilica može se boriti s preprekama i neravnim tlom.

6. Robotska kosilica MowRo Redback RM24

Tehničke specifikacije

 • Širina/duljina rezanja: 24,13/ 2,5 do 6,3 cm
 • Maksimalna pokošena površina travnjaka: 1011 kvadratnih metara
 • Maksimalni nagib: 30 stupnjeva
 • Baterija: Litij-ionska
 • Vrijeme rada: 80 – 100 minuta
 • Težina: 20,4 kilograma
 • Jamstvo: 1 godina jamstva (6 mjeseci na bateriju)

Opis

Robotska kosilica Redback RM24 tvrtke MowRo pouzdan je uređaj koji vam može uštedjeti vrijeme na održavanju travnjaka.

Bit ćete sretni zbog njegove promjenjive visine rezanja u ljetnim mjesecima kada trava raste puno brže, pa čak i ako imate umjerene padine, ova robusna automatska kosilica trebala bi ih moći podnijeti.

Njegov tiši rad znači da ga možete postaviti da kosi vaš travnjak danju ili noću bez izazivanja smetnji.

Motor bez četkica pokreće litij-ionska baterija od 28 V od 3 Ah/4 Ah i automatski će se ponovno priključiti i napuniti kada je to potrebno.

Izvanredne značajke koje trebate potražiti u robotskoj kosilici MowRo Redback RM24

 1. Kućište otporno na vodu i prašinu: IPX4 kućište ove kosilice štiti rezne komponente i elektroniku od vode i prašine radi maksimalnog vijeka trajanja.
 2. Algoritam rezanja optimizirao potpunu pokrivenost: MowRo koristi algoritam za iscrtavanje svog puta preko vrta koji pokriva cijeli travnjak. Rijetko je ravno gore-dolje, ali je temeljito.
 3. Programiranje na platformi: Postavite svoj raspored košnje i ručno podesite visinu rezanja pomoću osnovnih tipkala za upravljanje na platformi.

Prednosti

 • Ručno programiranje izvrsno je ako ne želite koristiti aplikaciju: neki vlasnici posjeda nemaju pametni telefon niti preuzimaju aplikacije, tako da je ova kosilica, sa svojim ručnim programiranjem pomoću tipki, odličan izbor.

Nedostaci

 • Kupci ove kosilice su izvijestili da se može zaglaviti što dovodi do ćelavih mrlja na njihovom travnjaku.

7. Vrtna pomoćna robotska kosilica

Tehničke specifikacije

 • Širina/duljina rezanja: 18 cm/ 2,5 do 5,5 cm
 • Maksimalna pokošena površina travnjaka: 1011 kvadratnih metara
 • Maksimalni nagib: 20 stupnjeva
 • Baterija: Litij-ionska
 • Težina: 11,79 kilograma
 • Jamstvo: 1 godina jamstva (6 mjeseci na bateriju)

Opis

Iako je osnovna, ova robotska kosilica može se uhvatiti na srednje velike do velike travnjake sa svoja 3 rezna noža i litij-ionskim motorom bez četkica od 3200 o/min.

Ima veliku brzinu rezanja koja pomaže u pružanju savršenog rezanja uz maksimalni nagib od 20 stupnjeva.

Ugrađena upravljačka ploča može se koristiti za programiranje kosilice tako da radi prema rasporedu po m izboru.

Izvanredne značajke koje treba potražiti u robotskoj kosilici Garden Helper

 1. Automatska zaštita od preopterećenja: Robotska kosilica Garden Helper može detektirati kada je njezin krug preopterećen i automatski će prekinuti rad kada se kosilica nađe u opasnosti od neravnog ili kamenitog terena.
 2. Prepoznavanje visine trave i automatsko podešavanje rezanja: Ova kosilica može osjetiti visinu trave s automatskim podešavanjem reznog kućišta za održavanje željene visine rezanja.
 3. Izbjegavanje sudara: ugrađeni senzori za objekte ispred kosilice pomažu joj da promijeni smjer i pređe prepreke. Također će se izrezati ako se prevrne ili nagne.

Prednosti

 • Ovu robotsku kosilicu možete zaštititi od krađe ili zlouporabe tako da osigurate njezin rad PIN brojem.

Nedostaci

 • Povezivost ove robotske kosilice WiFI/temeljena na aplikaciji nije jasna, pa će se njome možda morati upravljati ručno.

Često postavljana pitanja za najbolje robotske kosilice u Hrvatskoj

Hoće li robotska kosilica izdržati kišne i vlažne zimske mjesece?

Super pitanje! Kao prvo, robotske kosilice mogu izlaziti na kišu kako bi se uhvatile u koštac s niskom travom.

Zimi travnjak jedva raste pa ga zaista ne morate koristiti između kasne jeseni i ranog proljeća. Meko vlažno tlo nije idealno, ali robot će biti lakši od konvencionalne kosilice.

Što se događa s opalim lišćem na travnjaku?

Vaša će kosilica učiniti mnogo za vas, ali nažalost i dalje ćete se morati pozabaviti svojim lišćem. Ako je lišće razbacano i visoka trava, vaš robot će ga vjerojatno usitniti.

Ako se pitate kada grabljati svoj travnjak, zašto ne biste pročitali naš koristan članak, “Kada grabljati svoj travnjak”.

Može li robotska kosilica ozlijediti ljubimce?

Znamo da kućni ljubimci i djeca mogu biti nepredvidivi, posebno kada vani istražuju vrt.

Robotska kosilica gotovo će sigurno privući znatiželju životinja i idealno bi bilo da naučite svog ljubimca da ostavi kosilicu na miru.

Srećom, većina kosilica ima integrirane senzore koji će spriječiti okretanje noževa ako se kosilica prevrne, nagne ili podigne. Neki modeli imaju i štitnike za oštrice.

Kada bi trebao puniti robotsku kosilicu?

Kosilicu ne treba namjerno puniti jer će se automatski vratiti na baznu stanicu za punjenje kada se baterija isprazni.

Bazna stanica je stalni izvor energije robotske kosilice. Spojite baznu stanicu na strujnu utičnicu u zatvorenom prostoru.

Isplati li se robotska kosilica na neravnoj površini?

Definitivno! Mnoge robotske kosilice mogu kompetentno kositi strme padine do 45%.

Glatki i ravni teren je idealan, ali roboti će se moći nositi s padinama, posebno ako su u središtu vrta, a ne na rubu.

Može li robotska kosilica oštetiti drveće u vrtu?

Ako imate mlada stabla, voćke ili otkriveno korijenje, aktivnosti kosilice bit će logična briga.

Većina će kosilica udariti u drveće i promijeniti smjer, što znači da noževi nikad ne dodiruju deblo.

Međutim, ako želite biti sigurni da vaš bot neće oštetiti vaša stabla, možete ih okružiti graničnom žicom, tako da se uopće ne približava stablu.

Zaključak

S toliko mnogo opcija za upravljanje travnjakom bilo koje veličine, ne čudi da su robotske kosilice obavezna oprema za proljetne i ljetne mjesece u sve većem broju kućanstava diljem Hrvatske.

Na kraju krajeva, vrhunac je luksuza moći si natočiti Coös, staviti La-Z-Boy na puni nagib i OPUSTI SE dok vaša robotska kosilica brine o stvarima.

Stoga je definitivno vrijeme da pobliže pogledate što ovih sedam robotskih kosilica može učiniti za vas i nadogradite njegu travnjaka s beta na verziju 2.0!

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na našu upotrebu kolačića.