Osnovni vodič za samohodne kosilice

1681729823 218 Kako odabrati pravu kosilicu za travu AgroPower Vrtni alati i strojevi

Ništa ne može učiniti nedjeljno jutro tako ugodnim i ugodnim kao košnja trave na vašem travnjaku samohodnom kosilicom. Samohodne kosilice olakšavaju oblikovanje padina s visokom travom i urezivanje vašeg travnjaka. U ovom postu na blogu detaljno ću raspravljati o principima rada samohodne kosilice, a također ćete pronaći najprodavanije samohodne kosilice koje preporučuju stručnjaci i najbolje ocijenjene.

Kada želite kupiti samohodnu kosilicu, morate uzeti u obzir barem sljedeće točke:

 • Veličina travnjaka
 • Vrsta terena
 • Bagger sposoban
 • Širina rezanja
 • Mjesto pražnjenja
 • Vrsta motora
 • Kapacitet goriva
 • Buka
 • Opcije pokretanja
 • Ubrzati
 • Prijenos

U ostatku članka raspravljat ćemo o ovim i drugim točkama koje treba razmotriti, uključujući detaljan vodič za kupnju s recenzijama najboljih samohodnih kosilica.

Jesu li sve kosilice samohodne?

Ne, nisu sve kosilice samohodne. Dvije glavne klasifikacije kosilica su prema vrsti snage i vrsti pogona.

● Postoji šest vrsta kosilica :

– Samohodna kosilica

Ova vrsta kosilice pokreće se sama. Morate ga jednostavno voditi i upravljati, ali ga ne gurati po svom travnjaku. Ima prijenos koji pokreće njegove lopatice i kotače, mnogo je lakši za vaše ruke.

– Gurajuće kosilice

Vi ga pokrećete. Za kretanje je potreban vaš fizički napor, dodatni napor i vježbanje. Prosječna kosilica na guranje teži između šezdeset i sedamdeset funti.

– Cilindarska kosilica

Poznata je i kao kosilica s kolutom. Radi ručno bez motora i motora. To je ekološki prihvatljiv stroj jer ne koristi gorivo, struju, plin ili ulje .

– Hover kosilica

Ova vrsta kosilice vozi se na zračnom jastuku. Može se kretati naprijed, nazad i s jedne na drugu stranu. Prkosi gravitaciji.

– Jahaća kosilica

Postoje dvije podvrste samohodnih kosilica: standardna samohodna kosilica i samohodna kosilica bez okretanja. Standardne samohodne kosilice vrlo dobro kose travu, ostavljajući vaš travnjak urednim. Imaju volan za praktično kretanje.
Kosilica za travu bez okretaja vozi brže i skupa je. Radijus okretanja z-okretne kosilice zapravo je jednak nuli. Svaki njegov kotač ima hidrauličku kontrolu brzine.

– Robotska kosilica

To je autonomni robot napravljen za rezanje trave na vašem travnjaku. Potrebno je da postavite graničnu žicu oko svog travnjaka kako biste definirali područje koje će se kositi. Ima senzore za kišu pa eliminira vašu intervenciju.

● Postoje četiri vrste izvora napajanja za kosilice:

– Kosilica na baterije

To je najtiši i najlakši tip kosilice. Morat ćete ga napuniti prije svake upotrebe. Na kraju ćete morati zamijeniti bateriju.

– Kosilica na struju

Postoje dvije podvrste električnih kosilica: kabelske i bežične:

 • Kosilice s kablom moraju biti uključene u električnu utičnicu. Ne moraju se puniti prije svake uporabe i lakše su i tiše od kosilica na plin.
 • Akumulatorska električna kosilica za travu ili kosilica s baterijskim napajanjem (vidi točku 1) prikladna je za korištenje u udaljenim područjima bez električne mreže. Možete puniti njegovu bateriju . Može se iscrpiti tijekom košnje, skraćujući vrijeme košnje kraće nego travi.

– Kosilica na plin

Može skratiti vrijeme provedeno u košnji trave na vašem travnjaku. Glasnija je i teža od ostalih vrsta kosilica. Njegov motor zahtijeva redovito održavanje.

– Ručna kosilica za travu

Vi ste izvor snage u ovoj vrsti kosilice.

kosilica9578433 AgroPower Vrtni alati i strojevi

● Postoje tri vrste kosilica prema vrsti pogona:

– pogon na sve kotače (AWD)

AWD kosilice daju vam veću trakciju jer prenose snagu na sva svoja četiri kotača. Ovo su najbolji izbor jer nude najbolje držanje za noge i upravljanje na padinama. Za rukovanje ovom kosilicom nije potrebna radna snaga.


Ekološki prihvatljive kosilice na solarni pogon koje se ne oslanjaju na nikakva goriva koja nisu biorazgradiva dostupne su u ovoj vrsti. Travu možete pretvoriti u gnojiva korištenjem alternativa pakiranja u vrećice ili malčiranja.

– Pogon na prednje kotače (FWD)

Ovim kosilicama lako je upravljati jer se okreću svojim pogonskim prednjim kotačima. Idealni su za horizontalne padine, ravne i ravne terene. Većina samohodnih kosilica nudi alternativu pakiranju u vreće i malčiranju za sakupljanje ili bacanje pokošene trave po vašem travnjaku.

– Pogon na stražnje kotače (RWD)

Ove kosilice nude vrhunsku vuču dok kosite strme padine natrag i naprijed. Oni su najsigurniji za košenje rovova i padina. Iziskuju minimalan fizički napor pa su idealni za starije osobe.

Kako rade samohodne kosilice?

Samohodne kosilice rade na pogonskom sustavu koji zahtijeva da korisnik pritisne šipku, također poznatu kao brava na ručki, koja zahvaća vašu kosilicu. Tada vaša kosilica kreće sama naprijed bez vašeg fizičkog napora da je gurnete naprijed. Kada pritisnete šipku ili bravu, oštrice se počinju okretati.

Sve što trebate učiniti je voditi smjer u kojem vaša kosilica ide. Kada otpustite pritisak na šipku ili osigurač, vaša kosilica će se ugasiti. I njegove oštrice i njegovo kretanje se zaustavljaju.

Samohodne kosilice imaju remenicu na glavnoj osovini na vrhu oštrice. Ova remenica pokreće remen koji je povezan s mjenjačem na prednjoj osovini. Na njihovoj ručki nalazi se poluga koja pokreće zateznu remenicu koja zateže pogonski remen kako bi se oslobodio ili uključio pogon.

Stvari koje treba uzeti u obzir pri kupnji samohodne kosilice:

Stručnjak za krajobraz Patrick Weisel sveo je neodoljiv proces kupnje kosilice na jednu izjavu: “Kada birate kosilicu, nemojte birati više kosilica nego što vam je potrebno.” Istina je. Nemojte pretjerano kupovati. Potrošit ćete puno više novca nego što trebate, a mogli biste završiti i s više kosilica nego što vi ili vaš travnjak možete podnijeti.

● Vreća:

Trebat će vam vreća osim ako ne volite biti začinjeni sitnim komadićima trave koji lete velikom brzinom. Neke samohodne kosilice dolaze s torbom, ali za druge morate torbu kupiti zasebno u rasponu od 30 do 55 eura.

kosilica87543 AgroPower Vrtni alati i strojevi

● Širina rezanja:

Morate provjeriti širinu rezanja samohodne kosilice. Dostupne su samohodne kosilice s različitim širinama rezanja, manje dolaze sa širinom od 75cm, a veće dolaze sa širinom od 120cm. Uzmite u obzir veličinu vašeg travnjaka, svoje potrebe za košenjem i prostor za pohranu dok birate pravu širinu rezanja, nekoliko centimetara u jednom prolazu čini veliku razliku.
Velike travnate površine trebaju veće širine rezanja kako bi se posao brže obavio, a male površine pune prepreka trebaju uske širine rezanja.

● Stanje vaše trave:

Razmotrite uvjete svoje trave prije nego što donesete konačnu odluku. Stanje trave ovisi o vremenskim prilikama. Bez obzira je li trava na vašem travnjaku suha, svježa ili mokra, odaberite samohodnu kosilicu u skladu s tim.

 Životni vijek kosilice:

Kada odaberete uglednu marku, imate na umu njen životni vijek. Iako proizvođač jamči trajnost, morate je i sami provjeriti. Pažljivo provjerite dijelove i specifikacije kako biste dobili sigurnost.

● Mjesto pražnjenja:

Mjesto pražnjenja znači mjesto gdje pokošena trava izlazi iz vaše samohodne kosilice. Odaberite kosilicu prema svojim željama za sakupljanje otkosa ili malčiranje trave. U samohodnim kosilicama dostupne su tri različite mogućnosti odlaganja trave.

 1. Stražnje pražnjenje je dizajnirano za korisnike koji više vole staviti svoju pokošenu travu u vreću.
 2. Bočno pražnjenje dizajnirano je za korisnike koji ne žele stavljati pokošenu travu u vreće.
 3. Stražnje i bočno izbacivanje daju vam fleksibilnost između malčiranja i pakiranja u vreće.

Također, razmislite o udobnijim opcijama poput kompleta za malčiranje kada ne želite odlagati travu. Provjerite je li vaš izbor samohodne kosilice kompatibilan s kompletima za malčiranje.

● Vrsta motora:

Postoje dvije vrste motora u samohodnim kosilicama:

 1. Dvotaktni motori
 2. Četverotaktni motori .

Oni pokazuju kako se klipovi pomiču unutar motora. Dvotaktni motor sadrži takt kompresije s povratnim taktom.

Samohodne kosilice s dvotaktnim motorima su pristupačne. Omogućuju miješanje motornog ulja i bezolovnog benzina u zasebnoj komori. Dvotaktni motori se lako pomjeraju i lagani su te im je potrebno dugotrajno održavanje.

Dok, s druge strane, četverotaktni motor ima kompresijski takt koji je ispušni takt, nakon kojeg slijedi povratni takt, njih je četiri. Stvarno su skupi, teški i ovise o snazi ​​za guranje. Plin i ulje se drže odvojeno, rade na bezolovni benzin.

● Kapacitet goriva:

Kapacitet goriva definira koliko će vremena vaša samohodna kosilica raditi. Provjerite jeste li odabrali energetski učinkovitu samohodnu kosilicu. Nećete htjeti zaglaviti sa samohodnom kosilicom koja ne može obraditi cijeli travnjak u jednoj rundi.

 Visina:

Većina modela samohodnih kosilica ima mogućnost podešavanja visine. Postavljanje vaše samohodne kosilice na pravu visinu za vašu klimu, travu i godišnje doba bitno je za ljepotu vašeg travnjaka. Prilikom odabira vaše nove samohodne kosilice provjerite je li njezina visina podesiva s brzim podešavanjem na svakom kotaču.

● Veličina travnjaka:

Najvažnija stvar koju treba uzeti u obzir je duljina i širina vašeg travnjaka. Ali racionalno, samohodne kosilice idealne su samo za srednje do velike travnjake, kako bi pomogle u smanjenju razine stresa. Dok su kosilice na guranje idealne za male travnjake.

Preporučljivo je izmjeriti duljinu i širinu vašeg travnjaka prije kupnje samohodne kosilice. Ako ste previše lijeni za mjerenje, provjerite javnu evidenciju na web stranici svoje županije, ona bi mogla prikazati točne kvadratne snimke vašeg dvorišta ili travnjaka.

 Buka:

Neki modeli samohodnih kosilica mogu stvarati previše buke tijekom rada, osobito ako se radi o modelu na plin. Ako vikendom volite kositi travu rano ujutro, svakako potražite tiši model kako biste izbjegli ljutite pritužbe svojih susjeda. Kosilice koje pokreće litij-ionska baterija su najtiše.

● Sigurnosne opcije:

Većina modela samohodnih kosilica automatski gasi motor čim otpustite njihovu bravu ili polugu. Ako pomaknete loptu ili uberete travu, motor se sam gasi. Ako iz bilo kojeg razloga otpustite ručicu, motor se sam gasi radi sigurnosti.

Ova se značajka naziva sustavom nadjačavanja noževa. Omogućuje motoru da nastavi raditi i sigurno odvaja oštricu od okretanja. Ova značajka omogućuje vam brzo košenje trave i produljenje životnog vijeka vašeg motora jer se neće morati zaustavljati i paliti svake minute.

● Opcije pokretanja:

Postoje tri različite opcije kada je u pitanju pokretanje vaše samohodne kosilice.

 1. Električni start (start pritiskom na gumb): Za pokretanje kosilice nije potrebno povlačiti kabel . Jednostavno pritisnite gumb kako biste pokrenuli kosilicu. Bez trzanja kabela, jednostavno pritisnite gumb i krenite.
 2. Pokretanje ključem : Kao i svako vozilo, ova vrsta kosilice koristi ključ za uključivanje paljenja i pokretanje vaše kosilice.
 3. Pokretanje uz povrat (ručno ili povlačenjem): Za pokretanje kosilice potrebno je stalno trzanje užeta.

 Brzina:

Neki modeli samohodnih kosilica rade s jednom brzinom, dok drugi modeli nude kontrolu brzine. Poluga je povezana s njihovim kabelom za kontrolu gasa koji vam omogućuje podešavanje brzine dok kosite travu. Maksimalna brzina daje vam uredan rez jer se oštrice brzo okreću.

Ako veličina vašeg travnjaka zahtijeva kontrolirano manevriranje, bolja je opcija samohodna kosilica s promjenjivom brzinom. Značajka podesive brzine omogućit će vam da idete brže i sporije u skladu s preprekama na vašem travnjaku. Podesiva postavka brzine nudi uredniji i ravnomjerniji rez.

kosilica59834 AgroPower Vrtni alati i strojevi

Kosilice sa samo jednom brzinom mogu raditi prebrzo da bi ravnomjerno pokosile gustu i visoku travu ili uredno malčirali otkos. Hidrostatski pogon s tempomatom nudi maksimalnu udobnost Neki modeli samohodnih kosilica imaju jednu brzinu dok drugi modeli imaju promjenjive postavke brzine do četiri milje na sat.

Najnoviji modeli samohodnih kosilica imaju brojne postavke brzine. Obično možete prilagoditi njihovu brzinu dok kosite prema duljini vašeg stopala. Maksimalni tempo je pet milja na sat.

Samohodne kosilice s jednom brzinom testiraju okretnost i snagu gornjeg dijela tijela jer morate usporiti prije skretanja ili zaustavljanja. Promjenjiva brzina je neophodna za brže kretanje dok se penjete uz strmu padinu i usporavanje dok se spuštate niz brdo.     

● Prostor za pohranu:

Odaberite model koji se može pohraniti okomito kako biste uštedjeli prostor u svojoj garaži ili šupi. Kosilice s pogonom na plin ne mogu se skladištiti okomito jer su im potrebne posebne brtve motora kako bi se osiguralo da plin neće iscuriti tijekom dužeg skladištenja ili cijele zimske sezone .

 Prijenos:

Prijenos znači prijenos snage s motora na kotače koji kosilici pomaže da ide naprijed i kreće se s jednog mjesta na drugo. Postoje tri različita načina prijenosa:

 1. Ručni mjenjač : Možete ručno odabrati brzinu koja vam je potrebna za promjenu stupnja prijenosa.
 2. Automatski mjenjač : Možete automatski promijeniti brzinu pomoću papučice gasa.
 3. Hidrostatski prijenos : sličan je automatskom prijenosu, ali umjesto njega koristi tekućinu za prijenos snage.   

● Vrsta terena:

Vrsta vašeg terena ima velik utjecaj na performanse vaše samohodne kosilice. Ako je vaš travnjak savršen pravokutnik bez prepreka, rovova ili strmih padina, tada možete kupiti malu samohodnu kosilicu male snage. Nasuprot tome, ako vaš travnjak ima strme padine, morate kupiti kosilicu koja je fleksibilna i može podnijeti udarce.
Ako je vaš travnjak okomit i ima grube zavoje i uvijanja, samohodna kosilica olakšat će vam zadatak. Ako na svom travnjaku imate vrlo različite strme padine, cijenit ćete jednostavnost korištenja samohodnih kosilica.

 Težina:

Prosječna samohodna kosilica teži oko 30kg. Ako imate fizička ograničenja ili ste slaba osoba, pri kupnji samohodne kosilice razmislite o težini stroja tako da pažljivo pročitate specifikacije.

● Otvor za ispiranje:

Otvor za ispiranje na palubi vaše samohodne kosilice znatno olakšava čišćenje. Možete jednostavno priključiti vrtno crijevo na otvor za ispiranje i pustiti vodu da teče u njega. U roku od nekoliko minuta isprat ćete svu pokošenu travu s palube i noževa ostavljajući za sobom sjajnu kosilicu.

● Veličina kotača:

Vaš travnjak nije ravan kao golf teren. Trebat će vam viši stražnji kotači ako je vaš travnjak pregrub. Teško je kositi oko cvjetnjaka, drveća i vodenih površina.

Odaberite samohodne kosilice sa zakretnim prednjim kotačima za bolju upravljivost. Ako se kotači usmjeravaju samo ravno, zbog stalnog okretanja počinju se klatiti, popuštaju im vijci i jednog dana otpadaju.

 Jamstvo:

Prilikom kupnje uvijek uzmite u obzir jamstvo samohodne kosilice. Jamstvo je obećanje za besplatnu zamjenu, popravak i povrat novca za određeno vremensko razdoblje. Pokazuje povjerenje koje njegov proizvođač i dobavljač imaju.
Kupite samohodnu kosilicu koja ima maksimalno jamstvo.

● Napredne značajke:

Neke samohodne kosilice imaju mogućnost mijenjanja načina košnje bez ručne izmjene noževa, dok druge dolaze s automatskim pogonom za jednostavno podešavanje brzine.

● Bonus značajke:

Lijepo je imati dodatne značajke poput tempomata.

najboljih samohodnih kosilica koje možete kupiti:

Imati bujni zeleni travnjak želja je svakog ponosnog vlasnika kuće. Evo pet najprodavanijih, stručnih preporuka i najbolje ocijenjenih samohodnih kosilica za travu:

● Snapper RP2185020:

Snapper RP2185020 / 7800981 NINJA 190cc 3 N 1 samohodna kosilica s pogonom na stražnje kotače s 21 inčnom površinom i sustavom ReadyStart, Ninja nožem za malčiranje i visinom košnje u 7 položaja .

Ova kosilica vam pruža promjenjive brzine. Nudi pogon na stražnje kotače. Osigurava da je uvijek spreman za rad kad i vi, nema potrebe za gušenjem ili punjenjem.

Pogon je na plin. Nudi savršenu trakciju i manevriranje. Ima šest snažnih reznih površina koje otpuhuju travu unatrag.

Ima robusnu prednju osovinu od nehrđajućeg čelika. Njegova ručka ima sedam podešavanja visine, s podesivim rasponom od 3-10cm. Težak je oko osamdeset dva kilograma. 

kosilica7584033 AgroPower Vrtni alati i strojevi

● Honda HRX217VKA:

Honda HRX217VKA 187 cc plinska 55cm kosilica s Versamow sustavom s Clip Directorom i MicroCut noževima 660250 4-u-1 plinska samohodna samohodna kosilica s promjenjivom brzinom:

Sustav Versamow ove samohodne kosilice ima mogućnost skupljanja u vreće, pražnjenja, malčiranja ili usitnjavanja pokošene trave. Podržano je PET GODINA jamstva. Ima pogon na stražnje kotače.

Savršena je za strme padine i visoku travu. Njegovi kotači imaju sedam podesivih razina visine. Ima ogromnu vrećicu za pražnjenje koja je uključena bez dodatnih troškova.

Njegova širina rezanja je 55cm, a najveća visina rezanja je 10cm.

kosilica47345 AgroPower Vrtni alati i strojevi

● Craftsman M310:

Craftsman M310 163 cc Briggs & Stratton 725 EXI 55cm 3-u-1 RWD samohodna plinska kosilica:

Ova samohodna kosilica ima mogućnost vreće, malčiranja i izbacivanja otkosa sa svoje strane. Savršeno je za udobno košenje uzbrdo i bočno košenje. Lagan je i izdržljiv.

Njegovi stražnji kotači od 30cm kotrljaju se vrlo lako. Njegov motor srednje veličine idealan je za visoke trave. Ima promjenjive brzine koje se mogu podešavati stiskanjem poluge s dvije ručke.

Njegova kontrola visine s dvije poluge čini podešavanje palube puno lakšim od modela s četiri poluge. Uštedjet će puno prostora u vašoj garaži ili šupi kada ga spremite jer je šarka ručke sklopiva. Ali nešto pokošene trave ponekad može iscuriti između stražnjeg otvora i iznad vreće. 

kosilica585748 AgroPower Vrtni alati i strojevi

● Lawn-Boy 17734:

Lawn-Boy 17734 55cm 6,5 ​​bruto momenta Kohler Electric Start XTX OHV, samohodna kosilica s pražnjenjem:

Ova samohodna kosilica je pouzdana i jednostavna za korištenje. Njegova širina rezanja je 55cm. Podržan je najboljim jamstvom na razini industrije.

Ima električni start okretanjem ključa. Ima veći kapacitet vrećice. Visina mu je podesiva u dvije razine.

Omogućuje vam brzo podešavanje visine rezanja s njegove strane. Njegov pogon na stražnje kotače nudi vrhunsku kontrolu proklizavanja. Lagan je.

Lako se sastavlja. Samo ga izvadite iz kutije, instalirajte košaru za sakupljanje trave i ručku, popravite vijke i matice, napunite plinom i uljem, povucite uže i spremni ste za polazak. Nije potrebna promjena ulja.

Njegova mogućnost pražnjenja tri u jednom omogućuje vam odabir između pakiranja u vreće, malčiranja i bočnog izbacivanja. Sukladan je s CARB jer njegov motor zadovoljava stroge standarde kvalitete zraka. To je podržano DVIJE GODINE jamstva.

kosilica85394 AgroPower Vrtni alati i strojevi

● Greenworks M 120:

Samohodna kosilica Greenworks 55cm 40 V bez četkica, 6 Ah baterija i punjač uključeni, M 210 SP:

Ova samohodna kosilica ima pogon na stražnje kotače. Ima više baterija (uključeno) što vam omogućuje da radite s jednom, dok punite drugu, tako da nikada nećete izgubiti snagu. Idealan je za košnju na strmim padinama.

Njegovo čvrsto kućište ima širinu rezanja od 55cm. Nudi dvije različite opcije pražnjenja: stražnje pražnjenje ili bočno pražnjenje za pokošenu travu. Ova samohodna kosilica ima ČETIRI GODINE jamstva, a baterije imaju DVIJE GODINE jamstva.

kosilica67534 AgroPower Vrtni alati i strojevi

Često postavljana pitanja

●1 Kako prilagoditi brzinu samohodne kosilice?

Kako biste prilagodili brzinu vaše samohodne kosilice, provjerite ima li vaš model promjenjive brzine jer neki modeli imaju samo jednu brzinu. Zatim pažljivo pročitajte korisnički priručnik kako biste naučili kako prilagoditi postavke brzine. Kod većine modela to se radi pomoću poluge na ručki kosilice.

●2 Kako popraviti kabel samohodne kosilice?

Kako biste zamijenili sajlu vaše samohodne kosilice, morate znati da je pogonska sajla spojena na upravljačku polugu pogona ručke sa svojim prijenosom. Prije svega, morate odvojiti žicu od svjećice. Sada možete okrenuti kopču kabela kako biste je oslobodili s ručke vaše kosilice.

Sada možete osloboditi kabel za kontrolu zone s njegove upravljačke šipke. Zatim otpustite kabel pogona s upravljačke poluge pogona. Sada otpustite jezičke i izvucite kabel kontrole zone iz kopče pogonskog kabela.

Sada odrežite vezice kako biste pričvrstili kabele za ručku vaše kosilice. Sada uklonite poklopac spremnika za gorivo. Sada možete spojiti svoj novi pogonski kabel na prijenos.

Ponovno postavite poklopac pogona. Instalirajte svoj novi pogonski kabel na ručku vaše kosilice. Na kraju ponovno spojite žicu svjećice .

Završne napomene

Za kraj ovog posta na blogu, rekao bih da sam potpuno uvjeren da ćete sada donijeti informiranu odluku pri kupnji nove samohodne kosilice za travu. Najbolja samohodna kosilica pružit će najbolje rezultate i najveće zadovoljstvo.

-13%
Original price was: 204.00€.Current price is: 178.00€.
-13%
Original price was: 191.00€.Current price is: 167.00€.
289.00
-10%
Original price was: 1,022.00€.Current price is: 919.00€.
195.00

Trenutno se čita:

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na našu upotrebu kolačića.