Zašto motorna pila reže u stranu i kako to popraviti?

Ponekad može biti frustrirajuće kada režete drvo, a motorna pila jednostavno ne želi rezati ravno. Vaš krajnji rezultat je rez pod kutom koji vam otežava cijepanje cjepanica za nešto poput drva za ogrjev.

Dakle, zašto motorna pila reže u stranu?

  1. Lanac nije dobro naoštren
  2. Možda imate pogrešan tip lanca na šipki
  3. Vodilicu možda treba zamijeniti
  4. Tračnice na vodilici su neravnomjerno istrošene

Ovo je nekoliko stvari koje se lako mogu popraviti i natjerati vas da napravite prave rezove koji su vam potrebni. Ali još uvijek postoji pitanje kako to popraviti i alate koji su vam potrebni za to.

Zašto motorna pila reže krivo?

Vjerojatnije je da motornoj pili treba malo održavanja. Kao i sve u životu, da bi oprema ispravno radila, morat ćete održavati njen integritet. To uključuje, ali nije ograničeno na, vodilicu i lanac motorne pile.

Ako su zupci lanca redovito nepropisno naoštreni, tada ćete imati neravne zube. Oštrenje zubaca lanca tako da su ravnomjerno poredani i svi iste duljine može biti jedina stvar koju biste možda trebali popraviti kako biste dobili ravan rez.

Ako i dalje ne dobivate ravne rezove nakon oštrenja zuba, trebali biste još jednom provjeriti je li lanac koji ste instalirali na vodilicu ispravan. Ovo je lako mjesto, jer se lanac koji ne pristaje ili mrda ili ne pristaje pravilno u utor.

Ako je lanac ispravan lanac i ravnomjerno i pravilno naoštren, sljedeća stvar koju ćete htjeti pogledati je vodilica. Dok koristite motornu pilu, utor na vodilici se troši. Često ovaj utor postane prevelik da drži lanac.

Osim toga, ako je vodilica sasvim u redu, tada ćete morati pregledati tračnice svoje vodilice. Ovo su izbočine s obje strane utora. I baš kao i utor, dok koristite motornu pilu, tračnice se troše. Ponekad se tračnice mogu neravnomjerno istrošiti, što će uzrokovati rez pod kutom.

Kako to popraviti?

Umjesto da frustrirano zbacite cijelu motornu pilu mi ćemo proći kroz nekoliko koraka da popravimo motornu pilu i učinimo je rezati kao novu.

Lanac nije dobro naoštren

Da biste naoštrili zube lanca, morat ćete uzeti ravnu turpiju i turpijati svaki pojedinačni zub pod kutom prema unutra dok ga povlačite lagano prema gore. Ako ne turpijate malo prema gore, promašit ćete rezni rub zuba i neće biti važno koliko su zubi ravni i oštri, neće pravilno rezati.

Nakon što ste isturpijali sve zube s jedne strane, morat ćete ga okrenuti i izbrusiti zupce s druge strane. To može biti teško za neke ljude jer je pod čudnim kutom. Puno ljudi ovdje zabrlja i neravnomjerno brusi zube, stoga je važno dobro paziti što radite na suprotnoj strani.

Ugrađen je pogrešan tip lanca

Vodilica koju imate na svojoj lančanoj pili mora biti određene veličine, a zbog toga i lanac mora biti određene veličine. Utor vodilice ima određenu širinu. Dakle, da bi motorna pila ispravno rezala, odvijač lanca mora biti iste debljine kao utor u vodilici. Pokretači lanca su mali zubi na unutarnjoj strani lanca koji podsjećaju na zube morskog psa.

Jednostavan način da to uočite je mrdanjem lanca s jedne strane na drugu unutar vodilice. Ako je pomak ekstreman ili veći od normalnog, lanac nije pravilno postavljen i ne pristaje vodilici. Da biste to popravili, morat ćete zamijeniti svoj stari lanac lancem odgovarajuće veličine.

Pazite na lanac motorne pile

Motornu pilu potrebno je redovito održavati. Jedna od stvari koju treba redovito paziti je utor lanca. Ako je vodilica previše istrošena, lanac neće pravilno sjediti u utoru. Da biste to popravili, morat ćete preokrenuti vodilicu nakon svakih nekoliko oštrenja oštrice. Time se osigurava ravnomjerna raspodjela habanja na vodilici.

Ako mrdate lancem na gornjoj i donjoj strani šipke, vidjet ćete da obje strane imaju različitu količinu kretanja. To je zato što je jedna strana više istrošena od druge.

Jedna stvar koju treba zapamtiti je da nije važno ako je gornji dio labaviji od donjeg jer ćete rezati prema dolje. Ako je lanac labav s obje strane vodilice, tada ćete morati potpuno zamijeniti vodilicu.

Neravne vodilice

Najčešći problem koji uzrokuje posjekotine pod kutom je ograda s vodilicama. Ograda na vodilici je stalno istrošena zbog trenja lanca.

Često je nošenje neravnomjerno s obje strane, pa je važno to redovito provjeravati. Jedan od načina provjere je postavljanje vodilice na ravnu površinu. Ako stoji sam, onda su ti vodilice u redu. Ako se prevrne, morat ćete turpijati niz vodilice.

Jedna od mogućnosti je nazvati svoju lokalnu radionicu kako biste vidjeli imaju li opremu za brušenje metala. To će vjerojatno biti skupo učiniti, ali možete ponijeti svog vodiča u trgovinu kako biste ravnomjerno izbrusili vodilice.

Jeftinija opcija je da svoju vodilicu stavite u škripac i turpijom sa sjekirom ili ravnom turpijom prođete duž nje paralelno s tlom sve dok vodilice ne budu ravne. Ako vam to nije ugodno, možete kupiti barsku komodu, mali alat koji je posebno napravljen za održavanje vodilice.

Ako je jako neravna, morat ćete brusiti vodilice brusilicom sve dok neravna strana ne bude gotovo jednaka s drugom. Odavde ćete je morati turpijati dolje kako biste ujednačili ostatak puta pomoću turpije ili komode za šipke. Ako ipak dođe do ove točke, možda je vrijeme da zamijenite šipku.

Osobna zaštitna oprema za oštrenje lanca

Kada radite s alatima, važno je nositi odgovarajuću osobnu zaštitnu opremu (PPE) kako biste izbjegli ozljede. Kada turpijate svoje vodilice, stvara se rub oštar poput žileta koji bi vam se mogao lako i čisto prorezati kroz prste. Kako biste to izbjegli, možete nositi par kožnih rukavica i paziti da držite prste podalje od vodilice tijekom turpijanja.

Još jedna mjera opreza koju treba poduzeti je nošenje odgovarajuće zaštite za oči. Ovo se isprva možda neće činiti vrlo važnim, ali kako budete odlazili na traku s vodičem, vidjet ćete zašto jest. Kada turpijate po metalu svoje vodilice, stvarat ćete vrlo tanke i iznimno oštre komadiće metala.

Ove krhotine imaju tendenciju poletjeti prema vašem licu dok turpijate. A dospjeti jedan takav u oko može biti iznimno bolno.

Dakle, dok održavate i brinete o svojoj motornoj pili i komponentama koje dolaze s njom, budite sigurni da ste sigurni i zaštitite svoju imovinu. Također je dobra ideja procijeniti sigurnosnu opremu koju nosite dok koristite svoju pilu.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na našu upotrebu kolačića.