Kako podesiti kućište kosilice?

Zanatske kosilice su pristupačne i često imaju najbolju vrijednost, ali su poznate po problemima s rezanjem. Na primjer, kosilice Craftsman može biti izuzetno teško ispravno izravnati ili postići ravnomjeran rez jer se platforma spušta prenisko. Podizanje kućišta kosilice obično je relativno jednostavno i riješit će probleme s neravnim rezom.

U većini slučajeva možete koristiti matice za izravnavanje na prednjoj i bočnoj strani kako biste prilagodili postavke visine kosilice Craftsman. Međutim, u nekim ćete slučajevima morati upotrijebiti nestandardni popravak ako podesiva matica ne podiže dovoljno kućište kosilice.

Kako podesiti kućište kosilice na kosilicama Craftsman

Craftsman kosilice koriste sustav potpore u 2 točke za podizanje i spuštanje platforme. To uključuje stabilizator, koji se obično nalazi ispred stražnje lijeve gume. Nagib kućišta ili podešavanje “sprijeda prema natrag” nalazi se u prednjem dijelu kosilice.

Ovdje je stražnja strana platforme pričvršćena na kosilicu i ne može se podešavati. Prednji dio se podešava pomoću matice za podešavanje koja se nalazi odmah ispod prednjeg lijevog kotača. Zbog toga se mnoge Craftsman kosilice lakše podešavaju nego sustav s četiri vijka. Međutim, to također znači da je teško podići visinu ako je kućište postavljena prenisko.

Prvo ćemo pokriti osnovne korake za podizanje i spuštanje platforme na Craftsman kosilicama. Ako to ne uspije, možete pokušati s drugačijim pristupom.

Važno: Uvijek biste trebali ugasiti motor i izvaditi ključeve iz brave prije rada na noževima. Neki priručnici također preporučuju odspajanje svjećica i akumulatora. To osigurava da nema šanse za nezgodu.

Stvari koje ćete trebati

Trebat će vam set alata za prilagodbu visine dijela na kosilici.

 • Rukavice za zaštitu ruku
 • Provjera tlaka u gumama
 • Dovod zraka

Parkirajte kosilicu

Parkirajte kosilicu na čvrstu, ravnu površinu. Za najbolje rezultate koristite betonsku ploču ili parkiralište. To osigurava lak pristup ispod kosilice. Također je vjerojatnije da će biti na razini.

Podignite kućište kosilice

Podignite kućište kosilice pomoću poluge s lijeve strane sjedala. Trebat će vam najviši položaj, obično 5, za mjerenje od naprijed prema natrag. Trebat će vam položaj od drugog do najvišeg, obično 4, za bočno mjerenje.

Provjerite tlak zraka

Prije nego počnete, provjerite tlak zraka u gumama. Nepravilno izravnane gume mogu oponašati kućište kosilice koja nije ravna. Provjerite PSI na svakoj gumi i provjerite jesu li sve četiri gume napunjene do iste razine. Ako nisu, napunite ih do razine preporučene u vašem priručniku. To je obično 10 PSI za stražnje gume i 14 PSI za prednje gume. Međutim, ponekad se može promijeniti ovisno o vrsti guma koje imate, pa svakako provjerite.

Sa strane na stranu

Mjerenja s jedne strane na drugu poravnavaju noževe s obje strane kosilice. Ključno je da za ovo mjerenje koristite ravnu površinu. Ako niste sigurni imate li ravnu površinu za parkiranje, razmislite o upotrebi digitalne libele kao i ravnala.

Podesite kućište kosilice

Podignite kućište kosilice na najviši položaj. Obično je to 5. Međutim, kod nekih se kosilica mijenja.

Rotirajte oštrice

Okrenite oštrice tako da budu okomite s traktorom ili okrenute između guma lijevo i desno.

Mjerenje lijevo

Izmjerite udaljenost između vanjskog vrha lijevog noža i tla.

Mjerite pravo

S desne strane traktora izmjerite vanjski vrh desnog traktora prema tlu.

Napravite prilagodbe

Ako dvije mjere nisu jednake, važno je prilagoditi visinu kućišta. Ovdje biste trebali koristiti ključ od 11/16 ili podesivi ključ.

 • Pronađite lijevu konzolu vješalice – Obično skup od 3 podesive matice ispred lijevog kotača. Provjerite svoj priručnik ako niste sigurni.
 • Pomoću ključa otpustite, ali ne uklonite prvu maticu. Ovo je šesterokutni vijak.
 • Pomoću ključa okrenite zupčanik za podešavanje ili maticu odmah iza šesterokutnog vijka. Okretima u smjeru kazaljke na satu podignite kućište kosilice. Okretima u smjeru suprotnom od kazaljke na satu namjestite kućište kosilice prema dolje. Koristite svoje ravnalo i provjeravajte visinu oštrice svaki put.
 • Još jednom provjerite jesu li obje strane oštrica sada na istoj visini.
 • Ponovno zategnite šesterokutni vijak.
 • Provjerite jesu li obje strane oštrica još uvijek jednake.

Sprijeda prema natrag

Podešavanje sprijeda prema natrag malo je teže, jer kućište zahtijeva nagib. To znači da prednja strana kućište kosilicea uvijek treba biti ¼ do 3/8 cm niža od stražnje.

Podesite kućište kosilice

Podignite kućište kosilice od drugog do najvišeg položaja.

Podesite oštrice

Namjestite noževe tako da budu poravnati s ispusnim kanalom paralelnim s traktorom.

Izmjerite oštrice

Izmjerite udaljenost između prednjeg dijela vrha oštrice i tla. Ponovite postupak sa stražnjim vrhom oštrice.

Napravite prilagodbe

Prednja oštrica treba biti ¼ do 3/8 cm niža od stražnje oštrice. Ako nije, potražite sigurnosnu maticu prirubnice na prednjoj strani nosača stabilizatora.

 • Izračunajte koliko morate podići ili spustiti kućište kosilice
 • Zategnite bravu prirubnice da podignete prednji dio platforme.
 • Otpustite bravu prirubnice kako biste spustili prednji dio platforme

Još uvijek niste zadovoljni?

Ako je platforma vaše Craftsman kosilice još uvijek preniska nakon izravnavanja, možete isprobati brzo rješenje ili hakiranje.

Stvari koje ćete trebati:

 • Izdržljive ukosnice, kakve prodaju željezarije
 • Drveni blok, visok najmanje 5cm

Podizanje kućište kosilicea

 • Podignite kućište kosilice na najviši položaj
 • Umetnite drveni blok ispod nosača kotača na kućištu ili ispod kućišta, tako da podiže kućište kosilice više od tla
 • Pratite šipku stabilizatora od matice za podešavanje do vrha. Trebao bi stršati malo iznad okvira.
 • Umetnite čvrstu ukosnicu oko vrha šipke
 • Uklonite drveni blok

To bi vam trebalo dati malu količinu dodatnog uzgona. Međutim, važno je ponovno izravnati kućište kosilice nakon umetanja ove vrste “fiksa”. Osim toga, ključno je koristiti vrlo izdržljivu iglu, inače će se olabaviti od zveckanja.

Zašto biste trebali prilagoditi visinu kućišta kosilice

Ako je vaša kosilica preniska, imat ćete problema. Ako je previsok, nećete dovoljno skratiti travu. Što je još važnije, izravnavanje ploče je neophodno za dobar, ujednačen rez.

Sprječavanje neravnomjernog reza

Nitko ne voli izgled neravnomjerno pokošenog travnjaka. Ovdje će vaš travnjak imati rešetke ili kose stepenice koje prolaze preko dvorišta. Niveliranje vašeg kućište kosilicea će riješiti problem.

Sprječavanje oštećenja dvorišta

Ako je vaša kućište preniska, oštrice bi mogle zarezati tlo, usitniti dijelove trave i počupati komade travnjaka. To može biti teško popraviti.

Sprječavanje oštećenja kosilice

Neravna ili vrlo niska ploča može oštetiti oštrice. To se događa kada se oštrice zakače za travu, korijenje, zemlju i kamenje. To može savijati oštrice, slomiti plastični pokrov i uzrokovati druga oštećenja na kosilici.

Što je izravnavanje platforme kosilice?

Niveliranje ploče je postupak kojim se osigurava da oštrice ravnomjerno režu sa svih strana. To znači podešavanje visine oštrice s jedne strane na drugu i sprijeda na stražnju stranu. U većini slučajeva ovo bi trebalo izjednačiti oštrice kako biste dobili ravnomjeran rez.

Ravna platforma važna je za gladak ili ujednačen rez na travi. Ako vidite linije ili vidljive visinske razlike u travi između prolaza kosilice, platforma nije ravna. To može biti ružno. Osim toga, obično je to lako riješiti. Ravnomjerna visina rezanja izgleda bolje u vašem dvorištu.

5 stvari koje trebate učiniti prije izravnavanja kućišta kosilice

Noževe kosilice može biti opasno podešavati ako ne poduzmete odgovarajuće mjere opreza. Upotrijebite ovih 5 pripremnih savjeta prije nego što prislonite ruke u blizinu noževa kosilice.

Postavite ručnu kočnicu

Pritisnite kočnicu i uključite parkirnu kočnicu. To osigurava da se kosilica ne počne kotrljati dok ležite pod kotačima.

Odspojite kvačilo

Pomaknite kvačilo priključka u položaj “Otključuje”.

Zaustavite paljenje i izvadite ključ

Okrenite ključ za paljenje u položaj “Stop” i izvadite ključ iz brave. Ako ne možete izvaditi ključ, motor nije potpuno ugašen.

Provjerite jesu li oštrice zaustavljene

Uvijek pričekajte najmanje punu minutu nakon zaustavljanja noževa prije nego što ih prilagodite.

Odspojite žicu svjećice

Odspojite žicu s vrha svjećice i postavite je na mjesto gdje ne može doći u dodir sa svjećicom. Radi sigurnosti, razmislite o omotavanju kraja trakom dok to radite.

2 Prednosti podešavanja visine kućišta kosilice

Podešavanje visine kućišta vaše kosilice je brzo, relativno jednostavno i rješava mnoge probleme za vašu kosilicu.

Prekrasan travnjak

Ravna ploča rezultira ravnomjernim rezom. To znači da ćete dobiti prekrasan travnjak svaki put kada ga kosite. To je važno bez obzira na to kosite li vlastiti travnjak ili to radite za nekog drugog.

Izbjegavanje oštećenja

Sprječavanje struganja ili udaranja o tlo vaše ploče ili noževa pomaže vam da izbjegnete oštećivanje oštrica ili ploče. To osigurava da vaša kosilica ostane u najboljem mogućem stanju najdulje moguće vrijeme.

3 dobre prakse košnje travnjaka

Izravnavanje vaše kućišta vjerojatno znači dobivanje boljeg travnjaka. Ako to učinite, možete isprobati i ova tri načina košnje travnjaka.

Odabir pravog uzorka košnje

Važno je odabrati obrazac košnje i promijeniti ga svaki put kada kosite. Zašto? Kada kosite travu u bilo kojem smjeru, ona pada u tom smjeru. Često nastavlja rasti u tom smjeru. Osim toga, kotači kosilice zbijaju prljavštinu, koja može ograničiti rast zdrave trave ako stalno vozite preko istih područja.

Na kraju ćete dobiti svjetlije ili čak smeđe redove tamo gdje prolaze kotači. Držanje kosilice po istom obrascu povećat će štetu koju nanosite dvorištu. Prebacivanje uzoraka košnje tako da uvijek križate prethodni obrazac pomoći će da vaše dvorište bude zdravo.

Prekratko košenje trave

Ako travu ošišate prekratko, to može uzrokovati probleme na vašem travnjaku. Na primjer, trava bi mogla ponovno umrijeti. Osim toga, vaša bi trava mogla potrošiti toliko energije na ponovni rast trave na vrhu da ne pusti korijenje. Isprat će se ili isušiti čim padne velika kiša ili premalo. Uvijek je bolje izbjegavati košenje trave za više od 1/3 pri svakoj košnji.

Usporavanje vaše košnje

Prebrza košnja može uzrokovati teturave, grudaste i neravne rezove. To je osobito istinito ako vaša kosilica još nije maknula staru travu s noža kada udarite u novu travu. To će ostaviti zaostale i gomile. Vozite sporim, ujednačenim tempom za lijepo, ravnomjerno posječeno dvorište.

Povezana pitanja

Ako još uvijek imate pitanja, ovaj FAQ bi trebao pomoći.

Koliko često trebam poravnati kosilicu?

U većini slučajeva dobra je ideja poravnati kućište kosilice jednom ili dva puta u sezoni. Ako prijeđete preko velike neravnine ili udarite u rubnik, također možete provjeriti visinu noževa. Osim toga, trebali biste poravnati kućište kosilice svaki put kada primijetite linije ili razlike u visini u vašem dvorištu.

Koliko često treba oštriti noževe kosilice?

Većina stručnjaka preporučuje oštrenje oštrica svakih 25 sati košnje. Za većinu zakona to znači da ćete morati oštriti samo jednom ili dva puta godišnje. Međutim, to ovisi o sezonama rasta u vašem području. Ako trava zimi ne miruje, morat ćete češće kositi, pa ćete morati češće oštriti.

Koliko puta tjedno trebam kositi svoj travnjak?

Većina travnjaka ima koristi od košnje svakih 3-7 dana. Međutim, to ovisi o tome koliko kiše padne, vrsti trave i visini vaše općine koja vam dopušta uzgoj trave. Osim toga, pokušajte ne pokositi više od 1/3 trave odjednom. To može značiti da vam je potrebno nekoliko košnja tijekom tjedna kako biste postigli željenu duljinu.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na našu upotrebu kolačića.