Kako pripremiti svoj vrtni alat za zimu?

1682179126 680 Kako jednostavno ponistiti gnojidbu u vrtu AgroPower Vrtni alati i strojevi

Kako se približava zimska sezona, zadnja stvar o kojoj želite razmišljati su vrtlarski alati, posebno pred nadolazećim blagdanima. Međutim, planiranje i pravilno čišćenje i skladištenje vašeg vrtlarskog alata jedini je način da osigurate da neće zahrđati kad nastupi hladno vrijeme.

Budući da vrtlarski alati nisu jeftini, nema boljeg vremena da svoje alate pripremite za zimu nego sada, kako biste im produljili vijek trajanja.

Pripremite svoj vrtni alat za zimu:

Priprema električnih alata za zimu razlikuje se od alata do alata, ali uglavnom uključuje njihovo temeljito čišćenje, provjeru oštećenja, naoštrivanje i čuvanje na suhom mjestu. Kada ostane plina u spremniku, treba dodati stabilizator. Ručne vrtlarske alate također je potrebno temeljito očistiti i potrebno ih je podmazati.

Priprema nije tako komplicirana kao što možda mislite jer većina ovih alata može trajati godinama ako se dobro održava i skladišti. Od vaših kosilica do škara i lopata, temeljito čišćenje, dezinfekcija i podmazivanje ovih alata produljuje njihov životni vijek tijekom zime, dok čekate proljeće.

Nakon što završite s vrtlarenjem, napravite popis alata i zaliha koje bi vam mogle trebati sljedeće sezone kako biste znali najbolje načine kako ih pripremiti za zimu.

Ako ste zapeli i nemate pojma odakle započeti s pripremanjem alata za zimski odmor, čitajte dalje kako biste saznali neke od najboljih taktika brige o svom vrtlarskom alatu prije početka zimske sezone.

1. Sigurnosne mjere opreza

Trebali biste imati radne rukavice, naočale i drugu zaštitnu opremu potrebnu kako biste izbjegli nezgode ako se stroj slučajno pokrene. Svi vrtlarski alati imaju sigurnosne mjere, stoga pročitajte priručnike prije nego počnete pripremati svoju vrtnu opremu za zimu.

2. Električni alati za vrtlarstvo

Objasnjenje japanskih alata za bonsai AgroPower Vrtni alati i strojevi

Vaše motorizirane električne alate treba dobro čuvati tijekom ovog razdoblja poduzimanjem potrebnih mjera opreza prije skladištenja. Ispod je nekoliko električnih alata koje biste trebali pripremiti za zimu, a najbolja taktika za to uključuje:

● Priprema vaše vrtne motokultive za zimu

Motokultivatori su idealan alat za prozračivanje vašeg travnjaka ili vrta kako bi vaše biljke dobile dovoljno vode i hranjivih tvari, što dovodi do optimalnog rasta. Najbolji način da pripremite ovaj alat za zimu je:

 • Ispuštanje goriva: Koristite rudo dok ne potrošite gorivo, ali ako se to ne dogodi, ispustite ga.
 • Čišćenje: Očistite tijelo kormila ispiranjem komadića biljaka zaglavljenih u stroju.
 • Provjerite oštrice: pogledajte stanje oštrica kako biste utvrdili trebaju li se naoštriti ili zamijeniti.
 • Provjerite gume: provjerite jesu li gume optimalne težine i dobro napumpane prije spremanja stroja.
 • Provjerite vijke i matice: pogledajte vijke i matice kako biste bili sigurni da su podmazani i dobro zategnuti kako bi se poluge mogle pomicati bez problema.

● Priprema vaše kosilice za zimu

Ovo su možda neki od jedinstvenih kućnih alata, a njihovo održavanje u dobroj formi tijekom zime je ključno. Međutim, trebali biste obratiti pozornost na puno dijelova prilikom skladištenja opreme tijekom zima.

 • Svjećica: Odspojite žicu svjećice i uklonite ulje iz kosilice.
 • Očistite: Temeljito očistite svoju kosilicu kako biste bili sigurni da nema otpadaka ili biljaka koji su usisali noževe kosilice.
 • Kutija za košenje: Očistite kućište za košenje tako da je dobro ostružete i isperete pomoću crijeva kako biste uklonili mahovinu i pokošenu travu zaglavljenu u ovom dijelu.
 • Naoštrite: Naoštrite nož kosilice, ali ako je previše oštećen, razmislite o njegovoj zamjeni.
 • Zračni filtri: Pogledajte zračne filtre i ako su u lošem stanju, razmislite o njihovoj zamjeni novima.

Ako odlučite držati kosilicu s gorivom u spremniku, dodajte malo stabilizatora goriva kako bi ostala svježa tijekom tog razdoblja. Držite svoju kosilicu podalje od korozivnih kemikalija i sredstava za čišćenje jer mogu uzrokovati štetu ako se ne drže na sigurnoj udaljenosti.

1682000831 Nevjerojatni alati za uklanjanje maslacka AgroPower Vrtni alati i strojevi

● Priprema vašeg trimera za zimu

Sada kada je sezona trimanja trave gotova, morate očistiti i spremiti svoje trimere ili alate za šišanje na pravo mjesto. Odgovarajuća njega je najbolja ako razumijete vrstu stroja koju imate i slijedite nekoliko smjernica tvrtke.

 • Provjerite pričvršćivače: Za električni trimer provjerite pričvršćivače i provjerite jesu li sve trake u dobrom stanju prije skladištenja.
 • Naoštrite: Naoštrite oštrice i očistite glave žica.
 • Pohranjivanje: Čuvajte svoj trimer na suhom i čistom mjestu.

● Priprema za sve vaše električne alate

Bilo da želite pohraniti svoje traktore, trimere s nitima, kosilice ili bilo koji drugi električni alat, najbolje je osigurati da uklonite gorivo prije nego što ih spremite. To je zato što se gorivo zgusne tijekom zime, što može utjecati na rad vašeg motora. Ako ga odlučite ostaviti u stroju, dodajte stabilizator goriva. Podmažite spojeve raznih alata jer ih to pomaže u zaštiti od hrđe tijekom zimskog razdoblja.

3. Ručni vrtlarski alati

Vaša kolekcija ručnog vrtlarskog alata kreće se od vrtnih vilica do rezača i grablji, koje također morate na vrijeme pripremiti za zimu poduzimanjem ovih mjera opreza:

● Čišćenje i sušenje vašeg alata:

Započnite s namakanjem alata u kantu s toplom vodom kako biste razrahlili tlo. Koristite alat za ribanje kako biste uklonili biljne materijale i drugu prljavštinu s alata, zatim ih isperite i ostavite da se osuše.

● Izoštravanje:

Oštrite alate u jednom smjeru dok ne vidite sjajni metal. Za oštrenje rezača i škara učinkovitije je koristiti brus nego turpiju. Ako su oštrice previše zarezane, vrijeme je da ih zamijenite.

● Sterilizirajte:

Dezinficirajte svoj alat prije skladištenja izbjeljivačem poput hidrogen peroksida ili alkoholom na alatu. Sprječava slučajno širenje biljnih štetnika i bolesti po vašem domu.

● Podmazivanje:

Začinite s malo ulja jedini je način da osigurate da vaš vrtlarski alat ne zahrđa. Postoje različita ulja za razmatranje, uključujući motorno ulje, ali najbolje opcije su:

 • Tungova ili lanena ulja: Ova ulja se brzo suše, a premazivanje drvenih ručki njima pomaže u odbijanju prljavštine i vlage, čime ručke ostaju čvrste.
 • Kokosovo ili orahovo ulje: Ulja najbolje djeluju na sobnoj temperaturi, što olakšava prodiranje u drvene drške.
 • Metalne dijelove alata također treba namazati uljem, ali za to možete koristiti bilo koje ulje, uključujući i biljno. Zaustavlja stvaranje mrlja hrđe i održava vaš alat nevjerojatnim.

4. Ostali vrtlarski alati

Ako imate druge vrtlarske alate kao što su prskalice i crijeva, jedino što je važno je da ih pripremite za zimu na vrijeme. Operite prskalice sapunastom vodom pomoću četke i spužve. Vodu sa sapunom također treba isprati kroz vodove, a zatim ih isprati čistom vodom.

Pustite raspršivače da se osuše prije nego što ih spremite. Za vrtlarska crijeva, ispustite i popravite mjesta curenja trakom za popravak crijeva prije nego što ih spremite. Provjerite krajeve crijeva kako biste vidjeli treba li ih zamijeniti, zatim ih namotajte prije nego što ove alate držite u jedinici za pohranu.

5. Skladištenje

Vaše skladište uglavnom ovisi o tome gdje živite i dostupnim zgradama za skladištenje. Sav vaš vrtlarski alat, bilo motoriziran, ručni ili bilo koji drugi, treba držati u dobro prozračenim prostorijama kako bi se izbjegla vlaga i osigurala slobodna cirkulacija zraka.

U idealnom slučaju, ove predmete držite na suhom mjestu tako da ih objesite ili držite u kanti punoj mješavine pijeska i ulja. Održava vaše alate čistima i idealna je strategija za njihovu zaštitu od hrđe.

Neke od opcija su:

● U vašoj staji:

Takva mjesta imaju dovoljno prostora i ventilacije, omogućujući cirkulaciju zraka, sprječavajući da prostor bude vlažan. Vlaga čini vaše drvene ručke krhkim i uzrokuje rđanje vaših metalnih alata. Vaši mali alati poput grablji i lopatica mogu se pohraniti na podlogu, dok se veliki mogu objesiti na zid.

● Ostava za alat:

Ako nemate štalu, spremišta za alat trebala bi biti vaše konačno rješenje za pohranu. Ove jedinice za pohranu razlikuju se po veličini, a to ovisi o tome koliko prostora za pohranu je potrebno. Odaberite šupu izrađenu od pocinčanog čelika jer može izdržati zimsku sezonu i otporna je na truljenje, za razliku od svoje drvene kopije. Dodajte mačji pijesak ili brikete od drvenog ugljena u svoju šupu da upije vlagu i održi mjesto suhim.

● Kompaktna pohrana:

Ako nemate dovoljno prostora u svom domu, potražite organizatore alata ili ormariće za pohranjivanje ručnog alata. Također možete napraviti organizator alata kupnjom nekoliko kuka i vješalica za svoju garažu.

Isključite bežične alate prije skladištenja i izvadite baterije. Čuvajte baterije na toplom mjestu gdje temperature neće pasti ispod razine smrzavanja, kao na drvenoj površini, kako biste izbjegli neočekivane kvarove. Pobrinite se da slijedite upute za čišćenje i skladištenje prema uputama proizvođača kada spremate svoje vrtlarske alate za zimu.

Pitanja

● Možete li svoj vrtni alat pohraniti vani tijekom zime?

Najbolji savjet bi bio da možda nabavite odgovarajuće spremište umjesto da svoj alat vješate vani. Pravilno skladištenje alata zaštitit će ih od vlage i osigurati njihovu učinkovitost godinama.

Vaš vrtlarski alat treba malo TLC-a tijekom izvan sezone; stoga, čišćenje i skladištenje na hladnom i suhom mjestu znači da ćete ih udobno koristiti u proljetnoj sezoni.

Za zimu će vam trebati nekoliko sati ako ih imate nekoliko, ali ako imate opsežnu kolekciju, potrebno vam je nekoliko dana da ih pripremite za sezonu. Međutim, nagrada je toliko da ne možete zanemariti pravilnu brigu o ovim dragocjenim napravama prije nego ih pohranite. Uostalom, u proljeće ćete koristiti iste alate za obavljanje različitih vrtlarskih zadataka.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na našu upotrebu kolačića.