Koju veličinu kosilice i noževa za kosilicu trebate?

Koju velicinu kosilice i nozeva trebate AgroPower Vrtni alati i strojevi

Kosilice dolaze u svim oblicima i veličinama, kao i njihove oštrice. Ako tražite novu kosilicu za travu ili želite zamijeniti staru, ali niste sigurni koja bi veličina bila dobra za vas, lako ćete se zbuniti. Postoji toliko mnogo različitih vrsta strojeva i veličina. Koja bi veličina kosilice i noževi bili najbolji za vas?

Kako biste odabrali kosilicu koja odgovara vašim potrebama, morate obratiti pažnju na sljedeće:

 • Veličina vašeg travnjaka
 • Koliko snage trebate
 • Manevarska sposobnost
 • Tlo vašeg travnjaka

Veličina kosilice koja odgovara vašim potrebama prvenstveno ovisi o veličini vašeg travnjaka. Ako je vaš travnjak manji od pola hektara, možete koristiti pokretnu ili samohodnu pokretnu kosilicu s noževima od oko 50-55 cm. Dok će svaki travnjak veći od pola jutra zahtijevati samohodnu kosilicu koja ima širinu noža od 60-80cm.

Ako znate vrstu kosilice, također morate pogledati najbolju vrstu oštrice za vaš stroj:

 • Standardne ili podizne oštrice
 • Noževi za malčiranje
 • Oštrice za vreće

Odabir kosilice prave veličine za vaš travnjak će odrediti koliko ćete učinkovito i brzo moći kositi travu. Baš kao što je važno nabaviti kosilicu koja nije premala za vaš travnjak, također je važno izbjegavati nabavku kosilice koja je prevelika za vaš travnjak jer će ju biti teško održavati i samo će povećati troškove.

Ali veličina travnjaka nije jedini čimbenik koji određuje veličinu kosilice koja vam je potrebna, postoje i drugi jednako važni čimbenici koje trebate uzeti u obzir prije nego što odlučite koja će veličina kosilice i noževa odgovarati vašim potrebama.

U ovom ćemo vam članku reći sve što trebate znati kako biste mogli odabrati kosilicu prave veličine za svoj travnjak.

Kako odabrati pravu kosilicu i veličinu noža?

Prilikom odabira kosilice ispravne veličine za vaš travnjak morate uzeti u obzir sljedeće čimbenike:

● Veličina vašeg travnjaka

Baš kao što bi bilo teško pokositi ogroman travnjak s malom gurajućom kosilicom s malim noževima, bilo bi teško pokositi maleni travnjak s čudovišnom kosilicom s noževima od 101cm. Stoga je važno imati na umu područje vašeg travnjaka kada birate kosilicu ispravne veličine s idealnom veličinom noža. Ispravne veličine kosilice prema veličini travnjaka su sljedeće:

Mali travnjak (Ispod ¼ hektara): Mali travnjak koji je između 152 i 305 kvadratnih metara može se lako pokositi pomoću ručne kosilice s kolutom, ali možete koristiti i samohodnu kosilicu.

Kosilice s kolutom obično imaju noževe širine 48cm i morate ih gurnuti prema naprijed kako bi se okretale budući da nemaju nikakav motor ili električni motor. Ili možete nabaviti malu samohodnu kosilicu za travnjak ove veličine.

Travnjak srednje veličine (između ¼ i ½ hektara): travnjak ispod 6096 kvadratnih metara prevelik je za košenje ručnom kosilicom s koturom i to je strogo područje samohodne samohodne kosilice s 50-55 cm oštrice.

Samohodna kosilica će se sama kretati naprijed i možete upravljati njezinim kretanjem pomoću poluge, ali ćete je ipak morati usmjeriti u smjeru u kojem želite kositi.

Promjer rezanja od 50-55cm dovoljno je velik da pokrije pristojno područje, a uz dodatnu pogodnost jer ne morate sami gurati kosilicu prema naprijed, možete prilično lako kositi travnjak.

Velik travnjak (više od jednog hektara): Ako imate posla s travnjakom veličine jednog jutra ili više, trebat će vam samohodna kosilica s noževima od najmanje 101cm. Ako je vaš travnjak mnogo veći od hektara, možete koristiti i samohodnu kosilicu koja ima oštricu od 120cm

Veće oštrice omogućit će vam da pokosite više trave sa svakim prolazom, što će biti zgodno ako kosite veliku površinu. A budući da sjedite na kosilici dok kosite travnjak, možete si uštedjeti gnjavažu hodanja naprijed-natrag gurajući teški stroj preko tako velike površine.

● Kolika vam je snaga potrebna?

Ako ćete kosilicu koristiti na padinama ili neravnim površinama, trebat će vam kosilica s pristojnom količinom snage. A što se tiče snage, veće je bolje u svijetu kosilica. Ne želite zapeti u dijelu vašeg travnjaka na padini s teškim strojem.

Stoga, ako morate kositi uzbrdo i nizbrdo, bolje vam je velika samohodna kosilica sa stražnjim motorom koji ima najmanje 13 konjskih snaga. S druge strane, ako kosite mali travnjak bez nagiba ili neravnih površina, samohodna kosilica s 4 konjske snage može obaviti posao.

● Manevarska sposobnost

Kada je u pitanju košnja oko drveća ili drugih prepreka, bolja vam je manja okretnija kosilica, kao što je samohodna s nožem od 55cm. Budući da će vam veća kosilica, poput samohodne sa širokim nožem, otežati košenje kroz uske prostore i oko prepreka poput stepenica ili biljaka.

Dok manju samohodnu kosilicu možete okretati kad god želite, veća samohodna kosilica ima bolno širok radijus okretanja i teško ćete s njom kositi travu ako imate puno uskih prostora i prepreka kojima se morate snalaziti. travnjak.

● Tlo vašeg travnjaka

Ako tlo na vašem travnjaku ostane vlažno i mokro, korištenje veće kosilice može dodatno opteretiti vaš travnjak i tlo će utonuti uzrokujući štetu na travi. Stoga, ako je vaš travnjak većinu vremena vlažan, najbolje je odabrati laganu i manju kosilicu.

Kako odabrati pravu vrstu noževa kosilice?

Kad pogledate konkretno noževe kosilice, postoji nekoliko različitih vrsta dostupnih noževa i svaki od njih ima određenu funkciju. Stoga morate odabrati kosilicu koja ima noževe koji odgovaraju vašim zahtjevima uporabe. Bilo da tražite zamjenski nož za svoju kosilicu ili kupujete novu kosilicu, dobro je znati čemu zapravo služe različite vrste noževa.

Neki uobičajeni tipovi noževa za kosilice su sljedeći:

 • Noževi za vreće: Ako želite spriječiti da vaša kosilica rasprostre pokošenu travu po cijelom travnjaku, tada bi noževi za vreće bili savršeno rješenje za vaše potrebe. Noževi za vreće imaju specifičan oblik koji im omogućuje skupljanje pokošene trave i slanje u vreću te izbjegavanje širenja pokošene trave. Oštrica za pakiranje u vrećice imat će krilo ili specijalizirani zavoj na gornjoj strani koji omogućuje usisavanje isječaka dok se režu. Važno je napomenuti da kada kupujete noževe za punjenje u vrećice ili tražite kosilicu s namjenskim nožem za punjenje u vrećice, možete pronaći noževe s više funkcija koje obavljaju i druge funkcije uz punjenje u vrećice budući da postoji vrlo malo namjenskih noževa za punjenje u vrećice. Štoviše, možete pronaći oštrice za vreću za pokretne kosilice i samohodne kosilice pristojne veličine.
 • Noževi za malčiranje: Ove vrste noževa napravljene su za ljude koji ne koriste vreću uz svoju kosilicu i vole izbacivati ​​pokošenu travu na travnjak. Oblik noža za malčiranje dizajniran je tako da kruži pokošenom travom unutar kućišta kosilice više puta nakon rezanja prije nego što se izbaci. Ponovnim podizanjem komada pokošene trave nož za malčiranje može izrezati travu na manje komade koji se zatim ispuštaju van, a budući da su komadi trave postali vrlo mali nakon višestrukog prolaska kroz nož za malčiranje, lako će se razgraditi i neće biti vrlo uočljiv.

Noževi za malčiranje obično se koriste bez vreće, ali ako želite, možete koristiti i vreću u kombinaciji s nožem za malčiranje, ali imajte na umu da usisna snaga noža za malčiranje neće biti jednako snažna kao namjenska oštrica za malčiranje.

Još jedna stvar koju morate imati na umu kada kupujete nož za malčiranje je da ako kosite travnjak kada trava malo poraste, nož za malčiranje neće biti od velike koristi jer ne može rezati duže oštrice trave na vrlo male komadiće.

 • Standardni noževi ili noževi za podizanje: Ove vrste noževa se najčešće koriste i većina kosilica prodaje se s instaliranim standardnim noževima ili noževima za podizanje. Svrha standardnog noža je podići travu prema gore kako bi se mogla pravilno rezati i zatim izbaciti ispod kućišta kosilice. Akcija podizanja standardne oštrice događa se zahvaljujući zakrivljenim rubovima koji proizvode dovoljno protoka zraka prema gore kako bi trava bila usmjerena prema gore za čišći rez. Što se tiče dizanja, lopatice za powerlifting kategorizirane su u tri kategorije:
 1. Lopatice s niskim dizanjem: Lopatice s niskim dizanjem rade točno onako kako im ime govori da proizvode nisko dizanje ispod palube budući da njihovi rubovi nisu jako zakrivljeni. Ovi noževi s niskim dizanjem idealni su za kosilice koje nemaju mogućnost pakiranja u vreće jer mogu vrlo lako izbaciti pokošenu travu ispod kućišta. A budući da noževi s niskim dizanjem ne proizvode puno usisavanja, idealni su za pješčane travnjake jer će se manje pijeska podići prema gore kada kosilica prijeđe preko njih. Stoga je oštrica s niskim dizanjem savršena ako pokušavate spriječiti da mnogo krhotina i prašine leti okolo dok kosite suši pjeskoviti travnjak.
 2. Noževi srednjeg podizanja: Ako tražite kosilicu koja proizvodi više usisavanja za bolje rezanje trave, onda su noževi srednjeg podizanja pravi izbor. Noževi srednjeg podizanja odgovaraju većini normalnih scenarija košnje jer proizvode pristojno usisavanje koje vam omogućuje da s njima koristite vreću. A s oštricom srednjeg podizanja možete kositi travnjak s umjereno gustom travom, a da vam pritom nije potrebna kosilica s puno konjskih snaga.
 3. Noževi visokog podizanja: Za veliko podizanje potrebna je velika snaga, a noževi visokog podizanja namijenjeni su za korištenje s kosilicama koje imaju dovoljno konjskih snaga da podrže nož visokog podizanja. Budući da proizvode dosta podizanja, mogu se udobno koristiti s vrećom za vreću i možete lako rezati vrlo gustu i visoku travu pomoću oštrice s visokim podizanjem. Najveća prednost noževa s visokim dizanjem je ta što onemogućuju nakupljanje trave i krhotina unutar kućišta kosilice zahvaljujući snažnom protoku zraka koji stvaraju unutar platforme. Idealan scenarij korištenja noža s visokim dizanjem je kada morate koristiti vreću za košenje jer dugotrajna kosilica ne može izbaciti pokošenu travu ispod kućišta.
1695654822 567 Koju velicinu kosilice i nozeva trebate.webp AgroPower Vrtni alati i strojevi

Prednosti i mane kosilica različitih veličina

Bilo da se radi o kosilici na guranje, samohodnoj kosilici ili samohodnoj kosilici, svaka veličina kosilice dolazi s nizom prednosti i mana. I prije nego što se odlučite za kupnju kosilice određene veličine, trebali biste znati koje su njezine snage i slabosti kako biste izbjegli bilo kakva iznenađenja kasnije.

● Potisne kosilice:

Kosilica na guranje nema motor za okretanje noževa ili pomicanje prema naprijed tijekom košnje. Većina gurajućih kosilica ima oštrice na kotur koji se okreću u smjeru u kojem ih pomičete i režu travu slično kao što to rade škare.

Prednosti

 1. Za njihovo pokretanje nije potreban plin budući da vi gurate i kosite travu gurajući je prema naprijed.
 2. Dok su motorne kosilice poznate po svojoj glasnoj buci i vibracijama, potisne kosilice su uglavnom tihe i stvaraju vrlo malo buke prilikom košnje travnjaka.
 3. Ne koštaju puno i možete kupiti ručnu kosilicu na guranje pristojne kvalitete po cijeni od oko 100 EUR.
 4. Vrlo je ekološki prihvatljiv, a ljudi također koriste kosilice na guranje kao način vježbanja dok kose travu.
 5. Održavanje je jeftino jer nema motora ni guma za održavanje.
1695654822 797 Koju velicinu kosilice i nozeva trebate.webp AgroPower Vrtni alati i strojevi

Nedostaci

 1. Ručnu kosilicu ne možete koristiti za rezanje visoke ili guste trave jer im nedostaje potrebna snaga za rezanje vrlo guste trave.
 2. Kosilice na guranje nisu precizne i neravnomjerno režu travu zbog čega vaš travnjak izgleda neuredno.
 3. Ne može se koristiti na travnjaku s puno granja i otpalog lišća.
 4. Ne mogu skratiti travu i nastoje ostaviti travu višom u usporedbi s kosilicom s motorom.
 5. Noževi nisu jako široki pa morate napraviti mnogo prolaza da pokrijete cijeli travnjak.
 6. Zahtijevaju previše truda za košenje travnjaka i pretvaraju ga u sitni posao.

● Samohodne kosilice:

Ove kosilice imaju rotirajuće noževe koje pokreće motor i same se pomiču naprijed jer motor koji pokreće noževe također tjera kosilicu prema naprijed.

Prednosti

 1. Samohodnom kosilicom možete pokositi veći travnjak jer ne morate ulagati nikakav napor da je gurate.
 2. Može rezati višu i deblju travu zahvaljujući rotirajućim noževima koje pokreće motor.
 3. Kosite travu ravnomjerno i glatko.
 4. Lako mijenja smjer i vrlo je manevriran.
 5. Daju vam mogućnost skupljanja pokošene trave u vrećicu čime se smanjuje nered.
 6. Imajte veće oštrice koje vam omogućuju pokrivanje veće površine u usporedbi s kosilicom na guranje.
1695647673 874 Moze li se samohodna kosilica vratiti unatrag.webp AgroPower Vrtni alati i strojevi

Nedostaci

 1. Može biti teško održavati s puno više stvari koje se mogu pokvariti.
 2. Skupe su u usporedbi s ručnim kosilicama i možda ćete morati platiti oko 500 EUR za pristojnu samohodnu kosilicu.
 3. Može parati i trgati travu ako oštrica nije dovoljno oštra.
 4. Budući da se isti motor koristi za pogon i noža i kosilice, može izgubiti snagu na padinama.
 5. Morate hodati brže da biste pratili brzinu kosilice.

● Kosilice sa sjedalom:

Kosilice sa sjedalom: omogućuju vam da sjedite na njima dok kosite travnjak i možete njima upravljati kao i bilo kojim drugim vozilom.

Prednosti

 1. Može lako pokositi vrlo velik travnjak koji se proteže više od jednog jutra.
 2. Može lako pokositi neravni travnjak.
 3. Ima vrlo široke noževe koji vam omogućuju pokrivanje veće površine u jednom prolazu u usporedbi s bilo kojom drugom vrstom kosilice.
 4. Jedva da morate uložiti imalo energije za košenje travnjaka kako bi taj proces bio ugodan.
 5. Samohodnu kosilicu možete koristiti za vuču i vuču stvari po vašem travnjaku zahvaljujući njihovom snažnom motoru.

Nedostaci

 1. Za rad im je potrebno puno više goriva u usporedbi s hodajućim iza kosilica.
 2. Troškovi održavanja su vrlo visoki i morate održavati mnogo više dijelova.
 3. Cijena pristojne samohodne kosilice kreće se od oko 1500 EUR, što ih čini velikom investicijom.
 4. Može biti teško skladištiti i zahtijevati vlastiti skladišni prostor.
 5. Vrlo su glasne u usporedbi s manjim tipovima kosilica.
-13%
Original price was: 204.00€.Current price is: 178.00€.
-13%
Original price was: 191.00€.Current price is: 167.00€.
289.00
-10%
Original price was: 1,022.00€.Current price is: 919.00€.
195.00

Trenutno se čita:

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na našu upotrebu kolačića.