Jesu li oštrice kosilice kaljene?

Jesu li ostrice kosilice kaljene AgroPower Vrtni alati i strojevi

Čvrstoća oštrice vitalna je značajka koju vrijedi razmotriti kada kupujete dobru kosilicu. Stoga većina vlasnika domaćinstava i komercijalnih pružatelja usluga košnje travnjaka često pita; idem li na kaljene ili žarene oštrice?

Također, mogu li kaljene oštrice izdržati rigoroznu upotrebu na tvrdom kamenitom travnjaku, a opet dugo trajati? Pa, budući da se kaljenje oštrice uvijek pojavljuje u većini rasprava, htjeli smo ispraviti sve jednom zauvijek. Posebno zato što kaljenje utječe na vlačnu čvrstoću i žilavost oštrica.

Jesu li oštrice kosilice kaljene?

Da, oštrice kosilice su kaljene. Kaljenje se koristi kako bi oštrica bila izdržljiva, jača i čvršća. Međutim, temperatura pri kojoj se to radi često ovisi o vrsti metala. Čelik je preferirani metalni materijal za izradu noževa kosilice. Ali oštrice od legiranog ugljika jednako su česte. Legiranje poboljšava vlačnu čvrstoću i štiti metale od korozije.

Jesu li ostrice kosilice kaljene.webp AgroPower Vrtni alati i strojevi

Ako ste posjednik koji traži najbolju kosilicu za travu, kaljenje oštrice je nešto što ne biste željeli lako poželjeti. Razmislite o situaciji u kojoj oštrice vaše nove kosilice pucaju pri prvoj uporabi?

Hoćete li tražiti povrat novca, posebno ako kupoprodajni ugovor sadrži klauzulu o jamstvu povrata novca? Ili želite saznati više o žilavosti i lomljivosti oštrice?

Istina je da biste bez postavljanja pravih pitanja na kraju potrošili više novca na podjednako nekvalitetne rezervne oštrice. Unatoč tome, dok bi vaš ukus i sklonosti mogli zasjeniti donošenje odluka u jedanaestom satu, ovaj vam post pomaže razumjeti kritična razmatranja kao što je kaljenje noža za travnjak. Čitajte dalje kako biste saznali više.

Razumijevanje kaljenja oštrice

Kaljenje oštrica rasprava je u koju se često upuštamo, osobito kada tražimo savjet o najboljim oštricama kosilice, noževima, tomahawcima, sjekirama i mačetama. Veliko je pitanje, što to znači? Pa, kaljenje je proces zagrijavanja oštrica. Slijedi proces kaljenja legura (na bazi željeza) ili čelika. Često je glavni razlog kaljenja smanjenje tvrdoće i lomljivosti metala.

Ne postoji određena temperatura za kaljenje, iako bi se trebala odvijati ispod kritične točke. Za početak, kritična točka je termodinamički izraz koji označava taljenje.

Kaljenje noževa kosilice često uključuje postupak kaljenja-tempiranja-toplinske obrade. Krajnji metalni proizvod je martenzit. Međutim, to je više metoda površinske obrade koja možda neće biti učinkovita kao što je bila namjera.

S druge strane, austempering proizvodi ujednačenu tvrdoću oštrice i vlačnu čvrstoću. Krajnji proizvod je bainit, čvršću i manje lomljivu oštricu.

Također biste trebali imati na umu da se postupci toplinske obrade noževa za košenje travnjaka razlikuju od jednog do drugog proizvođača noževa. Možete to nazvati standardnim postupcima kaljenja, i to je u redu.

Važnost kaljenja noževa kosilice

Dakle, oko čega je tolika frka? Dodaje li kaljenje vrijednost noževima kosilice? Pa, oštrice koje prolaze kroz proces trebale bi pokazivati ​​sljedeće karakteristike:

  • Trajnost: Kaljene oštrice trebaju biti izdržljive i jedva oštre.
  • Jači: Trebali biste imati jači i izdržljiviji nož kosilice nakon kaljenja. Što je najvažnije, fizička čvrstoća takvih oštrica treba biti ujednačena unutar i izvan metala.
  • Tvrđe: Na Rockwellovoj ljestvici tvrdoće, kaljene oštrice trebale bi imati ocjenu tvrdoće između 35 i 48. To znači da ćete imati manje krtu oštricu koja se neće slomiti nakon nekoliko dana ili tjedana korištenja.
  • Zaštita od habanja: Štoviše, kaljene oštrice trebale bi pokazivati ​​vrhunska svojstva protiv habanja.
  • Niska stopa izobličenja: Trebali bi imati nisku stopu izobličenja, tako da ne morate brinuti o košnji trave na kamenitim terenima.

Utječe li kaljenje na oštrinu noževa kosilice?

Htjeli biste da su oštrice vaše kosilice vrlo oštre, režući travu velikom lakoćom i brzinom. I tako, pitanja koja većina domaćina postavlja jesu li kaljene oštrice oštrije? Jesu li ih lako naoštriti? Istina je da kada kalite oštrice, sama činjenica da postaju čvršće i manje lomljive znači da se dugo nećete morati brinuti o tome koliko je vaša oštrica oštra.

Kaljene oštrice dugo zadržavaju svoju oštrinu. Međutim, ako postanu tupi, koristite preporučenu turpiju da ih izoštrite. Ali recimo da bi vam druga tema o tome kako naoštriti oštrice kosilice trebala pomoći da shvatite više. Također možete pogledati mnogo videozapisa koji daju detaljno objašnjenje oštrenja oštrica.

Koja je razlika između kaljenja i stvrdnjavanja noževa za kosilice?

Bilo da želite proizvesti a martenzit ili a bainit oštrica, bilo kroz proces kaljenja ili austemperiranja, veliko je pitanje hoćete li završiti s kaljenim ili kaljenim čelikom? Također, koja je razlika između kaljenja i kaljenja?

Pa, kaljene oštrice nisu nužno kaljene. Međutim, kaljeni noževi kosilice pokazuju značajku tvrdoće. To znači, da bi oštrice bile podvrgnute pravilnom procesu kaljenja, prije svega moraju proći kroz proces kaljenja. Krajnji proizvod nakon procesa otvrdnjavanja često se naziva martenzit.

Neki proizvođači staju na ovoj fazi, osobito ako je to njihov standardni postupak kaljenja. To također može ovisiti o namjeni za koju vam je potrebna kaljena oštrica.

1695647673 874 Moze li se samohodna kosilica vratiti unatrag.webp AgroPower Vrtni alati i strojevi

Nakon stvrdnjavanja čelika, proizvođač noževa za kosilice zatim ga hladi u prirodnom ulju ili vodi na temperature ispod 200 stupnjeva Celzijusa. Temperature za kaljenje čelika mogu ići preko 700 stupnjeva Celzijusa, što, kao što ćete uskoro otkriti, nije isto što i za kaljenje oštrica.

Sada, kada je riječ o kaljenju oštrica, kaljenje i izrada kaljenog čelika imaju prednost. Spomenimo na brzinu da je kaljeni čelik vrlo krt pa se ne smije koristiti bez ojačanja.

Slaba vlačna čvrstoća još je jedna značajka vrijedna pažnje. Kaljenje, dakle, postaje neophodno.

Budući da se hlađenje noževa kosilice odvija ispod 200 stupnjeva Celzijusa, temperatura za očvršćavanje i smanjenje krhkosti ne bi smjela prelaziti 300 stupnjeva Celzijusa. Može biti veći ili niži ovisno o proizvođaču.

Štoviše, kaljenje bi trebalo trajati samo nekoliko sati. Začkoljica je u tome što bi kaljenje trebalo poboljšati vlačnu čvrstoću (žilavost) i smanjiti lomljivost metalnih kristala, ali bi njegovo pretjerano izvođenje učinilo oštrice mekšima. Sljedeće pitanje je jesu li mekše oštrice bolje?

Pa, vaša pretpostavka je dobra kao i naša. Mekše oštrice kosilice brzo bi se otupile. Također odgovara na pitanje jesu li kaljene oštrice otporne na habanje? Oštrice koje prolaze rigorozan proces kaljenja ne troše se brzo i stoga dugo traju.

1695654648 331 Jesu li ostrice kosilice kaljene.webp AgroPower Vrtni alati i strojevi

Pucaju li kaljene oštrice?

Ako noževi vaše kosilice nisu popucali, kupili ste ih od renomiranog proizvođača. Kaljenje pomaže u zaštiti od pucanja oštrica. Noževi koji pucaju označavaju lošu kvalitetu, nešto što ne biste željeli doživjeti čim počnete kositi travnjak. S ojačanom oštricom trebali biste očekivati ​​veću vlačnu čvrstoću. Riječ je o slučaju metalnih kristala u oštrici koji se protežu preko svoje granice elastičnosti kako bi se prilagodili teškim zadacima košnje.

Povremeno oštrice kosilice popucaju, osobito nakon što udarite u kamen u vašem dvorištu. U takvim slučajevima kaljenje često dolazi na loš glas. Na primjer, zašto bi oštrice bile toliko krte da se razbiju u šrapnele? Trebamo li se stoga brinuti za kvalitetu pokretnih lopatica?

Istina je da nisu sve oštrice kosilica kaljene. Neki su samo otvrdli; stoga njihova vlačna čvrstoća ne može izdržati kamenite travnjake.

To bi vas trebalo vratiti da objasnite razliku između kaljenja i austempera. Budući da se standardne prakse kaljenja i ojačavanja oštrica razlikuju od jedne do druge tvrtke, trebali biste naglasiti da novac ulažete u oštrice vrhunske kvalitete.

Internet forumi za raspravu pomogli bi vam da učinite značajne korake prema donošenju pravog izbora, ali ne u potpunosti.

Morate dublje proučiti proizvodne procese tvrtke kako biste bolje razumjeli kaljenje i kaljenje. Štoviše, zatražite preporuke o najboljim oštricama od iskusnih domaćina kako ne biste na kraju kupili oštrice ispod standarda.

Završne misli

Znamo da odabir najboljih noževa kosilice može biti prava muka. Kupnja mekih oštrica koje se brzo otupe do zamjene istrošenih oštricama vrlo lomljivima, teške situacije zahtijevaju dodatnu pozornost. Stoga razumijevanje kaljenja oštrica postaje važan korak kako napredujemo.

Možda vam neće trebati čvršće i tvrđe oštrice za vaš travnjak u dvorištu, ali za tvrtke koje pružaju usluge selidbe travnjaka, kaljene oštrice su plus. Štede vam novac na troškovima održavanja, a da ne spominjemo njihovu izdržljivost i sposobnost da dugo ostanu oštri.

Unatoč tome, proces kaljenja poboljšava kvalitetu oštrica. Ako se niste zamarali kupnjom kaljenih čelika, možda ćete morati provjeriti je li vaša sljedeća kupnja kaljena.

Temperatura na kojoj se odvija kaljenje određuje koliko dugo će trajati i otpornost na habanje. Imajte na umu da oštrice kosilica mogu biti od čelika ili legure ugljika, a oba bi trebala diktirati proces kaljenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na našu upotrebu kolačića.