Može li motorna pila rezati čavle?

Lančane pile su alat za teške uvjete rada i lako mogu obaviti gotovo svaki posao rezanja drva. Ali kada radite s drvetom koje se koristilo u građevinarstvu ili je ranije bilo dio konstrukcije, vrlo je uobičajeno pronaći čavle u takvim vrstama drva. Dakle, što se događa s motornom pilom ako dođe u dodir s čavlima prilikom rezanja kroz drvo?

Može li motorna pila rezati čavle?

Ako zupci motorne pile povremeno dođu u dodir s čavlom skrivenim u drvu, mogu prorezati čavao, ali ne bez posljedica. Svaki put kada vaša motorna pila slučajno zareže čavao, ovaj kontakt metala na metal uzrokovat će prerano otupljivanje zuba motorne pile.

No, dostupne su motorne pile za teške uvjete rada s umetnutim kristalima od karbida ili lancima s karbidnim vrhom koji mogu podnijeti rezanje povremenog čavla u drvu bez ikakvih problema.

Motorne pile su moćan alat za rezanje i mogu relativno lako cijepati drvo na manje komade. Uz to, sigurno ćete pronaći čavle čak iu svježe posječenom drveću. Dakle, ako morate rezati drvo koje obično sadrži mnogo čavala, ovaj je članak za vas jer ćemo vam reći o tome koje vrste motornih pila mogu rezati čavle i kako uopće možete izbjeći rezanje čavala motornom pilom.

Koja vrsta motorne pile može rezati čavle?

Ljudima koji rade sa starim drvom može biti teško izbjeći rezanje čavala skrivenih u drvetu kada koriste motornu pilu. Stoga je vrlo važno znati koju vrstu motorne pile možete koristiti za rezanje čavala bez oštećenja oštrica ili samog motora.

Motorne pile općenito se dijele u dvije glavne kategorije, a to su:

  1. Motorne pile za kućnu upotrebu
  2. Komercijalne motorne pile za profesionalce

● Motorne pile za kućnu upotrebu:

Kao što naziv sugerira, ova vrsta motorne pile namijenjena je za lagano sječenje i rezanje i uglavnom se koristi za rezanje grana drveća u dvorištu. Ove vrste motornih pila su uglavnom na električni pogon i mogu imati baterije za bežičnu upotrebu ili mogu imati kabel koji morate priključiti prije nego što možete koristiti motornu pilu, ali dolaze i s malim plinskim motorima.

Lančane pile za kućnu upotrebu koštaju manje od 500 eura i nisu jako snažne, a da ne spominjemo da njihov lanac i oštrice nisu izrađene od ojačanog materijala što znači da ne mogu podnijeti rezanje noktiju i mogu se otupiti ili oštetiti ako dođu u dodir s čavlima dok je sjekao drva.

Kao što smo ranije spomenuli, čak i ako se možete izvući s rezanjem jednog ili dva nokta motornom pilom za kućnu upotrebu, nema jamstva da će vam sreća svaki put poraditi jer domaće motorne pile jednostavno nisu dizajnirane za takvu uporabu.

Stoga je jedina opcija koju imate, ako koristite motornu pilu namijenjenu za kućnu upotrebu, provjeriti nema li čavala u drvu prije nego što ga počnete rezati. Jer postoji velika mogućnost da lanac lake motorne pile za kućnu upotrebu pukne tijekom rezanja čavala unutar trupca i ozlijedi osobu koja upravlja motornom pilom ili nekoga tko stoji u blizini.

Dobra strana motornih pila za kućnu upotrebu je što su lakše, a budući da su na električni pogon, to su tihi strojevi, a ni one s motorom na plin nisu preglasne jer je motor obično prilično malen. Ali kada se radi o rezanju drva s puno čavala, motorne pile za kućnu upotrebu se ne preporučuju.

● Lančane pile za komercijalnu ili profesionalnu upotrebu:

Ako živite na selu ili radite u građevinskoj industriji, onda je motorna pila za komercijalnu upotrebu pravi alat za vas. Osim što imaju snažan motor, ove teške motorne pile imaju izdržljive i ojačane zube koji vam omogućuju rezanje čavala i drugih metalnih čestica zaglavljenih u drvu.

Još uvijek postoje ograničenja u pogledu toga koliko se oštrica motorne pile može opterećivati ​​prije nego što počne pokazivati ​​znakove tuposta, ali rezanje ponekog nokta tu i tamo neće uzrokovati nikakve probleme ako posjedujete komercijalnu motornu pilu.

Ove motorne pile uglavnom rade na plin i imaju dvotaktne motore koji pružaju dovoljno snage za rezanje čavala. Neke komercijalne motorne pile čak su opremljene lancima koji imaju zube od tvrdog metala što ih čini gotovo neuništivim.

Loša strana komercijalnih motornih pila je da su izuzetno bučne i zahtijevaju puno održavanja. Da ne spominjemo da su to teški strojevi i zahtijevaju puno snage za pravilno rukovanje.

Kako pronaći čavle u drvetu?

Prevencija je najbolji lijek, a očito je da je najbolje izbjegavati rezanje čavala kako biste spriječili da vam se oštrice motorne pile prerano otupe. Osim toga, sigurnije je uopće ne rezati nokte jer stvara mnogo iskrenja kada oštrice motorne pile udare u čavao, što može izazvati požar.

Čavli se zapravo ne nalaze samo u staroj drvenoj građi, već je vrlo rašireno pronaći čavle i druge metalne komade i unutar trupaca. Čavli i drugi metalni predmeti dospijevaju u balvane jer stabla nastavljaju rasti oko metalnih predmeta, uzrokujući da se metal ugradi u stablo.

A kada oštrica motorne pile koja ništa ne sumnja dođe u dodir sa skrivenim čavlom ili žicom unutar trupca, može oštetiti svoje zube, pa čak i potpuno uništiti motor. Ali postoji nekoliko načina na koje možete znati ima li čavala u drvu ili ne:

● Vizualnim pregledom:

Nakon što ste odabrali stablo ili komad drveta za rezanje, dobro obratite pozornost na površinu drva i potražite rupe. Također, provjerite nema li na površini drva ili kore drveta neobičnih izbočina jer to može značiti da je stablo raslo na vrhu čavla koji je zakucan u njega. Ako se spremate posjeći stablo, potražite plakate na drvetu jer su velike šanse da se poster za drvo drži čavlima i da ih možete izvući prije nego što stablo posječete.

Čavli se obično zakucavaju na visini od 1-2 m na drvetu, tako da uvijek trebate obratiti veliku pažnju kada režete stablo na ovoj visini. Također možete pogledati oko stabla prije nego što ga posjećete, a ako postoji ograda pričvršćena za stablo, onda su šanse da je stablo moglo izrasti oko metalne ograde, a unutar stabla mogu biti dijelovi metalne ograde koji mogu upropastiti motornu pilu.

● Korištenje magneta:

Još jedan sjajan način otkrivanja čavala unutar drva uklonjenog iz kuće ili drugih građevina je korištenje snažnog magneta. Magneti rijetkih zemalja neki su od najjačih trajnih magneta i savršeni su za otkrivanje čavala u drvu.

Sve što trebate učiniti je zavezati magnet za uže ili pecaljku i zanjihati ga blizu površine drveta. Zamahnite magnetom cijelom dužinom drva, a ako se magnet zakači za drvo, to je znak da se ispod površine drveta nalazi čavao ili neki sličan metalni predmet.

Ova vam metoda može pomoći pronaći metalni predmet zakopan nekoliko centimetara ispod površine drva.

● Korištenje detektora metala:

Ovo je najpouzdaniji način otkrivanja čavala ili drugih metala zakopanih u drvu. Detektori metala su uređaji koji vam omogućuju otkrivanje metala koji mogu biti skriveni nekoliko metara ispod površine, što ih čini savršenim za pronalaženje čavala u drvu.

Dva tipa detektora metala tradicionalno se koriste za otkrivanje predmeta ispod zemlje i oni ručni. Veći detektori metala koje obično vidite izvrsni su za pronalaženje duboko u komadu drva jer su snažniji od ručnih.

Ali ručni detektori metala su lagani i jednostavni za korištenje, a možete ih koristiti na drvetu prije nego što ga posjećete. U svakom slučaju, pomoću detektora metala lako možete otkriti čavle u drvu, a ova metoda će osigurati da u drvu nema čavla koji bi mogli oštetiti vašu motornu pilu.

Lančane pile se mogu činiti neuništivima, ali istina je da čak i mali čavao može uništiti vaš skupi alat za rezanje, a popravak lošeg motora motorne pile ili zamjena oštrica može biti skupo. Stoga je najbolje koristiti pravu vrstu motorne pile ako mislite da unutar drva ima čavala i drugih metala.

Iako ne mogu sve motorne pile rezati čavle, komercijalne motorne pile za teške uvjete rada posebno su dizajnirane za tu svrhu i trebali biste ih koristiti umjesto lakih kućnih motornih pila ako želite rezati drvo u koje je uvučeno mnogo čavala.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na našu upotrebu kolačića.