Možete li rezati led motornom pilom?

Jeste li probali pecati u zaleđenom jezeru? Možda zvuči teško jer sloja leda može biti teško riješiti se i u isto vrijeme opasno. Razbijanje lopatom može biti recept za katastrofu jer plahta može puknuti, a vi ste u opasnosti od utapanja i hipotermije.

Što ako vam kažemo da postoji lakši i sigurniji način da to učinite, a to bi bio; koristiti motornu pilu za rezanje leda? Pa, ako dosad niste koristili ovu tehniku, ostanite s nama dok u ovom postu na blogu objašnjavamo postupak rezanja leda motornom pilom.

Možete li rezati led motornom pilom?

Da, možete rezati led svojom motornom pilom. Ne morate nanositi nikakvo mineralno ulje kako biste spriječili onečišćenje vode. Kako biste spriječili hrđanje oštrice, morat ćete paziti na motornu pilu.

Kratak odgovor je dobar za one kojima nedostaje vremena. Pomaknite se dalje kako biste pročitali detaljan odgovor na ovo pitanje.

Prije nego uopće stanete nogom na led, pridržavajte se sigurnosnih mjera za uspješnu sesiju motorne pile, gdje ćete biti neozlijeđeni s puno ribe u vašoj košari. Vaša odjeća mora biti vodootporna, topla i izolirana. Pomoglo bi ako navučete i par rukavica i čizama.

Na mnogim mjestima u svijetu upotreba motorne pile za rezanje leda je nezakonita jer će ispustiti štetno ulje za podmazivanje u vodu, što će naštetiti morskom životu. Prije nego planirate rezati led svojom motornom pilom, morate utvrditi nalazi li se jezero ili rijeka na javnom ili privatnom posjedu.

Morat ćete platiti neugodne i visoke kazne ako režete led na zabranjenom području. Za bušenje rupe u ledu svojom motornom pilom morate zatražiti dopuštenje jer je ponekad vodeno tijelo mjesto za razmnožavanje ugroženih vrsta riba.

Uvijek morate koristiti kartu ili GPS kako biste provjerili stabilnost ledene ploče jer ako se u blizini nalazi topli izvor ili plićak, naći ćete se u ledenoj vodi koja vas može utopiti ili možete dobiti upalu pluća.

Morate odabrati posebno dizajniranu motornu pilu za rezanje leda s neklizajućom ručkom. Led za motornu pilu nije toliko različit od pile za drvo ako ste stručnjak za to; zapravo je lakše. Nikada ne smijete napraviti dvije rupe blizu jedne druge jer ćete tako oslabiti cijelu ledenu ploču riskirajući svoj i tuđi život jer počne pucati.

Stručnjaci savjetuju da ga možete upotrijebiti kao dlijeto za početak bušenja rupe u ledu, ali ja uvijek preferiram klin. Kada je rupa dovoljno velika da u nju stane motorna pila, možete odložiti šipku.

Ne moram ukloniti čak ni bljuzgavicu iz toga, rekao je. Rupa od 10cm dovoljno je velika da se motorna pila spusti u led; onda možete početi s motornom pilom od tamo.

Nakon što napravite rupu u ledu sa svojom batom, morate prijeći na motornu pilu i nagnuti njenu oštricu dok režete.

Da biste rezali ravnu liniju u ledu, trebali biste držati oštricu svoje motorne pile pod kutom od četrdeset pet stupnjeva do šezdeset stupnjeva, a ne ravno prema gore i dolje, i rezove radite u ledu dok gurate njezinu oštricu u led, ne dok ga crtate unatrag. Kada trebate napraviti zavoj, motornu pilu morate držati ravno prema gore i dolje i raditi kraće i sporije poteze.

Morate lagano okretati motornu pilu rukom dok režete kako biste je usmjerili u luk. Čak i minimalni pritisak mora ga natjerati da prođe kroz kut. Nakon što napravite polukrug od 10 do 15cm u kutu, trebali biste baciti motornu pilu natrag pod kut od četrdeset pet stupnjeva ili šezdeset stupnjeva.

Pazite da koristite duže poteze kako biste iskoristili cijelu duljinu oštrice i izrezali još jednu ravnu liniju do sljedećeg kuta.

Trebao bi udariti u blok leda svojim dlijetom za led,. Onda morate gurnuti veliki blok ispod leda i dalje od rupe koju ste upravo napravili. Sada ste spremni za početak ribolova. Pravi kut motorne pile je kritičan ako želite gurnuti blok ispod leda za čišću rupu.

Motorna pila je početna točka svih mojih radova na jezeru s razredom. Nakon što smo odredili dubinu vode, stojimo dalje s bušilicom za led i drugim uređajima za mjerenje dubine. Učim učenike kako pravilno izbiti rupu u ledu svojom motornom pilom.

Prije svega, obukao sam svoju zaštitnu opremu i rekao svojim učenicima da ne trebaju stavljati mineralno ulje ili bilo koje drugo mazivo u spremnik ulja jer će voda podmazati vodilicu i lanac vaše motorne pile.

Uvijek palim svoju motornu pilu ravno na ledu, pustim je da malo radi u praznom hodu da se zagrije nekoliko sekundi, a zatim stavim motornu pilu na vrh vodilice kako bi okomito rezala u vodu. Nakon što šipka udari u vodu ispod leda, pustim motornu pilu da odradi posao zarivajući pse u led i ljuljajući je naprijed-natrag. Morate se odmaknuti jer s motorne pile dolazi mnogo prskanja vode.

Nagnem svoju motornu pilu prema unutra prema rupi tako da komad leda može izaći i morate uvijek stajati izvan komada leda koji režete, ne iznutra. Na kraju završavam rezove okomito tako da komad leda postane labav. Par hvataljki za led, mnogo šipki za led i mnogi moji studenti kratko rade izvlačeći komade leda iz rupe.

Lekcije naučene tijekom godina s mojom motornom pilom uključuju; prije nego što isključim motornu pilu, uvijek se udaljim od grupe svojih učenika i povećam broj okretaja motorne pile da očisti svu vodu, zatim se isključi i odloži s leda. Bilo je trenutaka kada je vrijeme ispod nule Celzijevih stupnjeva s mojim razredom motorna pila zaleđena i bilo ju je teško pokrenuti, što je vrlo otežavajuće.

Moja motorna pila je stara više od trideset godina i sada je koristim samo na ledu. Izgleda i radi kao potpuno nov. Provjerite duljinu daske, njezinu odgovarajuću udaljenost, a zatim motornom pilom izrežite još jednu rupu u ledu ispred daske. Ako primijetite piljevinu na ledu, odmah prestanite jer se daska reže, pa se brzo udaljite.

Za završetak ovog posta na blogu, rekao bih da je motorna pila najbolji električni alat za izrezivanje rupe u ledenoj ploči debljine oko 20cm. Nikad ne donosite blok koji ste zarezali na površinu leda jer će skliznuti i povrijediti vas već ga snažno gurnite u vodu i pustite da se utopi. Nemojte zaboraviti koristiti vrlo spore pokrete i nikada ne dopustiti da vas led svlada.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na našu upotrebu kolačića.