Možete li pokrenuti motornu pilu u vodi?

Motorna pila ima reputaciju izdržljivog električnog alata. Motorne pile stekle su ovu reputaciju jer se koriste u različitim okruženjima, uključujući šume, močvare, pa čak i za vrijeme kiše.

S obzirom na svestranost motorne pile kao električnog alata, moglo bi se pomisliti da su motorne pile vodootporne i mogu rezati raslinje i drveće koje je palo u vodu.

Možete li pokrenuti motornu pilu u vodi?

Ne, ne možete pokretati motornu pilu u vodi. Možete raditi po kiši i močvarnom tlu, ali ne možete potopiti običnu motornu pilu pod vodu kako biste rezali bilo što ispod površine vode. Ako motornu pilu na plin potopite pod vodu, voda će ući u motor i uništiti vašu motornu pilu.

Slično tome, električne lančane pile također se mogu oštetiti pod vodom, a da ne spominjemo veliki rizik od strujnog udara. Jedini način na koji možete pokrenuti motornu pilu pod vodom je pomoću posebno dizajniranih motornih pila koje se nazivaju hidraulične motorne pile ili pneumatske motorne pile.

Dok se obična motorna pila ne može uroniti pod vodu, možda ćete ipak moći rezati predmete pod vodom pomoću motorne pile na plinski pogon. U ovom ćemo članku detaljno objasniti koje vrste motornih pila možete, a koje ne možete koristiti u vodi.

Može li se plinska motorna pila koristiti u vodi?

Iako potapanje bilo kojeg dijela električne ili baterijske motorne pile nije sigurno i treba ga uvijek izbjegavati, postoje načini na koje možete rezati predmete ispod površine vode pomoću benzinske motorne pile bez potapanja samog motora.

Ako imate benzinsku motornu pilu s dovoljno dugom oštricom, trebali biste moći uroniti šinu u plitku vodu kako biste rezali predmet s motorom iznad površine vode. Ova metoda može funkcionirati samo ako je voda duboka 0,5 ili 1 m, a motor možete držati izvan vode dok radi.

Iako ova metoda može funkcionirati, morat ćete se nositi s mnogo prskanja vode zbog okretanja oštrica motorne pile. Benzinski motor jednostavno nije stvoren za rad pod vodom.

Možete li električnu motornu pilu koristiti u vodi ?

Ako posjedujete električnu motornu pilu, zaboravite je koristiti za rezanje predmeta uronjenih pod vodu. Zapravo, električnu motornu pilu ne možete koristiti ni za vrijeme kiše. Baš kao i svaki drugi elektronički uređaj, električnu motornu pilu treba uvijek držati suhom i nikada se ne smije koristiti u vlažnim uvjetima.

Ne samo da će uporaba električne motorne pile u mokrim uvjetima oštetiti stroj, već će također predstavljati ozbiljan rizik od strujnog udara. Kada voda uđe u kućište električne pile, može doći do kratkog spoja, a ako se to dogodi, to može značiti i kraj vaše električne pile.

Motorne pile nisu vodootporne, a kada je riječ o električnim motornim pilama, nikada im ne možete vjerovati u blizini vode, bilo da se radi o motornoj pili na baterije ili onoj s kablom. Dakle, ako imate električnu motornu pilu, najbolje je odgoditi njezinu upotrebu kada pada kiša ili kada oko radnog područja ima puno vode.

Motorne pile koje se mogu koristiti pod vodom:

Općenito, postoje dvije vrste motornih pila koje možete koristiti pod vodom, naime:

 1. Hidraulične motorne pile
 2. Pneumatske motorne pile

Obje vrste motornih pila ne zahtijevaju plin ili struju za rad, što znači da nemaju motor ili motor koji bi se mogli oštetiti zbog vode, pa se stoga mogu uroniti pod vodu. Ali postoje neke male razlike između ove dvije vrste podvodnih motornih pila, kao što je objašnjeno u nastavku:

● Hidraulična motorna pila:

Kao što naziv sugerira, ova vrsta motorne pile radi pomoću tekućine pod visokim pritiskom otuda i naziv hidraulična motorna pila. Ono što ovu motornu pilu čini posebnom je to što u njoj nema motora niti motora.

To omogućuje motornoj pili da bude vodootporna, a zapravo, postoji vrlo malo pokretnih dijelova u hidrauličnoj motornoj pili, uključujući lanac i zupčanik za okretanje lanca oko šipke hidraulične motorne pile. Ali glavni razlog zašto se hidraulična motorna pila može uroniti pod vodu je taj što hidraulička tekućina cirkulira kroz motornu pilu pomoću pumpe iznad površine vode.

Pumpa se može pohraniti na čamac i može se koristiti za pokretanje hidraulične motorne pile za rezanje srušenog drveća, trupaca ili vegetacije pod vodom. Nedostatak motora i drugih dijelova čini hidrauličnu motornu pilu vrlo laganom, što olakšava korištenje pod vodom.

● Pneumatska motorna pila:

Pneumatska motorna pila također je dizajnirana za rad pod vodom i nema motor ili motor sličan hidrauličnoj motornoj pili.

Ali glavna razlika između njih leži u izvoru napajanja. Pneumatska motorna pila zahtijeva komprimirani zrak ili plin koji cirkulira kroz nju kako bi se lanac vrtio. Zrak ili plin se pumpaju u pneumatsku motornu pilu kroz pumpu spojenu na motornu pilu pomoću crijeva sličnih hidrauličnim motornim pilama.

Osim pod vodom, pneumatske motorne pile se koriste u tunelima gdje ne možete koristiti običnu benzinsku pilu zbog prisutnosti metana ili drugih eksplozivnih plinova koji mogu izazvati eksploziju. Pneumatska motorna pila može rezati čelik, drvo, pa čak i beton, što ih čini moćnim alatom za korištenje pod vodom.

U većini podvodnih motornih pila, ugrađena funkcija rotira lanac u suprotnom smjeru od obične motorne pile. To znači da se lanac na dnu motorne pile okreće od motorne pile. To omogućuje da se krhotine tijekom rezanja odmaknu od motorne pile kako bi se spriječilo da se krhotine začepe u prazninama i zaglave lanac.

Kako očistiti motornu pilu nakon korištenja u mokrim uvjetima?

Motorna pila prilično dobro podnosi vlagu, pa čak i kišu. Ali kao i svi metali, lanac i vodilica motorne pile također su osjetljivi na hrđu kada je motorna pila radila na kiši ili rezala mokro drvo. Ako se motorna pila ne očisti pravilno nakon što se svaki put smoči, hrđa će se početi stvarati i na vodilici i lancu, što će rezultirati preranim trošenjem ovih važnih komponenti motorne pile.

Mokru motornu pilu možete očistiti na sljedeći način.

 • Osušite lanac i vodilicu: Koristite krpu da osušite cijelu motornu pilu, posebno lanac i vodilicu, i uvjerite se da nema prljavštine i drugih čestica zaglavljenih unutar lanca.
 • Podmažite lanac i vodilicu: Nakon sušenja lista i vodilice motorne pile, sljedeći korak je njihovo očuvanje od hrđe. Najbolji način da lanac i vodilicu sačuvate od hrđe je da ih premažete tankim slojem ulja, a sve motorne pile dolaze s ugrađenim spremnikom maziva. Sve što trebate učiniti je napuniti spremnik maziva čistim mazivom i pustiti motornu pilu da temeljito podmaže lanac i vodilicu.

Ako slučajno uđete u vodu u svoju motornu pilu, provjerite jeste li dobro osušili motornu pilu prije ponovne upotrebe. A ako voda dospije u spremnik goriva plinske motorne pile, svakako potpuno ispraznite spremnik goriva i dodajte svježe gorivo u spremnik.

Sigurnosne mjere pri korištenju motorne pile u mokrom okruženju:

Motorne pile treba koristiti s velikom pažnjom, posebno kada su tlo i drvo koje režete mokri. U idealnom slučaju, trebali biste izbjegavati korištenje motorne pile kada su uvjeti mokri jer tlo može biti previše sklisko da bi omogućilo stvarno prianjanje kada koristite motornu pilu. Ali ako motornu pilu morate koristiti u mokrim uvjetima, evo nekoliko mjera opreza koje možete poduzeti:

 • Nosite odgovarajuće cipele: Koristite cipele koje mogu pružiti maksimalno prianjanje u blatu i skliskom tlu.
 • Koristite lanac za mokro drvo: Koristite posebno dizajniran lanac za rezanje mokrog drva jer korištenje običnog lanca za rezanje mokrog drva može uzrokovati da se ono izuzetno brzo tupi. Lanac za mokro drvo obično nema jako šiljate oštrice i lako je uočiti razliku između običnog lanca i lanca za mokro drvo.
 • Osigurajte čep za gorivo: Pazite da voda ne uđe u spremnik za gorivo. Također, još jednom provjerite je li poklopac spremnika za gorivo dobro zatvoren.
 • Koristite zaštitnu obuću za noge: uvijek nosite zaštitne hlače dizajnirane da spriječe oštricu motorne pile da vam posječe nogu ako dođe do klizanja.
 • Obična motorna pila nije namijenjena za korištenje pod vodom, a pokušaj potapanja plinske ili električne motorne pile uništit će stroj. Ako morate rezati predmet pod vodom, najbolje je uložiti u podvodnu motornu pilu ili je unajmiti.

 • Osim toga, hidraulične i pneumatske motorne pile možete koristiti i na kopnu, tako da nije da ćete morati držati podvodnu motornu pilu posebno za rezanje potopljenog drva.

 • Da ne spominjemo da hidraulične i pneumatske motorne pile mogu rezati drvo, plastiku, pa čak i čelik, tako da ćete imati snažan alat koji možete koristiti i na kopnu i pod vodom.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na našu upotrebu kolačića.