Možete li pokrenuti kosilicu bez zračnog filtra?

Mozete li pokrenuti kosilicu bez zracnog filtra AgroPower Vrtni alati i strojevi

Mnoge kosilice pokreću mali plinski motori. Za optimalno izgaranje koriste mješavinu čistog zraka i goriva. Budući da su kosilice prilikom korištenja izložene velikoj količini prljavštine i krhotina, važno je da motor vaše kosilice dobiva čist zrak bez prljavštine.

To se postiže korištenjem zračnog filtra. Filtrira svu prljavštinu i druge čestice kako bi osigurao čist zrak za motor vaše kosilice. Ali što ako kosilicu pokrenemo bez zračnog filtra?

Možete li pokrenuti kosilicu bez zračnog filtra?

Kosilica nikad ne bi trebala raditi bez zračnog filtra jer će vaš motor zajedno sa zrakom usisati krhotine i štetne čestice. Količina zraka također će biti veća i može promijeniti omjer zraka i goriva. To može dovesti do toga da vaš motor radi manje učinkovito.

Ako morate pokrenuti kosilicu bez zračnog filtra dok pokušavate dijagnosticirati problem, pobrinite se da to učinite kada se kosilica ne miče, jer su manje šanse da krhotine uđu u motor vaše kosilice.

Filter za zrak je važna komponenta vaše kosilice i treba ga redovito čistiti ili mijenjati. Provjera bi trebala biti dio vaše redovne rutine održavanja kod plinskog motora.

U ovom ćemo članku dalje raspravljati o razlozima zašto je loša ideja koristiti kosilicu bez zračnog filtra i kako pravilno zamijeniti ili očistiti zračni filtar svoje kosilice.

Što se događa ako koristite kosilicu bez zračnog filtra?

Kada svoju kosilicu pokrenete bez zračnog filtra, vjerojatno će se pokrenuti i raditi. Ali u isto vrijeme usisavate male čestice koje s vremenom mogu oštetiti motor vaše kosilice. Evo nekih uobičajenih problema na koje ćete naići ako koristite kosilicu bez zračnog filtra:

● Nekorištenje zračnog filtra smanjuje vijek trajanja motora vaše kosilice:

Jedan od najvažnijih razloga zašto nikada ne biste trebali pokretati kosilicu bez zračnog filtra je taj što vanjske čestice mogu ući u motor i oštetiti ga. Unutar motora vaše kosilice nalazi se pokretni klip koji se kreće u zatvorenom cilindru. Nikada ne smije doći u dodir s bilo kakvim otpadom ili drugim vanjskim česticama. Te čestice mogu dovesti do prijevremenog trošenja i habanja motora, a na kraju i do potpunog kvara motora.

● Nedostatak snage iz kosilice:

Budući da kosilice imaju male motore, nisu namijenjene za proizvodnju velike snage. Kada nema filtra za zrak na kosilici, motor kosilice će usisati previše zraka, a premalo goriva. To će dovesti do osiromašenog i neučinkovitog rada motora. Kao rezultat toga, bit će vam teže u trenucima kada se puno traži od motora. Motor bi također mogao zapaliti i raditi jako sporo.

● Kosilicu će biti teško pokrenuti:

Kada pokrenemo kosilicu za prvo izgaranje potreban je savršen omjer goriva i zraka. Ako nema filtera za zrak, zrak će prebrzo uletjeti u motor kosilice i kosilicu će biti teško pokrenuti. A ako se motor pokrene, može se dogoditi da ne radi pravilno u praznom hodu ili da se stalno gasi.

Gledajući različite razloge, nema prednosti u korištenju vaše kosilice bez zračnog filtra. Filtri za zrak za kosilice općenito su jeftini i vrlo ih je lako postaviti. Sljedeći odjeljak ovog bloga bavit će se zamjenom zračnog filtra.

Kako instalirati ili zamijeniti filtar zraka kosilice?

Ugradnja zračnog filtra u kosilicu prilično je jednostavan zadatak. U nekim slučajevima nećete trebati niti alate. Prije početka trebali biste provjeriti imate li ispravnu zamjenu za marku i tip vaše kosilice. Ako ne pristaje dobro, može propuštati zrak i čestice prašine. Novi filtar za zrak možete ugraditi u svoju kosilicu slijedeći jednostavne korake:

● Korak 1: Odspojite kabel svjećice

Pronađite kabele svjećica i odspojite ih. Ovo služi za sprječavanje slučajnog pokretanja kosilice dok postavljate filtar za zrak. Učvrstite žicu svjećice dalje od svjećice kako biste spriječili da dođe u kontakt sa svjećicom.

● Korak 2: Pronađite filtar za zrak

Pronađite kućište zračnog filtra. Većina kosilica obično ima zračne filtre pričvršćene iza plastičnog ili metalnog poklopca. Kućište filtra za zrak možete pronaći na bočnoj strani motora i obično je pričvršćeno pomoću kopči, vijaka ili vijaka, ovisno o modelu i marki kosilice koju posjedujete.

● Korak 3: Otvorite poklopac zračnog filtra i uklonite zračni filtar

Otvorite poklopac zračnog filtra otpuštanjem kopči ili vijaka. Unutra ćete pronaći filtar za zrak. Ovisno o vašoj marki i modelu, također možete pronaći predčistač izrađen od pjene.

Često se nalazi unutar poklopca koji skidate kada otvarate kućište zračnog filtra zajedno s glavnim zračnim filtrom. Nemaju sve kosilice predčistač. Ali ako vaš ima, provjerite ga, očistite i zamijenite po potrebi. Predčistači su obično izrađeni od pjene i traju duže od glavnog zračnog filtra.

● Korak 4: Očistite kućište zračnog filtra

Provjerite odgovaraju li filtar za zrak i predčistač koje ste kupili savršeno u kućište filtra za zrak. Očistite poklopac zračnog filtra i kućište zračnog filtra jer i tamo može biti krhotina.

Budući da je većina poklopaca kućišta filtra za zrak izrađena od plastike, možete ga lako isprati pod tekućom vodom kako biste bili sigurni da se ništa nije zaglavilo unutar njega. U međuvremenu možete upotrijebiti krpu za čišćenje unutrašnjosti kućišta filtra za zrak. Provjerite je li navlaka dobro osušena prije nego što je ponovno stavite.

1695647673 874 Moze li se samohodna kosilica vratiti unatrag.webp AgroPower Vrtni alati i strojevi

● Korak 5: Stavite novi ili očišćeni predčistač i glavni filtar zraka u kućište

Uzmite predčistač i stavite ga unutar poklopca. Postavite glavni filtar za zrak unutar kućišta filtra za zrak. Provjerite je li ravni kraj filtra okrenut prema unutra prema motoru, a šiljasti kraj kraja s rupom za vijak prema van prema poklopcu kućišta filtra za zrak.

Napomena: Provjerite je li filtar pravilno postavljen i nema mjesta za prolaz zraka u motor bez prethodnog prolaska kroz filtar za zrak. Ako postoje praznine ili filtar nije dobro postavljen, nefiltrirani zrak može ući u motor i oštetiti ga.

● Korak 6: Zatvorite poklopac filtra za zrak

Za posljednji korak, poravnajte kopče ili utore za vijke na poklopcu s utorima na kućištu glavnog filtra za zrak i zategnite ih. Osjetit ćete primjetno povećanje učinka vaše kosilice nakon ugradnje filtra svježeg zraka ili nakon čišćenja

Napomena: Budite oprezni pri zatezanju vijaka poklopca zračnog filtra. Trebalo bi biti čvrsto, ali ne previše. Većina poklopaca izrađena je od plastike, a pokušaj njihovog pretjeranog zatezanja može popucati poklopac. Za neke starije modele može biti teško pronaći zamjensko kućište zračnog filtra.

Neke vrste kosilica nemaju pjenu za predčišćenje. U tom slučaju trebate samo očistiti ili zamijeniti glavni filtar zraka.

Kako očistiti filter zraka kosilice?

Papirnati filtri zraka za kosilice namijenjeni su zamjeni jer ih nije moguće oprati. Možete upotrijebiti zrak pod pritiskom da otpuhate dio prljavštine iz papirnatog filtra za zrak, ali to neće učiniti mnogo u smislu čišćenja sićušnih prostora između materijala filtra za zrak.

Ali neki zračni filtri na bazi pjene mogu se ponovno upotrijebiti nekoliko puta prije nego što ih treba zamijeniti. Njihov materijal se može prati i ako se pažljivo radi neće se oštetiti. Evo kako vodom očistiti filtar za zrak kosilice koja se može prati.

● Korak 1: Uklonite i provjerite filtar za zrak

Za uklanjanje zračnog filtra iz kućišta zračnog filtra koristite prethodno objašnjenu metodu. Provjerite je li žica svjećice isključena.

Provjerite filtar zraka: pregledajte filtar zraka nakon što ga izvadite. Uvjerite se da nema rupa ili drugih vidljivih oštećenja na zračnom filtru koji bi omogućili prodor krhotina u motor. Ako vidite znakove značajnog oštećenja i istrošenosti zračnog filtra, morat ćete ga zamijeniti.

● Korak 2: Uklonite svu prljavštinu s površine zračnog filtra

Dok je filtar za zrak van, otresite sve teške ostatke s površine filtra. Nježno istrljajte sve čvrste čestice s pjene zračnog filtra. Nemojte povlačiti masnoću ili druge ljepljive stvari koje su se zalijepile na filtar za zrak jer postoji rizik da ćete time potrgati pjenu filtra. Svi čvrsti ostaci bit će riješeni u sljedećem koraku.

● Korak 3: Pažljivo očistite filtar za zrak

Isperite pjenu filtera za zrak pod toplom mlazom iz slavine i potopite je u vodu. Koristite i malo tekućeg sapuna za pranje posuđa jer to pomaže u uklanjanju masnoće. Zračni filtri često sadrže nešto ulja koje hvata čestice prljavštine koje prolaze kroz njih.

Korištenje tekućine za pranje posuđa još je idealnije za uklanjanje svih krhotina iz filtra za zrak zajedno s masnoćom jer je moćnija od običnog sapuna za ruke. Stisnite filtar za zrak nakon što na njega nanesete tekućinu za pranje posuđa pazite da dođe do svakog dijela filtra.

Ponovno isperite filtar zraka kako biste ga oprali i ponovno nanesite tekućinu za pranje posuđa. Nastavite ponavljati ovaj postupak dok ne uklonite sve ostatke, prljavštinu i masnoću iz zračnog filtra. Nakon što ste sigurni da je filtar čist, istisnite vodu i sapun iz njega.

● Korak 4: Osušite filtar za zrak

Osušite mladicu zračnog filtra tako da je zamotate u komad upijajuće tkanine ili papirnatih ručnika i stisnete tako da se većina vlage upije iz zračnog filtra. Pazite da ostane samo malo vlage. Kako biste potpuno osušili pjenu filtera za zrak, stavite je na sunce neko vrijeme dok se ne osuši.

Napomena: Ne prelazite na sljedeći korak dok niste sigurni da je filtar za zrak potpuno osušen i da nema više vlage.

● Korak 5: Koristite filtarsko ulje

Kao što smo ranije spomenuli, zračni filtri za kosilice koji se mogu prati često sadrže malo ulja za hvatanje prljavštine i krhotina iz zraka kako bi se spriječilo da čestice uđu u motor. Dobro je nanijeti malo ulja za filtar zraka na pjenu filtra za zrak vaše kosilice prije nego što je vratite u kosilicu.

Možete uliti malo ulja za zračni filtar izravno na zračni filtar i stisnuti ga parom gumenih rukavica, kako biste spriječili da vam ulje dospije na ruku. Ili možete staviti filtar za zrak u plastičnu vrećicu i uliti ulje filtra za zrak u vrećicu i stisnuti ga. Koju god metodu upotrijebili samo provjerite je li ulje dospjelo u svaki dio zračnog filtra.

Napomena: Trebali biste ukloniti višak ulja iz pjene zračnog filtra ako primijetite da ulje kaplje iz filtra. Višak ulja možete ukloniti tako da filtar za zrak zamotate u papirnate ručnike i stisnete ga tako da se iz filtra za zrak ukloni višak ulja.

1695655432 741 Mozete li pokrenuti kosilicu bez zracnog filtra.webp AgroPower Vrtni alati i strojevi

● Korak 6: Ponovno postavite filtar za zrak u kućište

Vratite filtar za zrak u kućište filtra za zrak vaše kosilice, na isti način na koji ste ga izvadili. Pričvrstite poklopac na filter zraka.

Ako koristite svoju kosilicu u uvjetima velike prašine, morat ćete češće čistiti filtar za zrak. Očekujte da će se nakon čišćenja i korištenja zračnog filtra nekoliko puta početi raspadati. Tada biste trebali kupiti potpuno novi.

Kada zamijeniti ili očistiti filtar zraka vaše kosilice

Bez obzira ima li vaša kosilica papirnati filtar za zrak, onaj na bazi pjene ili kombinaciju pjene za predčišćenje i glavnog filtra, trebali biste ga zamijeniti nakon redovitih intervala za optimalnu učinkovitost.

Većina proizvođača preporučuje zamjenu zračnog filtra svaka 3 mjeseca ili nakon 25 sati korištenja. Pjena za predčišćenje može trajati do 100 sati uz redovno čišćenje. Ako ne koristite svoju kosilicu često, ipak je dobra ideja zamijeniti filtar zraka svake sezone kako biste bili sigurni.

Iako postoji preporučeno razdoblje nakon kojega biste trebali promijeniti filtar zraka svoje kosilice, postoje neki drugi znakovi koje možete potražiti i koji će vam reći kada trebate promijeniti filtar zraka.

● Prekomjerna potrošnja goriva:

Ako vaša kosilica ima začepljen ili previše prljav filtar za zrak, neće dobiti dovoljno zraka za pravilan rad. Kako bi se nadoknadio nedostatak dovoda zraka, motor kosilice će koristiti više goriva i učinkovitost goriva će se smanjiti. Ako primijetite da vaša kosilica troši više goriva, trebali biste pogledati filtar za zrak.

● Motor kosilice radi vrlo grubo:

Izdajnički znak da vašoj kosilici treba zamijeniti filtar zraka je kada motor vaše kosilice ne radi ravnomjerno kao inače. Razlog tome može biti nedovoljno zraka koji ulazi u motor. Također možete primijetiti da motor teško radi u praznom hodu, a zvuk motora se također može promijeniti kada je filtar zraka začepljen prljavštinom.

Motori za kosilice su čvrsti i ne odustaju baš lako. Ali ako je filtar za zrak potpuno začepljen i zrak ne prolazi kroz njega, motor se možda neće uspjeti potpuno pokrenuti. Zbog toga je važno redovito provjeravati filtar zraka vaše kosilice kako biste izbjegli neočekivane probleme.

-13%
Original price was: 204.00€.Current price is: 178.00€.
-13%
Original price was: 191.00€.Current price is: 167.00€.
289.00
-10%
Original price was: 1,022.00€.Current price is: 919.00€.
195.00

Trenutno se čita:

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na našu upotrebu kolačića.