Što napraviti kada se lanac motorne pile pregrije?

Motorna pila je učinkovit i praktičan alat za piljenje velikih drvenih dasaka. Oštre oštrice na lancu brzo se okreću kako bi proizvele željene rezultate rezanja. Često biste primijetili da su vam oštrice, zajedno s lancem, vrlo vruće nakon piljenja. Ako se pitate je li u redu da se vaše oštrice zagrijavaju ili koliko je topline točno normalno, onda bi ovaj post na blogu mogao biti mjesto gdje možete pronaći odgovore na svoja pitanja.

Treba li se oštrica motorne pile zagrijati?

Normalno je da oštrica vaše motorne pile proizvodi malo topline. Ali ne smije se pregrijati niti dimiti. Ako primijetite bilo kakvo pregrijavanje ili izlazak dima iz oštrice, trebali biste je odmah prestati koristiti.

Kratak odgovor je dobar samo za one koji nemaju vremena. Da biste razumjeli stvar u potpunosti, pomaknite se dalje.

Što napraviti kada dođe do pregrijavanja oštrice motorne pile?

Ako se oštrica vaše motorne pile pregrijava i proizvodi dim, to znači da postoji ozbiljan problem s njom. U tom slučaju morate odmah započeti s rješavanjem problema. Dva najčešća uzroka pregrijavanja ili dimljenja vaše oštrice su nedostatak podmazivanja vodilice ili motora i nedostatak zraka.

Ne smijete se brkati između dima i pare jer se para diže kada režete stvarno svježe stablo. Kora svježeg drveta sadrži mnogo vode. Bez obzira na to koliko dobro režete svježu koru drveta, vaša oštrica motorne pile je sklona pregrijavanju.

Kada ljeti režete drva pod direktnim sunčevim zracima, velika je vjerojatnost da će se oštrica vaše motorne pile zagrijati. Ako redovito čistite oštricu, možete u velikoj mjeri smanjiti šanse za pregrijavanje. Starter i cilindar vaše motorne pile imaju usisnike za zrak. Morate se pobrinuti da nikad ne budu blokirani. Inače će se oštrica pregrijati.

Ponekad će strugotine začepiti dovode zraka, što će dovesti do pregrijavanja oštrice, što može oštetiti vašu motornu pilu. Ako osjetite značajnu količinu topline koja izlazi iz oštrice vaše motorne pile, tada morate ponovno prilagoditi brzinu praznog hoda. Toplina se proizvodi zbog trenja i izgaranja motora.

Otvori za usis zraka napravljeni su za uklanjanje topline i dovođenje hladnijeg zraka. Mali motori su u opasnosti od požara ako dopustite da se otvori za dovod zraka blokiraju. Provjerite je li filtar za zrak čist.

Ako je protok zraka blokiran, tada će više temperature uzrokovati prerano izgaranje goriva, pa čak i prethodno paljenje, što će ubrzati pregrijavanje motora i noževa.

Glavni razlog pregrijavanja oštrice je prenapet lanac. Pazite da lanac ne popusti. Samo pazite da ga možete podići dovoljno da ispod njega gurnete novčić.

Ako imate visok udio etanola u gorivu vaše motorne pile, njen motor će raditi puno toplije i brže. Stručnjaci preporučuju da gorivo mora imati manje od 10 posto etanola u sebi.

Etanol je odgovoran za stvaranje siromašnije smjese goriva unutar komore za izgaranje vaše motorne pile. Također je odgovoran za smanjenje kapaciteta podmazivanja goriva, što će u velikoj mjeri povećati trenje u cilindrima, stvarajući tako puno topline. Ta će toplina biti vrlo primjetna jer se klipovi kreću vrlo velikom brzinom.

Najjednostavniji način za smanjenje topline je korištenje 0 posto etanola u gorivu vaše motorne pile. Octane 87 je najsigurnije mazivo koje sprječava pregrijavanje oštrice vaše motorne pile. Motor vaše motorne pile je odgovoran za ispuhivanje fine maglice ulja na oštricu kako bi se spriječilo pregrijavanje dok je u pokretu.

Zbog toga morate paziti da u spremniku goriva ima dovoljno mineralnog ulja. Dok povlačite gas, provjerite ima li na njemu tragova masti. Ako ne pronađete masnoću, morate iglom otvoriti otvore za ulje.

Zašto se oštrica motorne pile zagrijava?

Postoje tri najčešća razloga za pregrijavanje oštrice vaše motorne pile:

● Nedostatak odgovarajućeg ulja za podmazivanje:

Oštrica vaše motorne pile se pregrijava zbog nedostatka odgovarajućeg ulja za podmazivanje. Vijak za podešavanje ulja omogućit će vam da odlučite koliko mineralnog ulja morate ispustiti da bi lanac i oštrica bili dobro podmazani.

A ako vijak za podešavanje mineralnog ulja ne radi dobro, mogli biste pogriješiti u mjerenju točne razine ulja za podmazivanje. To će dovesti do pregrijane oštrice motorne pile.

● Lanac je tup:

Ako je lanac tup, osjetit ćete puno topline i dima na oštrici motorne pile.

● Neusklađenost između lančanog pogona i žlijebnog noža:

Pregrijavanje se događa kada postoji neusklađenost između lančanog pogona i oštrice utora.

Vaša motorna pila mora imati savršeno usklađene lanac i oštricu jer su međusobno poravnati. Neusklađenost veličine uzrokovat će pregrijavanje, pa čak i dimljenje oštrice. Osim toga, morate paziti da debljina pogonskih karika motorne pile savršeno odgovara širini utora oštrice.

Mjere dimenzija pronaći ćete u svom korisničkom priručniku ili katalogu ako ste kupili pojedinačni proizvod.

Zašto oštrica motorne pile dimi?

Dim je znak da se oštrica vaše motorne pile vrti vrlo velikom brzinom. Da biste to popravili, morate pomoću odvijača okretati vijak za podešavanje brzine u praznom hodu u smjeru kazaljke na satu dok se brzina ne smanji. Također morate vratiti vijak do devedeset stupnjeva kako biste povećali gas kako biste osigurali da vaš motor ubrzava stvarno glatko.

Nakon što ste podesili brzinu praznog hoda, više nećete vidjeti izbacivanje dima iz oštrice vaše motorne pile. Ako je moguće, morate namjestiti i vijak za podešavanje brzine u praznom hodu.

Još jedan važan znak izbacivanja dima je višak ulja i benzina u spremniku goriva. Morate vrlo pažljivo pročitati svoj korisnički priručnik kako biste znali točnu količinu ulja i benzina koja je potrebna da bi oštrica vaše motorne pile glatko radila.

Važno je isprazniti spremnik ako planirate pohraniti motornu pilu na jako dugo vremensko razdoblje, a zatim ga ponovno napuniti kada je planirate koristiti. Suhoća je glavni krivac za pušenje oštrice. Također, ponekad ima dovoljno ulja unutar spremnika, ali ne izlazi pravilno tijekom upotrebe.

Kako spriječiti pregrijavanje oštrice motorne pile?

Kako biste spriječili pregrijavanje oštrice vaše motorne pile, slijedite korak po korak upute u nastavku:

● Korak 1: Uklonite prljavštinu:

Prije svega, morate ukloniti svu prašinu i blato s poklopca startera upravo tamo gdje njegovo uže izlazi. Zatim biste trebali upotrijebiti komad suhe krpe kako biste uklonili svu masnoću i piljevinu. Konačno, da biste dobili pristup sustavu hlađenja svoje motorne pile, morat ćete ukloniti poklopac startera pomoću odvijača.

● Korak 2: Očistite zamašnjak i starter:

Sada morate lagano nagnuti stranu startera prema dolje držeći motornu pilu za prednju ručku. Zatim morate očetkati područje hlađenja, zamašnjak i starter. Na kraju, komadom suhe krpe uklonite prašinu, pazeći da ne upadne u motor.

● Korak 3: Uklonite poklopac cilindra:

S gornje strane motora, morate ukloniti poklopac cilindra pomoću odvijača. Četkom uklonite svu prašinu s peraja i poklopca cilindra s obje strane.

● Korak 4: Očistite hvatač iskri, prigušivač i ispušni otvor:

Sada morate pomoću odvijača skinuti poklopac prigušivača. Četkom i komadom suhe tkanine uklonite prašinu s hvatača iskri, prigušivača i ispušnog otvora. Ako primijetite teške naslage crnog ugljika na prigušivaču, morate odmah zamijeniti prigušivač.

● Korak 5: Provjerite podmazuje li pila:

Sada morate usmjeriti vrh svoje oštrice motorne pile na svijetlu površinu dok puštate gas da radi punom brzinom oko četrdeset pet sekundi. Nakon toga morate pažljivo ispitati površinu kako biste provjerili je li svijetla linija ulja za podmazivanje sastavljena od malih točkica kako biste dokazali da ulje zapravo izlazi iz spremnika ulja vaše motorne pile.

● Korak 6: Provjerite napetost lanca:

Morate provjeriti napetost lanca na vodilici kako biste bili sigurni da nije čvrsto pričvršćen. Ako ne možete rukama pomaknuti lanac naprijed, pokušajte malo popustiti njegovu napetost.

Morate ukloniti žicu svjećice kako biste bili sigurni da se lanac ne okreće dok podešavate napetost. Zatim isključite prekidač za paljenje. Lanac pile mora se čvrsto omotati oko vodilice i ne smije visjeti s donje strane.

Ako osjetite da lanac visi prema dolje, neće moći rezati drvo pa ćete morati prilagoditi njegovu napetost.

Za kraj ovog posta na blogu, rekli bismo da je vrućina normalna stvar, posebno u ljetnoj sezoni, ali pregrijavanje i dimljenje oštrice nepopravljivo će oštetiti vašu motornu pilu. Stoga, da biste uživali u iskustvu s motornom pilom, uklonite čimbenike koji će dovesti do njenog pregrijavanja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na našu upotrebu kolačića.