Treba li se motorna pila zagrijati prije upotrebe?

Kad se radi o korištenju motornih pila, stolaru se mnoge stvari vrte po glavi. Definitivno, motorna pila je tipičan stroj/alat sa skupom zubaca koji se okreću oko rubova oštrice. Rezultat je snažno rezanje drva. Međutim, trebali biste imati na umu da se način rada ovih strojeva razlikuje ovisno o tome imate li motornu pilu na benzinski ili električni pogon.

Štoviše, ovisno o vašim potrebama, upotreba motornih pila razlikuje se od mjesta do mjesta i od jednog drvoprerađivača do drugog. Međutim, pitanje koje većina drvoprerađivača postavlja na forumima o domaćinstvima:

Treba li motorna pila zagrijati?

Postoji razlika između plinskih i električnih motornih pila. Plinski motor u plinskoj motornoj pili trebao bi se zagrijati, ali zbog male veličine motora to će se dogoditi brzo.

Obično će motor raditi kratko vrijeme nakon pokretanja prije nego što ga stvarno počnete koristiti, dajući ulju dovoljno vremena da se zagrije i podmaže sve dijelove motora. Električnu motornu pilu nije potrebno zagrijavati.

Dok neki ljudi smatraju da je zagrijavanje motornih pila nepotrebno, mi bismo rekli da prednosti toga nadmašuju nedostatke. Ovaj post je za vas bez obzira jeste li prvi vlasnik motorne pile, veteran drvosječe ili majstor. Postoje mnoge stvari koje možda ne znate o zagrijavanju motornih pila, stoga uronite s nama dok istražujemo ovu temu malo po malo.

Što je zagrijavanje motorne pile i zašto je potrebno?

Počnimo s naznakom da osiguravanje da vaša motorna pila ostane u dobrom radnom stanju nije uvijek često mijenjanje ulja ili čišćenje nakon svake upotrebe. Postoje tehnički aspekti korištenja motornih pila koje bi svaki drvodjelac trebao znati. Uzmimo, na primjer, zagrijavanje motornih pila.

Možda o tome učite po prvi put, stoga je potrebno dodatno istražiti i zašto je ponekad najbolje zagrijati alat za cijepanje drva.

Kad bismo sada odgovorili zašto je potrebno zagrijavanje motorne pile, rekli bismo da je potrebno zapaliti i podmazati motor prije nego počnete raditi.

Također je važno spomenuti da zagrijavanje motora na minutu čini da oni rade glatko pri punom gasu. To je nešto što ne biste shvatili kod hladnog pokretanja. Kada zagrijete motor, on također osigurava mješavinu zraka i goriva u pravom omjeru na konstantnoj temperaturi.

Hladno pokretanje naspram toplog pokretanja motorne pile

Pitanje kako pokrenuti motor motorne pile uvijek je često, osobito korisnici koji po prvi put uče o zagrijavanju motorne pile. Pri tome dolazi na pamet pitanje hladnog i toplog pokretanja. Istražimo dva koncepta zasebno.

● Pokretanje hladnog motora

Iako se postupak pokretanja motora motorne pile može neznatno razlikovati od modela do modela, uvijek biste trebali aktivirati kočnicu lanca za najbolji početak. Rizik ako ne aktivirate kočnicu lanca je da bi se lanac počeo okretati. To je nešto što ne biste željeli da se dogodi u ovoj fazi, pogotovo zato što nećete imati piljenje drva.

Sada, kada je riječ o pokretanju hladnog motora, preporučujemo da učinite sljedeće:

 • Korak 1: Aktivirajte kočnicu lanca: Započnite aktiviranjem kočnice lanca kako se lanci ne bi okretali čim uključite stroj jer u ovom trenutku niste spremni i postavljeni za početak piljenja.
 • Korak 2: Pritisnite tipku za dekompresiju: ​​trebali biste pritisnuti tipku za kontrolu dekompresije, posebno ako je vaš model motorne pile ima.
 • Korak 3: Aktivirajte prigušnicu: Sada samo naprijed i aktivirajte prigušnicu. Za modele s pumpom za gorivo ili pročišćivačem zraka, pritisnite ga dok ne bude goriva unutra, a time i u rasplinjaču.
 • Korak 4: Povucite ručku startera: Sljedeći korak je povlačenje ručke startera. Koristite svoju najdominantniju ruku dok se motor ne upali.
 • Korak 5: Pritisnite ručicu gasa: Idite na pola gasa gurajući čok. Vaša bi se motorna pila trebala pokrenuti u ovom trenutku. Ubrzavanje motorne pile postaje sljedeći korak, a cilj je da motor radi nekoliko minuta prije otpuštanja kočnice.

Prilikom paljenja motorne pile naglašavamo da je trebamo staviti na tlo. Vaša desna noga bi trebala biti na stražnjoj ručki, čak i ako lijevom rukom čvrsto uhvatite desnu ručku. Alternativno, možete ga postaviti između nogu. U potonjem slučaju, trebali biste čvrsto držati prednju ručku lijevom rukom, a stražnju ručku postaviti između bedara.

● Motorne pile s toplim (vrućim) pokretanjem

Zagrijano pokretanje motorne pile svodi se na to da se to radi kada je motor vruć. Iako je postupak isti kao i kod hladnog pokretanja, preskočite sve što se tiče prigušnice. U slučaju otežanog pokretanja preporučujemo pokretanje toplog motora na pola gasa. Ali prvo morate aktivirati prigušnicu jer je to jedini način da je prigušite do pola.

M-Tronic tehnologija i zašto je važna u zagrijavanju motora motorne pile

Proizvođači motornih pila prihvatili su tehnologiju kako bi drvoprerađivačima pružili izvrsne performanse s različitim markama motornih pila. Konkretno, M-Tronic tehnologija koju koristi STIHL savršeno pokazuje kako zaobići probleme s hladnim paljenjem.

On uzima u obzir status vašeg stroja i okolne uvjete okoline za optimalne performanse motora. Uz M-Tronic tehnologiju, ne morate brinuti o podešavanju razine goriva u rasplinjaču kako biste ostvarili idealnu mješavinu sa zrakom. Sve je automatski.

Korištenje motorne pile po hladnom vremenu

Zagrijavanje motorne pile nije potrebno samo nakon nekoliko mjeseci skladištenja, već i ako živite u regijama s niskim temperaturama.

U hladnim vremenskim uvjetima, možda ćete to morati učiniti povremeno. Korištenje vašeg stroja u hladnim uvjetima stoga neće biti lako dok ne naučite što je ispravno učiniti kako bi optimalno funkcionirao.

Ako se vaša motorna pila ne nervira i ne uspije pravilno prorezati drveno vlakno, njezini lančanici bit će ispunjeni hladnom piljevinom. U potonjem slučaju, lanci bi se prestali okretati, što je fenomen koji će zaustaviti vaš radni dan.

Evo nekoliko savjeta koji će osigurati da vaša motorna pila ostane u optimalnom radnom stanju tijekom zime:

 • Zimski način rada: Za motorne pile koje imaju zatvarač karburatora, prebacite ga na zimski način rada.
 • Očistite motornu pilu: Očistite stroj uklanjanjem strugotine s poklopca lančanika i lančanika. Također biste trebali provjeriti da li je utor temeljito očišćen.
 • Očistite filtar za zrak: Očistite filtar za zrak. Možda ćete htjeti ugraditi novu svjećicu za lakše pokretanje i zagrijavanje.
 • Koristite zimsko ulje: Uvijek koristite zimsko ulje, ali prvo ispustite rabljeno ulje i vodilicu. Zimsko ulje obično je rjeđe. Ako ga ne možete pronaći u lokalnoj trgovini, preporučujemo da ulju dodate dizel ili kerozin. Budite oprezni i koristite samo oko 5 posto ili najviše 10 posto dizela/kerozina.
 • Naoštrite lanac: Budući da je rezanje drva u uvjetima smrzavanja često teško, trebali biste također prethodno naoštriti lanac. Što je najvažnije, imajte rezervni lanac za slučaj da originalni pukne u procesu rezanja drva. Stručnjaci preporučuju smanjenje kuta turpijanja lanca za 5 stupnjeva kako bi se smanjile vibracije i minimaliziralo trošenje i habanje.
 • Koristite lanac od tvrdog metala: Na ekstremno niskim temperaturama, lanac od tvrdog metala trebao bi vam pomoći da postignete čist rez s velikom lakoćom. Kvaka je u tome što su lanci s karbidnim vrhom dovoljno čvrsti da izdrže smrznuto drveno zrno.
 • Osigurajte pravilno miješanje u rasplinjaču: Također biste trebali provjeriti jesu li gorivo i zrak u rasplinjaču pomiješani u pravom omjeru prije nego što zagrijete motornu pilu. Za najbolji rezultat održavajte konstantnu temperaturu zagrijavanja.

Završne misli

Na kraju, svaki drvodjelac pri piljenju drva želi dati sve od sebe. Bez obzira trebate li drvo za ogrjev za grijanje doma tijekom zime ili se bavite komercijalnom sječom drva, osigurati da vaš stroj ostane u dobrom radnom stanju trebao bi biti na vrhu vaše liste prioriteta tijekom zime.

Također biste trebali imati na umu da se ovisno o modelu vaše motorne pile način rada može malo razlikovati. Uzmimo, na primjer, M-Tronic tehnologija koju STIHL zapošljava kako bi osigurao izvrsne performanse svojih proizvoda tijekom cijele godine.

Ako je to slučaj, ne biste morali brinuti o malom zagrijavanju vašeg stroja. Sve je spremno i postavljeno za vas.

Ukratko, svaki iskusni drvodjelac slaže se da je zagrijavanje motorne pile neophodno. Posebno je potrebno ako ste stroj skladištili nekoliko tjedana ili mjeseci zaredom. Nešto što je još vrijednije spomena je da će korištenje ovih strojeva bez zagrijavanja tijekom zime biti početak problema.

Kada temperature padnu ispod točke smrzavanja, piljenje/rezanje drva može biti prilično teško iskustvo. Međutim, kada uračunate savjete za korištenje vaše motorne pile u takvim uvjetima, sve bi trebalo biti lako.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na našu upotrebu kolačića.