Kako zalijevati božićni kaktus, koliko i koliko često

U ovom ću članku pokriti sve što trebate znati o zalijevanju biljke božićnog kaktusa. Također se dotičem teme podvodnog zalijevanja i znakova koje možete očekivati ​​u podvodnom božićnom kaktusu. Božićni kaktus, kao i svi sukulenti, osjetljiv je na truljenje korijena i druge probleme uzrokovane prekomjernim zalijevanjem pa ću također detaljno obraditi ovu temu.

Vodič za zalijevanje božićnih kaktusa

Božićni kaktus, znanstvenog naziva Schlumbergera bridgessii, je sukulentna biljka koja je porijeklom iz obalnih područja jugoistočnog Brazila. Član je šire obitelji sukulentnih biljaka Schlumbergera koja uključuje kaktus zahvalnosti, blagdanski kaktus i rakov kaktus (imena koja se ponekad pogrešno daju božićnom kaktusu) i uskršnji kaktus.

Za razliku od mnogih drugih sukulenata, kao što je pustinjska sukulentna aloja koja uspijeva u područjima s malo vode i vrlo suhim zrakom, božićni kaktus prirodno raste u stijenama i na drveću u područjima visoke vlažnosti gdje je vlaga stalno u zraku.

Božićni kaktus treba vlagu u kućanstvu višu od normalne

Prije nego što pokrijem temu zalijevanja vašeg božićnog kaktusa, moram uključiti informacije o vlažnosti jer je to povezano. Treba li božićni kaktus vlažnost?

Božićni kaktus prirodno raste u vrlo vlažnim okruženjima pa mu je potrebna veća vlažnost nego većini drugih sobnih biljaka. Stoga je kaktusu potrebno osigurati dovoljnu razinu vlažnosti za promicanje dobrog zdravlja i cvatnje. Postoje različiti načini za to.

Siguran sam da znate da su visoke razine vlažnosti uzrokovane vodenom parom u zraku. Ova vlaga pomaže božićnom kaktusu da ostane hidratiziran. Stoga je neophodno da svojim sobnim biljkama božićnog kaktusa osigurate odgovarajuću razinu vlažnosti u njihovoj neposrednoj okolini ako želite zdravu biljku i živopisno cvjetanje.

U domovima gotovo uvijek nedostaje vodene pare u zraku koja stvara vrstu visoke vlažnosti koja je potrebna za vlagu božićnog kaktusa. Učinak vlage na ljude čini da su temperature više nego što zapravo jesu, a to znači da su visoke razine vlage potrebne za uzgoj božićnog kaktusa ljudima vrlo neugodne.

Ipak, srećom, nema potrebe za stvaranjem vlažne atmosfere u domu, samo da bi vaš božićni kaktus bio sretan, jer je moguće stvoriti područje visoke vlažnosti samo u lokalnom području oko vaše sobne biljke.

To možete učiniti stvaranjem, kako ja to nazivam, domaće posude za vlažnost.

Koristeći pladanj ispod posude s božićnim kaktusom i napunite ga kamenčićima i malo vode, moguće je održavati ispravnu razinu vlažnosti oko biljke. Tako možete osigurati visoku razinu vlage u zraku bez opasnosti od pretjeranog zalijevanja sukulenta (više o tome kasnije).

Jednostavno stavite posudu s kaktusom na pladanj napunjen sitnim kamenčićima i dodajte malo vode u pladanj. Voda u posudi će s vremenom ispariti, a isparena vlaga će povećati razinu vlažnosti izravno oko biljke bez utjecaja na cjelokupnu prostoriju.

Morat ćete se pobrinuti da se voda u ladici dopuni prema potrebi kada ispari (obično svaki drugi dan ili svaki treći dan, ovisno o temperaturi u vašem domu).

Također vam savjetujem da za božićni kaktus koristite posudu od terakote jer terakota izvlači vlagu iz zemlje. Ovo isparavanje ne samo da uvelike smanjuje rizik od truljenja korijena (više o tome kasnije), već isparena vlaga također pomaže u održavanju visoke razine vlažnosti oko biljke. Osim toga, po mom mišljenju, terakota jako dobro izgleda sa sukulentima (pročitajte naš vodič za tlo i posude za božićne kaktuse).

Kako pravilno zalijevati božićni kaktus

Iako je održavanje dobre razine vlažnosti oko vaše biljke važno, ključno je da imate ispravnu rutinu zalijevanja božićnog kaktusa. Kao i svi sukulenti, božićni je kaktus vrlo osjetljiv na razvoj nekih vrlo ozbiljnih problema ako se nepravilno zalijeva.

Dakle, u nastavku dajem detaljne upute za pravilno zalijevanje božićnog kaktusa.

Iako će svako okruženje u kojem će rasti sobna biljka božićnog kaktusa biti malo drugačije, budući da ne postoje 2 doma koja nemaju potpuno iste temperature i razine vlažnosti, opći savjeti u nastavku primjenjivi su na sva područja Europe jer se domovi diljem svijeta drže prilično redovite i postojane temperature tijekom cijele godine u većini država. Stoga će isparavanje vlage iz božićnog kaktusa u jednom stanju obično biti slično isparavanju u drugom stanju.

Zalijevate li božićni kaktus s vrha ili s dna?

Ljudi me često pitaju trebaju li božićni kaktus zalijevati s vrha ili s dna.

Božićni kaktus treba zalijevati s dna. Zalijevajte biljku samo kada se gornji sloj zemlje osuši. Stavite lonac u lavor ili sudoper napunjen s nekoliko centimetara vode i ostavite tlo da upije vlagu oko 20 – 25 minuta. Zalijevanje će biti završeno kada je gornji sloj tla vlažan.

Većina sukulenata ne voli da im se lišće smoči. Kako rastu, to su područja koja imaju ograničenu količinu oborina, sukulenti su evoluirali tako da prikupljaju vodu iz okoliša na različite načine od ostalih biljaka i rijetko se oslanjaju na oborine da bi zadovoljili svoje potrebe za zalijevanjem.

Listovi božićnog kaktusa zadovoljit će dio svojih potreba za vodom iz visokog sadržaja vlage u zraku – sve dok održavate visoku razinu vlažnosti u lokalnom okruženju biljke (pogledajte gornji odjeljak o vlažnosti). I premda lišće božićnog kaktusa dobro reagira na visoku razinu vlage u zraku, ne voli biti natopljeno ili smočeno. Dakle, zalijevanje s dna je preferirana metoda za zalijevanje ovog sukulenta.

20 minuta obično je više nego dovoljno da tlo upije dovoljno vode i postane vlažno. Nakon vađenja iz umivaonika ili sudopera osigurajte da višak vode iscuri; lonac mora imati dobru drenažu.

Koliko vode dati božićnom kaktusu

Sada kada znate kako zalijevati božićni kaktus, sigurno ćete se pitati koliko često ga treba zalijevati.

Božićni kaktus treba zalijevati kada se gornjih 5cm zemlje osuši. Za većinu sobnih biljaka božićnih kaktusa to će značiti zalijevanje sukulenta jednom svaka tri tjedna. Nikada nemojte natapati tlo. Tlo treba biti vlažno, ali nikako natopljeno.

Kao što ću uskoro opisati, davanje previše vode božićnom kaktusu vrlo je opasno za zdravlje biljke. Kaktusi su evoluirali tako da žive na mnogo manje vode nego druge vrste biljaka i razvili su mehanizme za skladištenje vode na dulja razdoblja. Ako kaktuse previše zalijevate, oni će uginuti.

Pogledajmo tipične simptome prezalijevanja božićnog kaktusa i ukratko se osvrnimo na simptome premalog zalijevanja.

Previše zaliven ili nedovoljno zaliven božićni kaktus

Iako se ovo može činiti kontraintuitivnim, simptomi nedovoljno zalijevanja božićnog kaktusa često su na prvi pogled identični onima kod pretjerano zalijevanja.

Kako to može biti?

Pa, kad se božićni kaktus zalije, biljka će pokazivati ​​znakove dehidracije. Ovo je prilično očito i za očekivati. Međutim, kada je božićni kaktus previše zaliven, također će često pokazivati ​​simptome dehidracije.

Zašto je ovo?

Pa, to je zato što je biljka zapravo dehidrirana iako joj je dano previše vode!

Vidite, kada su biljke previše zalijevane, a to je posebno slučaj sa sukulentima poput božićnog kaktusa, višak vode u tlu truli korijenje biljke. Kako korijenje počinje trunuti, postaje nesposobno apsorbirati vlagu i stoga ne može distribuirati tu vodu ostatku biljke. Biljka postaje dehidrirana.

Trulež korijena je vrlo ozbiljan problem za svaku biljku, ali budući da sukulente treba zalijevati mnogo manje nego druge sobne biljke, oni imaju tendenciju da više pate od prekomjernog zalijevanja. Vidite da će mnogi vlasnici sobnih biljaka zalijevati sve svoje biljke istom učestalošću i tako nenamjerno pretjerano zalijevati svoje sukulente.

Očito to može uzrokovati problem kada se radi o utvrđivanju je li božićni kaktus bio nedovoljno ili pretjerano zaliven. Ako su simptomi premalog i pretjeranog zalijevanja isti (dehidracija), kako možete znati koji je uzrok lošeg zdravlja vašeg božićnog kaktusa kako biste mogli riješiti problem?

Brzi test je da lagano pritisnete nekoliko segmenata lista. Ako su na dodir čvrsti, malo je vjerojatno da biljku treba zalijevati jer lišće još uvijek zadržava vlagu. Međutim, ako su segmenti mekani, biljci je možda potrebno zalijevanje. Imajte na umu da dehidraciju može uzrokovati i prekomjerno zalijevanje, a ako je to slučaj, dodavanje više vode u tlo samo će pogoršati problem umjesto da ga riješi.

Prije nego to pogledamo, razgovarajmo o tome koliko dugo je sigurno ostaviti božićni kaktus bez vode.

Koliko dugo božićni kaktus može izdržati bez vode?

Dakle, koliko dugo vaš božićni kaktus može bez problema izdržati zalijevanje?

Božićni kaktus može izdržati nekoliko tjedana bez vode, iako ga u pravilu treba zalijevati svaka 3 tjedna. Nakon 6 tjedana bez vode, božićni kaktus počet će pokazivati ​​znakove dehidracije.

Iako pustinjski kaktusi mogu preživjeti čak 24 mjeseca bez vode, nisu sve vrste kaktusa pustinjske biljke. Božićni kaktus nije pustinjski sukulent i zahtijeva mnogo više zalijevanja od svojih pustinjskih rođaka.

Božićni kaktus također najbolje raste u vlažnom okruženju gdje također može dobiti vlagu iz okolnog zraka. Ako se ovaj sukulent ostavi na visokim temperaturama sa suhim zrakom i bez vode, brzo će propasti.

Kako prepoznati je li božićni kaktus previše zaliven ili premalo zaliven

Vaše početno istraživanje uzroka dehidracije morat će se usredotočiti na tlo.

Kako izgleda podvodni božićni kaktus?

Ako vaša biljka ima mlohavo lišće i općenito izgleda dehidrirano, započnite provjeru tako da zabodete kažiprst u tlo, do prvog zgloba (oko 5cm duboko). Ako je tlo vlažno, tada bi na vašem prstu trebali biti ostaci prljavštine kada ga izvadite iz tla. Ako je vaš prst potpuno suh i bez prljavštine, tada je i tlo potpuno suho.

To bi bio jak pokazatelj da je vaš božićni kaktus nedovoljno zaliven. Podvodnjavanje je moguće čak i ako ste biljku zalijevali svaka 3 tjedna kao što je predloženo, ako je, na primjer, vaše lokalno okruženje vrlo toplo i nema dovoljno vlage. Suhi zrak i vrlo visoke temperature mogu brzo uzrokovati isparavanje vode iz tla sobnih biljaka.

Očigledan lijek za nedovoljno zalijevanje je zalijevanje biljke. Međutim, prije nego što poduzmete tu radnju, savjetujem vam da pogledate korijenje kaktusa kako biste bili 100% sigurni da ne trunu.

Ako je tlo očito vlažno, pa čak i mokro, tada dehidracija biljke nije posljedica nedostatka vode. Najvjerojatnije je to zbog previše vode. Previše vode dovodi do truljenja korijena.

Iako su opušteno, mlohavo lišće i stabljike koje su kašaste prema dnu jaki pokazatelji prekomjernog zalijevanja i truleži korijena, jedini način da sa sigurnošću utvrdite pati li božićni kaktus od prekomjernog zalijevanja i truleži korijena je da pogledate korijen biljke. Za to ćete morati izvaditi biljku iz posude.

Kako pomoći prezalivenom božićnom kaktusu

Da biste popravili prezaliveni božićni kaktus, prvo morate utvrditi da je biljka doista prezalivena.

Kako izgleda prezaliveni božićni kaktus?

Prezaliveni božićni kaktus često će izgledati dehidriran. Biljka će klonuti i lišće će biti suho. Ako je u ranoj fazi truljenja korijena, stabljike lišća mogu biti kašaste.

Prezaliveni božićni kaktus

Međutim, jedini način da budete sigurni da je vaša biljka bila toliko zalivena da je razvila trulež korijena jest da pogledate njezino korijenje. Stoga morate istražiti korijenski sustav.

Ako je korijenje netaknuto i zdravo, presadite kaktus u svježe tlo koje je samo malo vlažno i osigurajte da biljka bude na mjestu koje ima dnevne temperature od oko 70°F i najmanje 8 sati dobrog neizravnog svjetla (pogledajte naš članak o zahtjevi za svjetlom za božićni kaktus). Koristite kvalitetno svjetlo za uzgoj ako biljci trebate dati dodatni izvor rasvjete zbog njezine lokacije ili doba godine kada je broj sati prirodnog svjetla smanjen.

Nakon što se biljka počne oporavljati, možete započeti normalnu rutinu zalijevanja, pazeći da zalijevate biljku samo kada se tlo osuši.

Trulež korijena na božićnom kaktusu

Ako prepoznate trulež korijena ili početak truleži korijena, biljku morate odmah tretirati. To zahtijeva odsijecanje mrtvih i oštećenih korijena i presađivanje biljke u svježu zemlju.

U članku koji opisuje kako liječiti trulež korijena aloe vere dajem detaljne upute za liječenje ovog problema. Kako je aloe vera također sukulent, savjeti u gore spomenutom članku jednako se odnose i na liječenje truleži korijena božićnog kaktusa. Koraci koje morate poduzeti su identični. Ako sumnjate da vaš božićni kaktus ima trulež korijena, pročitajte taj članak i slijedite savjete navedene u njemu.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na našu upotrebu kolačića.