Koji je najbolji omjer zelenog i smeđeg komposta?

1682189444 Idealan omjer zelenih i smedih komposta AgroPower Vrtni alati i strojevi

Ako ste odlučili pokrenuti kompostnu hrpu kako biste smanjili otpad i stvorili izvrsno gnojivo, dobro za vas.

Ovo je izvrstan način da ostatke zadržite podalje od odlagališta i ponovno ih upotrijebite za nešto svrhovito.

Najvažnija stvar koju trebate znati o stvaranju hrpe je omjer zelene i smeđe boje za kompostiranje.

Savršeni omjer zelene i smeđe za kompozitiranje malo će se razlikovati ovisno o tome koga pitate. Međutim, dobro pravilo koje treba slijediti je 3:1 smeđe prema zelenoj; tri dijela smeđih materijala na jedan dio zelenih.

Stvaranje radne hrpe komposta ne mora biti komplicirano, niti mora uključivati ​​ludu količinu matematike. Potrebne su samo prave informacije, obrazovanje i malo truda.

Idealan omjer zelenog i smeđeg komposta

Prilikom izrade kompostne hrpe važno je imati pravu ravnotežu između komponenti s visokim udjelom dušika (zelenih) i komponenti s visokim udjelom ugljika (smeđih).

Budući da zelene boje imaju više dušika, a smeđe manje, odluka o tome kako ih ujednačiti je veliki dio kompozitiranja

Najbolji omjer za ova dva proizvoda je 3:1—tri dijela smeđe boje na jedan dio zelene boje.

Ključni zaključak: dobra ravnoteža ključna je za izradu uspješnog komposta koji nije previše mokar, sluzav ili smrdljiv.

Što su smeđe i zelene?

I smeđe i zelene su neophodne za odličan kompost.

Ostali važni čimbenici uključuju zrak, vodu i temperaturu, a odgovarajuća količina svih ovih elemenata stvorit će savršene uvjete potrebne za razvoj najbolje mješavine.

Smeđe boje

3eeddd3dd2dded334 AgroPower Vrtni alati i strojevi

Kao što je spomenuto, smeđe boje imaju više ugljika, a manje dušika.

Ovi predmeti bogati ugljikom igraju ključnu ulogu u kompostnoj hrpi i izvor su hrane za mikroorganizme koji razgrađuju kompost i stvaraju zračne džepove koji omogućuju protok kisika kroz hrpu.

Smeđi su doslovno smeđi materijali koji su prirodno smeđi ili će s vremenom postati smeđi nakon dodavanja na hrpu.

Vrste smeđe boje koje možete koristiti u kompostu:

  • Suho lišće
  • borove iglice
  • Piljevina
  • Stabljike kukuruza
  • Grančice
  • Okrnjene grane drveća
  • Kora
  • Pamučna tkanina
  • slama
  • Sijeno
  • Proizvodi od papira
  • Dlačice za sušenje
  • Karton (bez voska ili bilo koje druge spojene tvari)

Zelje

Zelene su sušta suprotnost smeđim; ovi proizvodi imaju više dušika i manje ugljika.

Omjer dušika i ugljika u zelju je 30:1 (otprilike), što ga čini izuzetno visokim udjelom dušika.

Zeleni su elementi koji će uzrokovati zagrijavanje komposta jer aktiviraju i pomažu mikroorganizmima u hrpi da rastu brže.

Zeleni su obično zeleni, ali to nije uvijek slučaj.

Većina zelenila koje ćete na kraju dodati kompostu bit će svježe pokošena trava, biljke, ostaci hrane, životinjski gnoj (ne zelene boje, već zelene boje za kompostiranje).

Vrste zelenila koje možete koristiti u kompostu:

  • Ostaci hrane
  • Talog kave
  • Korov
  • Stajnjak
  • Pokošena trava
  • Alge
  • Kore povrća i voća
  • Rine od dinje
  • Listovi čaja i vrećice čaja

Drugi važni čimbenici za kompostiranje

Kao što je gore spomenuto, postoje i drugi čimbenici potrebni za stvaranje savršene kompostne hrpe.

Te dodatne komponente uključuju zrak, vodu i toplinu.

Zrak za kompost

Zrak je jedan od najvažnijih sastojaka dobro podešenog ciklusa kompostiranja.

Svjež zrak je bitan za kompost

Kako bi bakterije razgradile zelene i smeđe predmete u otpadu, potreban im je zrak za razvoj.

Pristup svježem zraku, posebice dovođenje u sredinu hrpe, pomoći će u zagrijavanju tla, brzom raspadanju materijala.

Ako se kompostna hrpa previše namoči ili zbije, tim organizmima se prekida dovod zraka, usporavajući ih i uzrokujući potpuni zastoj procesa.

Brzi savjet: brzo ćete primijetiti kada se to dogodi jer će smrad biti teško podnijeti.

Voda za kompost

Prava količina vode još je jedan važan dio procesa kompostiranja.

Voda je neophodna za održavanje konstantne i regulirane temperature kompostne hrpe, pomažući da se razgradnja odvija na dobar način.

Previše ili premalo vode može biti štetno za hrpu.

Temperatura za kompost

Imati odgovarajuću temperaturu u kompostnoj hrpi (54℃-71℃) potrebna je za pravilnu razgradnju smeđih i zelenih tvari u kanti.

Ako je temperatura preniska, patogeni organizmi i sjemenke korova ostat će živi u kompostu, a to je nešto što NE ŽELITE da se dogodi.

Međutim, ako je temperatura previsoka, to može negativno utjecati na aktivnost mikroorganskih materijala.

Kako slagati smeđe i zelene boje u kompostnu hrpu

Postoje različiti načini sastavljanja komposta, a izgledat će drugačije ovisno o tome tko ga sastavlja.

Kako slagati smeđe i zelene boje u kompostnu hrpu

Međutim, idealan kompost treba dodavati u slojevima za najbolje reakcije i rezultate.

Najbolji način da to učinite je pridržavati se omjera 3:1 smeđe i zelene:

  • Stavite 8cm smeđeg materijala na dno komposta; štapići, grančice i suho lišće najbolji su za početni sloj.
  • Zatim dodajte 3 cm sloj zelenih materijala na to
  • Zatim dodajte tanak sloj zemlje na vrh zelenila
  • Ponovite

Često miješajte kompostnu hrpu

Ovisno o veličini komposta ili količini smeđe i zelene boje u njemu, obično biste kompostnu hrpu trebali okrenuti svaka četiri dana.

Okretanje komposta važno je za održavanje ravnomjerne temperature i zadovoljstva mikroorganizama kako bi nastavili obavljati posao.

Ako primijetite da hrpa počinje mirisati ili ima puno kukaca, možda ćete morati povećati broj miješanja hrpe.

Što se događa ako su omjeri zelene i smeđe isključeni?

Ako su smeđi i zeleni kompostni materijali isključeni, se hrpa komposta možda neće zagrijati kako bi trebala, postat će prljava i previše vlažna te će početi jako smrditi.

Razgradnja će se usporiti, a cijeli ciklus će se potpuno zaustaviti.

Što nikada ne kompostirati?

Bilo da je smeđa ili zelena, postoje neke stvari koje nikada ne biste smjeli dodavati hrpama komposta:

  • Životinjski gnoj ako planirate koristiti gnojivo za uzgoj hrane
  • Meso
  • Kosti
  • Riba
  • Proizvodi od crnog oraha
  • Bolesne biljke
  • Sve biljke ili hrana koja bi mogla sadržavati pesticide

Sve ove stvari mogu biti loše za kompost i za zdravlje.

Zašto kompost?

324d33dd2dddd4rddd344 AgroPower Vrtni alati i strojevi

Sada kada znamo kako uspješno napraviti kompostnu hrpu, evo nekoliko dobrih razloga zašto biste trebali.

Smanjenje otpada na odlagalištima

Odlagališta se brzo pune otpadom i biorazgradivim materijalima koji se mogu lako pretvoriti u kompost ako se pravilno rade.

To će uštedjeti prostor i napraviti više mjesta za drugo smeće, smanjujući razvoj novih odlagališta. (da ne spominjemo nakupljanje plina metana iz otpada koji se ne može pravilno razgraditi)

Dobro za okoliš

Kada napravite vlastito gnojivo od prirodnih materijala, poljoprivrednici i vrtlari imaju manje potrebe za kemijskim gnojivima.

Dobro za tlo, travu i biljke

Kompost stavlja hranjive tvari u tlo, održava biljke i travu zdravima i pomaže u sprječavanju bolesti biljaka.

Zaključak

I smeđi i zeleni materijali neophodni su za stvaranje izvrsne kompostne hrpe.

Isključivanje bilo koje od ovih komponenti može pretvoriti upotrebljivo gnojivo u smrdljivu hrpu kaše.

Razumijevanje izgleda dobrog komposta ključno je za njegovo održavanje aktivnim i zdravim.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na našu upotrebu kolačića.