Kupine: odabir i sadnja

1681891846 592 Kupine odabir i sadnja pravih sorti AgroPower Vrtni alati i strojevi

Kupine su vrlo hranjive i sadrže široku lepezu važnih nutrijenata uključujući kalij, magnezij i kalcij, kao i vitamine A, C, E i većinu naših vitamina B. Također su bogat izvor snažnih antioksidansa koji kupinama daju tamnoljubičastu boju.

Indijanci su koristili mnoge dijelove kupine za liječenje proljeva, zadržavanja tekućine, dijabetesa, gihta te boli i oteklina (upala). Također se koristi kao sredstvo za ispiranje usta kod blage iritacije usta i grla.

I, na sreću, uzgoj kupina je jednostavan i može biti vrlo isplativ. Ali postoji nekoliko stvari koje treba razmotriti prije nego što počnete.

Lokacija

Prvo, tu je lokacija. Kupinama je potrebno puno sunca. Zapravo, čini se da vole puno sunce. Ovdje u Texasu možemo imati vruće ljetne dane, ali sve dok se biljke kupine zalijevaju, čini se da uspijevaju. Dakle, puno sunce je obavezno. Rekavši to, postojalo je vrijeme kada je određena kupina koju sam imao imala popodnevnu hladovinu, i također su bile dobre. Dakle, ako je “pretežno sunčano”, i vi biste trebali biti u redu.

Lako je opisati razliku u njihovim karakteristikama. Očito, jedan ima trnje, a drugi nema. Trnje može biti brutalno. Da, nakon nekog vremena naviknut ćete se posezati u živicu i izlaziti iz nje bez previše ožiljaka od bitke, ali budući da postoji toliko izvrsnih sorti bez trnja, zašto biste se htjeli baviti trnjem? Dakle, svakako preporučam sorte bez trnja.

Kupine odabir i sadnja pravih sorti AgroPower Vrtni alati i strojevi

Započeo bih posjetom vašem lokalnom rasadniku koji prodaje bobičasto voće. Trebali bi imati sorte koje su najbolje za vašu lokaciju i usmjeriti vas na one koje su bile dobre za njihove kupce. Vaš lokalni rasadnik jedno je od najboljih sredstava koje možete imati.

Izričito preporučam da ne kupujete biljke bobičastog voća u velikim trgovinama. Mogli su biti uzgojeni tisuću milja od vaše zone i možda uopće nisu sorta koja je prava za vašu lokaciju. Razvijte odnos s dobrim lokalnim uzgajivačem. Nećete požaliti što jeste.

Sada, ne kažem da ne kupujte online. Kupio sam mnogo kupina putem interneta, ali to je bilo nakon što sam istražio koje sorte bobičastog voća najbolje uspijevaju u mom području.

Svi su konkurentni i prema onome što sam vidio imaju odlične zalihe. Ali opet, saznajte što je najbolje u vašem području, bilo u lokalnom rasadniku ili u lokalnom odjelu za savjetodavne usluge.

Sada, da bude još veće zabune, također postoje 2 različite varijante. Primočani i Florikani. Napisao sam ih velikim slovima kako bih ih razlikovao od djece u jaslicama.

Primocane sorte su nešto novo u industriji kupina. Oni će zapravo dati plodove na prvogodišnjim trsovima (primocanes). Sada, moje iskustvo je da je urod prve godine puno manje obilan, ali to je svejedno urod.

Iako se smatra “jesenskim usjevom”, za mene je to bio više “vječno rodan” usjev, koji je počeo nakon što su floricane prestale proizvoditi. Ovdje u istočnom Texasu to je bilo oko sredine srpnja.

Po mom mišljenju, sorta Primocane nije nužno korisna zbog malog uroda u prvoj godini. Ali, moji Primocanes su dali tonu na istim trsovima 2. godine. Tona.

1681891844 374 Kupine odabir i sadnja pravih sorti AgroPower Vrtni alati i strojevi

Sadnja kupina

Želim da mi redovi budu ravni, pa koristim konac da ih ispravim. Počupao sam red s “riperom” na svom traktoru. Neki to zovu “podrivač”.

Preporučam (ako sadite više od jednog reda) da svoje redove razmaknete najmanje 2,5m. Ako imate mjesta, sadite redove na udaljenosti od 4-5m. Nećete požaliti što jeste. Zašto? Pa, kako godine budu prolazile, biljke će poslati nove izdanke za reprodukciju “majke” biljke.

Ti se štapovi neće pojaviti točno u ravnoj liniji na koju ste ih posadili. Oni će biti pomaknuti u stranu nekoliko centimetara. Ono što želim reći je sljedeće… širina zasađenog reda kupina će se proširiti tijekom godina zbog čega će se staze znatno smanjiti.

Ako posadite redove na udaljenosti od 2-3m, staze bi se mogle smanjiti na 1-1,2m širine. To je stvarno preusko za košenje između i ne ostavlja puno prostora za branje.

Ako imate glineno tlo kao ja, pokušao bih iskopati rov dubok oko 40cm. Ili, umjesto kopanja rova, možete samo iskopati pojedinačne rupe, staviti kompost/treset/mješavinu zemlje u nju i zatrpati s malo izvorne zemlje, te sve zajedno pomiješati.

Ne sadite u čisti kompost. Htjet ćete imati i malo izvorne zemlje unutra. Samo pomiješam zemlju iz rupe koju sam upravo iskopao i kompost zajedno i sadim u to. Posadite pojedinačne biljke kupine na udaljenosti od 1-1,2m. To je dovoljno prostora za njih. I, u nadolazećim godinama, poslat će nove štapove da popune sve praznine između njih.

1681891845 397 Kupine odabir i sadnja pravih sorti AgroPower Vrtni alati i strojevi

U redu, dobili smo tlo pomiješano s kompostom. Želite saditi na istu dubinu na kojoj je bila u loncu za rasadnik, ili ako je s golim korijenom, sadite na liniji tla na golom korijenu. Ne želite ići preplitko, ne želite ići preduboko. Samo posadite na istu dubinu na kojoj je u loncu.

Nakon toga, prihranim s još malo komposta i onda se vjerojatno vratim i dodam još komposta na to nakon tjedan ili dva ili nakon što malo narastu. Kasnije ću se vratiti sa slojem malča. Malč će im pomoći zadržati vlagu i djelovati kao blok protiv korova.

Sklanjam lišće dok prihranjujem kako se lišće ne bi zakopalo pod kompostom i dobro ga zalijevam čim završim sadnju. Ne želim čekati. Želim ga zalijevati. To zatvara svu tu mješavinu zemlje i komposta oko korijenja tako da nema zračnih otvora.

Definitivno želite zalijevati ovo (i većinu svega što posadite) čim ga stavite unutra. Stavit ću svoje navodnjavanje kap po kap na ovo, i trebalo bi krenuti i trebalo bi početi rasti kao ludo.

Kada saditi?

Pa, to ovisi o tome gdje se nalazite. Ja sam u istočnom Texasu. Volim saditi u kasnu jesen. Naše zime nisu tako loše i malo je vjerojatno da ćemo imati dovoljno niske temperature da naštete mladim biljkama i korijenju.

Ali gdje god bili, ako imate višak sunčanog prostora, posadite kupine. Oni su prekrasan dodatak jelima u vašem vrtu i na vašem imanju te su nevjerojatan izvor vitamina C i antioksidansa.

-10%
Original price was: 1,022.00€.Current price is: 919.00€.
195.00

Trenutno se čita:

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na našu upotrebu kolačića.