Origano Poleo: Sve što trebate znati

1681921117 54 Kako ubrati origano bez ubijanja biljke AgroPower Vrtni alati i strojevi

Origano je vrlo popularna biljka i kao što možda znate koristi se u poboljšanju raznih kulinarskih jela. Osim što se koristi u ishrani, može se koristiti i kao ukrasna biljka i ima zdravstvene prednosti.

U ovom ćemo članku govoriti o određenoj vrsti biljaka origana – origano poleo. Razmotrit ćemo prednosti koje posjeduje, kao i kako ga pravilno uzgajati u vrtovima.

Što je Origano Poleo?

Origano Poleo je zeljasta biljka i sorta origana koja se često nalazi u Meksiku ili Portoriku. Prepoznatljiva je po aromatičnim listovima koji ispuštaju vrlo jaku aromu. Listovi imaju osjećaj suhoće na dodir, a ponekad se na vrhu vidi cvijet.

Dostupni su tijekom ljeta, a često izumiru tijekom zime. Sam origano spada u obitelj biljaka mente.

Prednosti origana Poleo

Origano je popularan zbog brojnih blagodati koje pruža. Neke od dobrobiti origana Poleo navedene su u nastavku:

Snažan i jedinstven okus

Razlog zbog kojeg se koristi u mnogim različitim kuhinjama jednostavno je taj što origano poleo ima nevjerojatan miris i okus. Ova aroma pomaže poboljšati mnoge različite vrste hrane, a budući da se nalazi ili kao sušena ili kao ulje, vrlo je primjenjiva u mnogim kuhinjama.

Sadrži oksidante

Origano Poleo je prilično bogat antioksidansima. Oksidanti pomažu u obrani od raka i sprječavaju degradaciju i oštećenje stanica. Doista, zbog toga što je bogat oksidansima, Origano Poleo se može uključiti u prehranu za pozitivne učinke.

Origano Poleo ulje također ima sličnu koncentraciju antioksidansa. To ga čini prikladnom zamjenom za druga ulja za kuhanje hrane.

Smanjuje bakterijske i virusne infekcije

Prednosti origana Poleo

Utvrđeno je da listovi i ulja Origana Poleo imaju naznake antibakterijskih i antivirusnih svojstava. Potpuni opseg tek treba biti pravilno dokumentiran, ali rana istraživanja su pokazala da vas konzumacija Origano Poleo može zaštititi od određenih vrsta bakterija i spriječiti virusne infekcije.

Daljnja istraživanja mogla bi pokazati i identificirati više bakterijske i virusne otpornosti. Vrijedno je napomenuti da Origano Poleo čak i sada obećava u vezi s tim.

Smanjuje upalu

Jedan spoj koji je uobičajeno prisutan u biljkama origana je karvakrol. Karvakrol je važan spoj koji djeluje na smanjenje upale. Dok se oteklina može pojaviti zbog uzroka poput ozljeda, može biti nevjerojatno štetna u gorim slučajevima u kombinaciji s infekcijama. Dakle, osim što može spriječiti virusnu infekciju, Origano Poleo također može smanjiti ozbiljne upale, dodatno pojačavajući svoje zdravstvene prednosti.

Uz smanjenje upale, Origano Poleo također može pomoći u sprječavanju malih grčeva. Ovo je vrlo korisno i značajno za starije ljude.

Smanjenje nadutosti i sprječavanje proljeva

Još jedna prednost je da konzumiranje origana poleo može smanjiti nadutost i također spriječiti proljev. Poleo može pomoći u liječenju želučanih tegoba i ublažiti crijevni stres. Često je potrebna mala količina za pomoć kod takvih problema.

Kako ga koristiti?

Kako koristiti Origano Poleo

Možda ćete biti znatiželjni kako implementirati Origano Poleo u neke od svojih kuhinja. Postoje neke metode koje možete isprobati. Oni su navedeni i ukratko opisani u nastavku:

Prva opcija koju imate je da upotrijebite nasjeckani origano i pospete ga po kuhinji. Možete jednostavno oprati listove i zatim ih nasjeckati na male komadiće, a zatim ih samljeti. Za to je moguće koristiti i suhi i svježi origano, ovisno o tome koliko okusa želite dodati svojoj kuhinji. Obično se to radi na vrhu pizze ili tjestenine.

Druga opcija je dodati lišće u određene kuhinje i izvući okus iz njih. Na ovu metodu možete kuhati piletinu ili puretinu, a to je puno sporiji proces, no moguće je kontrolirati okus koji joj se dodaje ovisno o vremenu kuhanja. Alternativno, listove origana možete koristiti u salatama.

Sada, konačno, treća opcija koju imate je ekstrakcija ulja iz lišća. Obično je potreban mudler koji stvara pritisak na lišće i pomaže pri istiskivanju ulja iz lišća. Sakupite ulje pomoću staklenke. Često se ekstrahirano ulje miješa s djevičanskim uljem kako bi se stvorio konačni proizvod koji možete koristiti u kuhanju.

Kako ga uzgojiti?

Kako uzgojiti origano poleo

Kao što je već rečeno, origano poleo cvjeta tijekom proljeća i ljeta, ali izumire tijekom zime. Tijekom tog vremena o njima se nije teško brinuti, ali morate osigurati ispunjavanje nekih od potrebnih uvjeta. To uključuje:

Sjeme origana treba posaditi nakon što nestanu svi znakovi mraza ili snijega. Ne podnose mraz ili snijeg bilo koje vrste i uvenut će na bilo koji nagovještaj toga. Može se dopustiti tolerancija od 3-4 dana prije dolaska proljeća, ali bolje je potpuno pričekati proljeće prije sadnje sjemena.

Međutim, ne vole visoku vlažnost. Dakle, ako je potrebno, svakako koristite odvlaživač zraka kako biste smanjili vlagu u zraku.

Zbog njihove averzije prema hladnoći, može se pretpostaviti da origano poleo preferira punu sunčevu svjetlost. Ne voli sjenu, pa voli otvorenije površine u vrtovima gdje nema viših biljaka koje bi zaklanjale sunčevu svjetlost.

Origano Poleo općenito preferira dobro drenirano tlo pH razine 6-8. Općenito, to nije previše zahtjevno jer ćete samo trebati paziti da u tlu nema previše vode i povremeno je ispuštati.

Kada sadite, ne zaboravite držati biljke razmaknute jer ih uzgoj preblizu jedna drugoj može spriječiti u rastu.

Kako ga čuvati?

Najčešći način čuvanja origana Poleo je odrezati neke od listova i zatim ih povezati zajedno. Zatim ćete ih morati staviti na sunčano mjesto da se osuše. To će rezultirati boljim izvlačenjem sadržaja ulja. Možete koristiti posude za sušenje ili sušilo za zrak kako biste ubrzali proces.

Nutritivna vrijednost

Origano Poleo sadrži veliku količinu vitamina i minerala. To ga čini dobrim dodatkom većini dijeta jer se može koristiti kao dodatak prehrambenim potrebama. Najvažniji spojevi dostupni u origanu uključuju timol i karvakrol, koji mu daje antibakterijska svojstva i pomaže kod upala.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na našu upotrebu kolačića.