Kada i kako ubrati chia sjemenke? 6 jednostavnih koraka

1682174339 Kada ubrati chia mikrozelenje u 6 jednostavnih koraka AgroPower Vrtni alati i strojevi

Sadnja i održavanje chia mikrozelenja samo su dio puta do dobivanja ukusnog povrća.

Nakon što uzgojite mikrozelenje, morat ćete ga ubrati, što može biti pomalo izazovno ako ga nikada prije niste ubrali.

Postavlja se pitanje: kako berete mikrozelenje chia sjemenki?

Za žetvu jednostavno potvrdite da su spremni za žetvu, zgrabite zalihe i odlučite u koje doba dana želite žetvu. Nakon toga iščupajte cijelu grudu, odrežite korijenje sa zelenila i nježno isperite i osušite neposredno prije posluživanja.

Za sveobuhvatniji vodič za žetvu chia sjemenki, čitajte dalje.

U nastavku detaljno opisujemo svaki korak u procesu berbe u šest jednostavnih koraka, uključujući ono što će vam trebati, odabir pravog vremena i pripremu neposredno nakon berbe.

Pomaknite se dolje za više.

Berba chia sjemenki u 6 jednostavnih koraka

Evo šest jednostavnih koraka za berbu mikrozelenja.

1. Provjerite je li mikrozelenje od chia sjemenki spremno za berbu

Prvi korak u žetvi bilo koje biljke je potvrditi da je spremna za berbu.

Mikrozelenje raste vrlo brzo, što znači da će razdoblje berbe biti ubrzo nakon sadnje. Za mikrozelenje trebate pričekati samo između 5 i 12 dana.

Kada budete sigurni da je mikrozelenje spremno za berbu, jednostavno pogledajte njegovu visinu.

Najbolje funkcionira: Kad mikrozelenje postane visoko između 3 i 8 cm, može se brati. Ne čekajte više jer će profil okusa postupno postati gorči.

2. Nabavite zalihe

Što će vam trebati:

  • Škare
  • Cjedilo
  • Papirnati ručnici
  • Hladna voda
  • Vrtlarske rukavice (nije obavezno, ali se preporučuje)
  • Velika zdjela
  • Hladnjak

Nakon što ste potvrdili da je mikrozelenje spremno za berbu, vrijeme je da nabavite zalihe.

Jedini pribor koji vam je zapravo potreban za izravni proces žetve su škare.

Možda biste htjeli nositi i vrtlarske rukavice, ali odluka o nošenju rukavica ovisi o vama.

Neki drugi alati koji će vam trebati su cjedilo, papirnati ubrus i hladna voda.

Iako ti alati nisu izravno povezani s žetvom mikrozelenja, oni se odnose na njegovo ispiranje i sušenje.

Kao što ćete saznati u nastavku, toplo preporučujemo ispiranje i sušenje klica neposredno nakon berbe. Trebat će vam i velika zdjela.

Ova velika zdjela služi za spremanje mikrozelenja u hladnjaku dok čekate da ga poslužite i upotrijebite navedeno mikrozelenje.

3. Odaberite pravo vrijeme za žetvu

Zatim morate odabrati pravo doba dana za žetvu mikrozelenja.

Chia mikrozelenje, savjeti i trikovi za berbu

Dva su čimbenika koja morate uzeti u obzir kada odaberete pravo vrijeme za berbu mikrozelenja:

  • Prvo, mikrozelenje je najbolje brati kad god je hladno i sjenovito. Možda biste trebali pričekati do zalaska sunca ili neposredno prije izlaska sunca da uberete mikrozelenje. Ako imate mikrozelenje u prijenosnoj žardinjeri, uvijek možete odnijeti cijelu žardinjeru na hladno i sjenovito mjesto, bez obzira na doba dana.
  • Drugo, mikrozelenje ima najbolji okus ako ga uberete, isperete i osušite neposredno prije posluživanja.

Zbog te činjenice, htjet ćete ubrati mikrozelenje neposredno prije nego što ga planirate pojesti. Imajte ovu činjenicu na umu kad god odlučujete kada ćete žeti.

4. Uberite cijelu gomilu

Kad god dođe vrijeme za berbu mikrozelenja, to ćete učiniti tako da iskorijenite cijelu nakupinu.

Kako biste iščupali mikrozelenje, nježno zgrabite dno mikrozelenja. Pažljivo povucite prema gore kako biste cijelu nakupinu iščupali iz tla.

Podrezivanje korijena chia microgreens

Iako je preskakanje ovog koraka opcija, preporučujemo iščupanje nakupine jer to često rezultira mikrozelenjem najboljeg okusa.

5. Odrežite korijenje od zelenila

Ako ste iščupali cijelu nakupinu, škarama odrežite korijenje od zelenila.

Jednostavno stavite zelje na stranu dok dovršavate ovaj korak.

Za ljude koji su preskočili četvrti korak i odmah krenuli s obrezivanjem korijena zelja, sve što trebate učiniti je izravno odrezati mikrozelenje s jastučića za rast.

Možda bi bilo korisno zamisliti ovaj korak kao šišanje mikrozelenja.

Bez obzira jeste li preskočili četvrti korak ili ne, važno je izrezati svo mikrozelenje odjednom.

Iako biste možda željeli pustiti neke mikrozelene biljke da nastave rasti, savjetujemo vam da to ne učinite.

Ako pustite da mikrozelenje nastavi rasti, na kraju će imati drugačiji okus, često gorak.

Uvijek dobra ideja: kako biste bili sigurni da je sve mikrozelenje ukusno, narežite ga sve odjednom. Čak i ako ih na kraju ne upotrijebite sve, to je često bolje nego čekati da mikrozelenje postane gorko.

6. Isperite i osušite prije posluživanja

Još jednom, najbolje vrijeme za berbu mikrozelenja je neposredno prije posluživanja.

Posluživanje biljaka chia mikrozelenja

Pod pretpostavkom da ste taj savjet primili k srcu, sve što sada trebate učiniti je isprati i osušiti mikrozelenje.

Kako biste isprali mikrozelenje, stavite biljku u cjedilo. Pustite hladnu vodu da poteče preko mikrozelenja tako da se potpuno očisti prije jela.

Nakon što ste temeljito isprali mikrozelenje, ostavite ga da se osuši na zraku stavljajući klice na papirnati ručnik.

Ako ne pojedete svo mikrozelenje odjednom, možete ga jednostavno staviti u veliku zdjelu za hlađenje.

Mikrozelenje često traje nekoliko dana u hladnjaku. Pazite da mikrozelenje ne stavljate u hladnjak ako još nije suho.

Zaključak

Kao što vidite, berba chia mikrozelenja je vrlo jednostavna.

Najteži dio je znati kada biste trebali ubrati mikrozelenje, uključujući točan dan i u pravo vrijeme. Za većinu ljudi, berba 10 dana nakon toga daje mikrozelenje najboljeg okusa.

Preporučujemo berbu neposredno prije posluživanja mikrozelenja za najbolje rezultate okusa. Isto tako, pokušajte isprati i osušiti mikrozelenje neposredno nakon berbe. Time ćete dobiti najbolji mogući okus.

Nadamo se da vam je ovaj članak pomogao brzo i učinkovito ubrati mikrozelenje.

Sretno!

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na našu upotrebu kolačića.