Kako Hoye rastu i kako im pomoći da bolje rastu

Postoje stotine različitih vrsta Hoye, od kojih se mnoge uzgajaju kao kućne biljke. Kao sukulent koji se lako održava, biljka Hoya zahtijeva mnogo manje pažnje od mnogih drugih popularnih sobnih biljaka. U ovom ću članku opisati kako Hoya raste i jednostavne korake koje možete poduzeti kako bi vaša Hoya rasla bolje, veće i bujnije s obilnijim, živahnijim cvjetanjem.

Kako rastu Hoye?

Hoya su tropski sukulenti koji su epifiti, što jednostavno znači da su biljke kojima je za rast potrebna druga biljka. Na primjer, uobičajeno je vidjeti Hoyu, kao što je hinduistička biljka konopa, u njihovom prirodnom okruženju kako visi s drveća.

Hinduistička biljka konopa ispod može se vidjeti kako visi sa stabla nakon što je rasla u jednoj od njegovih pukotina.

Budući da su tropske polusukulente, Hoyas voli tople temperature i visoku vlažnost, ali budući da su epifitne, imaju malo drugačije zahtjeve za njegom u odnosu na uobičajene sukulente, osobito kada se uzgajaju kao sobna biljka.

U nastavku ću navesti osnovne zahtjeve koje morate dati Hoyi kako bi mogla pokazivati ​​zdrav rast.

Nakon što pročitate ovaj članak, možda ćete htjeti pogledati i moj članak o tome kako uzgojiti hinduističku biljku iz rezanja ili sjemena jer sadrži neke uvide i savjete za uzgoj vlastite Hoye carnosa compacta ili druge biljke Hoya jer se upute mogu primijeniti na uzgoj sve vrste Hoya.

Koje je tlo najbolje za Hoyu?

Hoya, kao epifitska biljka, zahtijeva tlo koje je lagano, ali i prozračno. Potreba za tlom koje se brzo drenira čini obične mješavine lončanica za sobno bilje neprikladnima za Hoyu, a potreba za dobrim protokom zraka u tlu čini obično sukulentno tlo jednako neprikladnim.

Budući da biljka prirodno raste na drugim biljkama, razvila je korijenje koje zahtijeva puno više protoka zraka od većine drugih sukulenata koji se obično uzgajaju u domovima. Budući da također raste na drugim biljkama, a ne na kopnenom tlu, potreban mu je dobar protok zraka do korijena.

Potreba za stvaranjem brze drenaže vode i promicanjem dobrog protoka zraka do korijena znači da trebamo posebnu vrstu tla za Hoyas.

Prije svega, kako bi se osiguralo da korijenje Hoye ne završi u vodi, sobna biljka Hoya mora imati tlo koje se brzo drenira.

Budući da će obični komposti i mješavine za sadnju prirodno zadržati više vlage nego što je zdravo za Hoyu, ove vrste tla same po sebi nisu prikladne. Međutim, oni imaju hranjive tvari potrebne za hranjenje Hoye.

Sukulentno tlo se brzo isušuje i imat će dovoljnu hranjivu vrijednost za ishranu Hoye, ali većina tih tla sadrži pijesak ili slično, što uvelike ograničava protok zraka.

Dakle, najbolje tlo za Hoyu do neke će mjere oponašati sočno tlo, ali također mora sadržavati tvar koja potiče dobar protok zraka i također sadržavati odgovarajuće razine hranjivih tvari za zdrav rast biljaka.

Sljedeća mješavina je najbolja vrsta tla za rast Hoye:

Korištenje same mješavine za lonce ili samo mješavine za sukulente ograničit će rast biljke Hoya. Nemojte biti u iskušenju ići prečacima i koristiti samo jedan od njih.

Također nemojte zamijeniti mješavinu za posuđe sočnim tlom. Kao što sam već spomenuo, mješavine sukulentnog tla sadrže pijesak koji je štetan za rast Hoye.

Vole li Hoye sunce ili sjenu?

Kakvu vrstu svjetla vole Hoye?

Hoyas poput sjene. Hoye ne vole puno sunce. Međutim, Hoya najbolje raste na jakom neizravnom svjetlu. Ako se uzgaja u sjeni, treba koristiti najviše 80% sjene. Nikada nemojte uzgajati Hoyu na izravnoj sunčevoj svjetlosti.

Hoya raste u sjeni većih biljaka na kojima raste tako da nije evoluirala da podnosi jaku izravnu sunčevu svjetlost.

Viseća Hoya carnosa zasjenjena roletama

Budući da je tropska biljka, područja u kojima Hoya prirodno raste imaju jaku neizravnu svjetlost čak iu sjeni. Iako Hoya divlje raste u sjeni, dobiva puno neizravne svjetlosti.

To znači da sobna biljka Hoya mora dobiti jaku neizravnu svjetlost da bi pravilno rasla.

Pokušajte dati svojoj Hoyi najmanje 6 sati dobre neizravne svjetlosti dnevno, iako je najmanje 4 sata obavezno.

Možete pročitati više o svjetlosnim zahtjevima biljaka Hoya u našem vodiču za njegu biljaka od hinduističkog užeta; Hinduistička biljka užad je vrsta Hoya Hoya carnosa compacta.

Trebaju li Hoye gnojivo?

Uz ispravno tlo i odgovarajuću vrstu svjetla zahtijeva li Hoya i gnojidbu?

Sobne biljke Hoya trebaju gnojivo. Otkrio sam da gnojidba biljke svaka 2 tjedna tijekom vegetacijske sezone pomaže biljci da raste brže i bujnije, a istodobno potiče više cvjetanja. Savjetuje se gnojivo bogato dušikom, ali uvijek dopunite bilo koje gnojivo samo do pola snage.

Hoya bolje raste u tlu bogatom dušikom, a dušik u tlu u posudi za kućne biljke ili visećoj košari može se brzo iscrpiti. Dakle, uvijek je dobra ideja koristiti ili gnojivo bogato dušikom ili dodati malo dušika bilo kojem gnojivu koje koristite.

Može biti izazov nabaviti visokokvalitetno gnojivo bogato dušikom koje je prikladno za Hoye pa umjesto toga često koristim obično gnojivo (napravljeno na polovicu jačine) ili sukulentno gnojivo, a zatim samo dodam malo dušika u mješavinu da potaknem razine dušika u tlu.

Trebaju li Hoye puno vode?

Hoya biljke su polusukulenti.

Kao polusukulent ima mnogo sličnih potreba za njegom kao sukulent, ali ima neke potrebe za njegom koje su bliže zimzelenom bilju. Stoga vlasnike sobnih biljaka Hoya može zbuniti koliko vode treba ovoj biljci.

Hoyama ne treba puno vode. Iako je polusukulent, kada je u pitanju zalijevanje, postupajte s biljkom kao sa sukulentom. Zalijevajte je samo kada se gornja 4cm tla osuši.

Upotrijebite test prstom da izmjerite razinu vlage u tlu ili, još bolje, upotrijebite jeftin mjerač vlage. Gurnite mjerač oko 4cm duboko u tlo i zalijevajte biljku samo kada mjerač pokaže “suho”. Pročitajte naš članak koliko često trebate zalijevati Hoyu za detaljnije informacije.

Kako raste lišće hoye?

Lišće hoye raste različito ovisno o vrsti. Dvije vrste Hoya koje imaju različito lišće su penjačice i prikolice – obje su vinove loze. Penjačice će proizvoditi lišće koje raste prema gore, dok će prikolice proizvoditi lišće koje se spušta prema dolje.

Možete saznati više o rastu lišća Hoye u članku o problemima s hinduističkom biljkom užeta i također zašto moje lišće Hoye žuti – hinduistička biljka ima iste zahtjeve za njegom kao i druge biljke Hoya, a žutilo lišća Hoye najčešća je briga Vlasnici biljaka Hoya.

Pogledajmo primjer Hoya penjalice i primjer Hoya prikolice.

Penju li se Hoye?

Hoya biljke su vinove loze koje prirodno imaju duge stabljike. Ali penju li se ili tragaju?

Postoje Hoye koje se penju i Hoya koje se vuku. Najpopularnija Hoya za penjanje je Hoya Australis Subsp. Tenuipes. Najpopularnija Hoya na tragu je Hindu Rope Plant. Imaju slične zahtjeve za njegu i mogu se uzgajati kao sobne biljke.

S više od 300 dostupnih sorti Hoya moguće je uzgajati Hoye penjačice i Hoye koje se vuku.

Cvjeta li Hoya?

Mnoge Hoya biljke, kao što je hinduistička biljka užeta, izgledaju sjajno i stvarno pridonose estetici sobe čak i bez cvijeća. Njihovo bujno zeleno lišće i bogato lišće mogu izgledati tropski i dodaju dašak zelenila svakom okruženju.

Ali je li to sve što možete očekivati ​​od biljke Hoya… cvjeta li Hoya?

Većina Hoya biljaka su višegodišnje cvatnje, što znači da cvjetaju jednom godišnje. Međutim, postoji nekoliko vrsta Hoye koje mogu cvjetati neprekidno tijekom cijele godine. Međutim, Hoya počinje cvjetati tek nakon što dostigne zrelost, što može trajati od 3 do 7 godina, ovisno o vrsti. Boja cvjetova varira od bijele, preko crvene do ružičaste, do ljubičaste, a mnogi imaju 2 ili više boja u kombinaciji.

Obična hoya cvjeta

Pročitajte članak kako postići da Hoya carnosa procvjeta da biste saznali više o tome kako Hoya cvjeta općenito i saznali koje Hoya biljke cvjetaju tijekom cijele godine.

Koliko brzo raste Hoya?

Možete li očekivati ​​brz rast od sobne biljke Hoya ili morate biti strpljivi?

Hoya sporo raste. Iako Hoya može proklijati iz sjemena ili se ukorijeniti iz reznice u roku od nekoliko dana, biljci Hoya potrebno je nekoliko godina da dostigne zrelost i naraste do maksimalne visine. Ovisno o vrsti, to može biti 3 – 7 godina. Hoya mora dostići zrelost prije nego što može procvjetati.

Spora stopa rasta Hoya ih čini nepoželjnom sobnim biljkama za mnoge domaćine. Razumijem da čekanje do 7 godina da biljka dosegne svoju maksimalnu visinu, a također i da procvjeta, može biti frustrirajuće za mnoge ljude, ali se isplati čekati.

Ako je čekanje nekoliko godina da vidite svoju prvu Hoyu procvjetalo predugo, uvijek možete kupiti zrelu biljku u lokalnom rasadniku.

Kako mogu ubrzati rast moje Hoye?

Budući da biljka sporo raste, kojoj su potrebne godine da dostigne zrelost, mnogi vlasnici sobnih biljaka Hoya žele znati postoji li način da njihova biljka raste brže.

Ključ za brži rast Hoye je osigurati joj uvjete koji su slični njenom prirodnom staništu. Morate paziti da biljka raste u laganom i prozračnom tlu. Mora se čuvati na temperaturama između 65°F – 80°F. Mora imati razinu vlažnosti iznad 40% i imati najmanje 4 sata dobre jake neizravne svjetlosti dnevno.

Hoya biljke prirodno sporo rastu u svom prirodnom staništu. To znači da će i sobne biljke Hoya sporo rasti. Dakle, nema puno toga što možete učiniti da potaknete biljku da raste brže nego što je to priroda zamislila. Ali možete se pobrinuti da raste što je brže moguće.

Možete osigurati da vaša Hoya raste optimalnom i najbržom brzinom tako što ćete osigurati da je rutina njege vaše biljke 100% ispravna. Započnite slijedeći upute za pripremu ispravne vrste tla za vašu Hoyu. Zatim osigurajte odgovarajuću količinu svjetla i vode.

Ako vaša Hoya pokazuje znakove izuzetno sporog rasta, možda ćete je bolje izložiti jakom neizravnom svjetlu ili je čak staviti pod rasvjetu. Iako Hoya može rasti uz samo 4 sata neizravnog svjetla dnevno, poželjno je dati svojoj biljci između 6 do 10 sati neizravnog svjetla dnevno kako bi se osigurao maksimalan i brz rast.

Možete koristiti kombinaciju jakog prirodnog neizravnog svjetla i svjetla iz dobrog svjetla za uzgoj.

Drugi važan ključ za povećanje stope rasta Hoye je korištenje ovlaživača zraka, kao što je ovaj. To će uvelike pomoći u povećanju razine vlažnosti izravno oko Hoye.

Niska vlažnost zraka može usporiti stopu rasta Hoye, stoga je upotreba ovlaživača zraka nešto o čemu biste trebali razmisliti kako biste povećali stopu rasta biljke.

Također možete upotrijebiti gnojivo na način koji sam gore opisao, obraćajući veliku pozornost na dodavanje dušika u tlo.

Kako napraviti Hoyu grmolikom?

Spori rast Hoye može značiti, ne samo usporen rast prema gore, već može značiti i mršavu biljku. Dakle, postoji li način da svoju Hoyu učinite debljom i grmastijom?

Da bi Hoya postala grmolika, morate potaknuti razvoj novog lišća. To možete učiniti obrezivanjem lišća na vrhu biljke i dodavanjem odgovarajućeg gnojiva u tlo svaka 2 tjedna tijekom vegetacijske sezone.

Kao što sam spomenuo ranije u ovom članku, dušik je važan za rast Hoye i dodavanjem malo dušika vašoj redovnoj rutini gnojidbe možete stvarno pomoći biljci da razvije novo lišće.

Obrezivanjem vrha vaše Hoye ne samo da ćete učiniti da biljka izgleda gušće i grmolikije, nego ćete također potaknuti rast novog lišća prema gore i prema van. Kako nastavite s obrezivanjem gornjih dijelova biljke, vaša Hoya će s vremenom postati punija.

Pogledajte videozapis u nastavku za najbolji način obrezivanja vaše Hoye kako biste je učinili grmoličijom.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na našu upotrebu kolačića.