Krajnja trulež cvjetova rajčice – što je to? Kako to kontrolirati?

Odete u vrt da uberete rajčicu samo da biste otkrili da je dno te prekrasne rajčice trulo. Što je? Vjerojatno je trulež. Ali nemojte očajavati, postoji nekoliko jednostavnih metoda koje možete upotrijebiti kako biste svojim rajčicama svaki put dali savršen plod.

Trulež je uzrokovana nedostatkom kalcija. To se događa kada biljka ne može unijeti dovoljno kalcija da bi se plod pravilno formirao. U većini slučajeva, trulež se može spriječiti odgovarajućom i ravnomjernom količinom vode i korekcijom pH vrijednosti tla. Ponekad će otopina kalcija u spreju također pomoći u njegovom porazu.

Trulež može mučiti čak i najiskusnije vrtlare, ali nekoliko zdravorazumskih postupaka može ga gotovo eliminirati. Hajdemo istražiti što možete učiniti da sve vaše rajčice budu savršene!

Prije svega, truljenje cvjetanja (BER) nije virusni ili gljivični problem, tako da su fungicidi i insekticidi neučinkoviti. Može se naći i u drugom vrtnom povrću poput paprike, patlidžana i tikve.

Kao što je prije navedeno, BER je uzrokovan neadekvatnim kalcijem u voću kada se formira. To može, ali ne mora biti zato što tlo ima manjak kalcija. Ponekad su razine kalcija u tlu sasvim dobre, ali ga biljka ne može dostaviti pojedinačnim plodovima.

To može biti uzrokovano oštećenjem korijena, preplavljenim tlom, pH vrijednostima u tlu ili nedostatkom ravnomjernog rasporeda zalijevanja. U tim bi slučajevima kalcij mogao biti lako dostupan u tlu, ali ga biljka ne može povući i opskrbiti prema potrebi.

Rajčice najbolje rastu kada je pH vrijednost oko 6,5 do 6,8. To je optimalni pH koji će omogućiti biljci da iskoristi dostupne hranjive tvari. Savjetuje se testiranje tla (prije vrtlarske sezone) kako biste bili sigurni da vaše tlo ima ispravan pH.

Ako pH vrijednost nije na željenoj razini, razmislite o dopuni tla vrtnim vapnom kako biste pH vrijednost dobili na optimalnoj razini. Vrtno vapno možete pronaći u bilo kojem vrtlarskom centru ili u velikim trgovinama.

Zalijevanje rajčica

Nakon što se pH u tlu ispravi, razmislite o sustavu navodnjavanja kap po kap. To će vam omogućiti da svojim biljkama na vrijeme date točnu količinu vode. Rajčice treba obilno zalijevati. Za biljku će biti puno bolje ako se jednom tjedno zalijeva obilno, nego da se zalijeva plitko svaki dan.

Rajčicama je potrebno oko 2-4cm vode svaki tjedan, pa uzmite to u obzir kada planirate raspored zalijevanja.

Kako biste bili sigurni da se biljke redovito zalijevaju, savjetujem vam da instalirate sustav za navodnjavanje kapanjem i uključite mjerač vremena koji će zalijevati vaš vrt čak i ako ste odsutni nekoliko dana. Sustavi za navodnjavanje jednostavni su za ugradnju i prilično su jeftini. Ovdje je informativni članak o različitim sustavima navodnjavanja koji se mogu koristiti.

Kao što je prije spomenuto, voda je jedan od ključeva za uklanjanje truleži na kraju cvata. Kalcij se kroz biljku prenosi vodom, stoga je dosljedan režim zalijevanja ključan. Previše i premalo vode može nepovoljno utjecati na sposobnost biljke da dostavi kalcij (i druge hranjive tvari) kroz biljku.

Zalijevanje iznad glave učinkovit je način navodnjavanja vrta. Međutim, zalijevanje iznad glave može potaknuti bolest. Voda koju kiša ili prskalice poprskaju po donjem lišću može uzrokovati razvoj gljivica, ali i drugih bolesti koje muče rajčicu. Iz tog razloga puno je bolje koristiti sustav navodnjavanja koji zalijeva na ili ispod razine tla.

Gnojidba je faktor

Rani brzi rast rajčice može potaknuti krajnju trulež cvata. Najbolje je započeti s upotrebom manjih količina dušika. Gnojivo poput 10-20-10 dat će biljkama sav dušik koji im je potreban bez dodavanja problema BER-a. Budući da rajčicama treba srednji broj više (fosfor), mješavina gnojiva s 20% fosfora potaknut će rast cvjetanja i time potaknuti proizvodnju plodova.

Mnogi ljudi kunu se u korištenje Epsom soli za prevenciju truleži na kraju cvjetanja. Većina stručnjaka kaže da to nije slučaj, ali moram reći, kada je koristim (Epsom sol) čini mi se da imam manji BER. Iz tog razloga ga i dalje koristim. Ja stavim žlicu-dvije u rupu kad sadim presadnicu rajčice (ali nemoj reći stručnjacima).

Pogođeno povrće

Kao što sam već rekao, drugo povrće koje je zahvaćeno truležom su paprike, patlidžan, pa čak i tikva. Sve gore navedene preventivne mjere trebale bi se koristiti i za ovo povrće.

Iako se čini da su rajčice podvrgnute najgorim slučajevima truleži na kraju cvata, ovo drugo povrće također može utjecati na svoje plodove i treba paziti da se to smanji.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na našu upotrebu kolačića.