Predivne biljke cvjetnice za vaš vrt

1681585358 760 10 primjera cvjetnica AgroPower Vrtni alati i strojevi

Svakog jutra, kada zakoračim u svoj vrt, dočeka me ekstravagancija boja. Ne možete zamisliti radost koju osjećam kada gledam svoje biljke u cvatu. I bez obzira kroz što prolazim, ovo cvijeće uvijek mi izmami osmijeh na lice.

Dakle, ako želite pokrenuti vrt, važno je da naučite nešto o prekrasnom cvijeću, a danas ću vas upoznati s nekim lijepim primjerima cvjetnica.

Možda niste upoznati s nekima od njih. Ali mi ćemo vam ovdje dati sve ključne informacije o ovom cvijeću.

Cvjetnice

Ako vaša biljka nosi cvijeće, može se nazvati biljkom cvjetnicom AKA angiosperma. Glavni zadatak cvijeta je pomoći biljci da se razmnožava. A biljka će proizvoditi cvijeće samo tijekom sezone cvatnje. Dok se neki cvjetovi mogu jesti kao povrće, većina ih se proizvodi zbog svoje očaravajuće ljepote i sposobnosti da oživi nečije raspoloženje.

Necvjetne biljke

Kao što je lako pogoditi iz naziva, svaka biljka koja ne uspije proizvesti cvijeće i sjeme, može se nazvati biljkama koje ne cvjetaju. Možda ćete vidjeti nekoliko biljaka koje ne cvjetaju kako proizvode sjeme pomoću spora.

1. Ljiljan

Klasifikacije:

Znanstveni naziv: Lilium

kraljevstvo: Plantae

Clade: Jednosupnice

Redoslijed: Liliales

Obitelj: Liliaceae

Potporodica: Lilioideae

Rod: Lilium

Upitajte bilo kojeg vrtlara za njihov omiljeni izbor i on će prvi izabrati ljiljan. Već na prvi pogled primijetit ćete da su cvjetovi u obliku trube i dolaze u mnogim bojama poput ružičaste, žute, bijele i narančaste. Oni su veliki blistavi cvjetovi koji dolaze sa slatkim mirisom kao nijedan drugi. Ljiljani imaju gotovo 100 vrsta i stotine hibrida.

Sviđa mi se što su stabljike cvijeta vrlo čvrste i mogu biti od 50-150cm. Ljiljani imaju šest običnih ili upadljivo označenih listova čapnice. Ljiljane je teško prepoznati, pravi ljiljan raste iz lukovica nalik na luk, prave su trajnice i dijele karakteristike svojih cvjetova.

2. Lavanda

  Lavanda

Klasifikacije:

Kraljevstvo: Plantae

Klada: traheofiti

Redoslijed: Lamiales

Obitelj: Lamiaceae

Potporodica: Nepetoideae

Rod: Lavandula

Lavanda je grmolika biljka jakog mirisa. Lavanda je poznata po svojim mirisnim listovima i atraktivnim cvjetovima. Biljke proizvode eterična ulja koja su služila kao miris u raznim proizvodima. Stari Rimljani koristili su lavandu u svojoj kupki za miris. Lavanda može preživjeti u širokom rasponu krutih tvari, čak može rasti i u siromašnom tlu. Trebalo im je puno sunčeve svjetlosti i dobra drenaža vode. Lavanda također ima neke zdravstvene prednosti kao što su nesanica, liječenje kože, sniženi krvni tlak, rast kose itd.

3. Suncokret

Suncokret

Klasifikacije:

Znanstveni naziv: Helianthus

Kraljevstvo: Plantae

Red: Asterales

Obitelj: Asteraceae

Potporodica: Asteroidea

Rod: Helianthus

Kad sam počeo planirati svoj vrt, nije bilo sumnje oko moje prve biljke. Nije ništa drugo nego suncokreti. Nevjerojatno je lijep i može učiniti svaki vrt svjetlijim. Također privlače puno oprašivača.

Također, sjemenke ovog cvijeća možete jesti tako da ih ispečete.

Kad sam prvi put saznao da su suncokreti stari oko 5000 godina, bio sam jako iznenađen. Ali ova jednogodišnja biljka s godinama nije izgubila na draži. Osim poznate žute, možete ih pronaći u crvenoj, bijeloj, narančastoj ili brončanoj boji.

4. Tratinčica

Tratinčica

Klasifikacije:

Znanstveni naziv: Bellis perennis

Viša klasifikacija: Bellis

Rang: Vrsta

Obitelj: Asteraceae

Kraljevstvo: Plantae

Red: Asterales

Ako vas zamolim da zamislite Bellis, koju sliku biste zamislili na umu? Bijele latice okružuju žuto središte? Onda je vaša mašta prilično savršena. Ako pogledate dalje od ljepote ovog cvijeta, primijetit ćete mnogo zanimljivih stvari. Na primjer, cvijet je kombinacija puno malih cvjetova. Zovu se cvjetići.

A zahvaljujući ovim malim cvjetovima, za razmnožavanje im nisu potrebni oprašivači.

Još jedna stvar koju treba upozoriti je da je Bellis član obitelji astra, koja je poznata po tome što proizvodi mnogo otrovnih biljaka. Ovaj cvijet se također smatra znakom nevinosti.

5. Hibiskus

Hibiskus

Klasifikacije:

Znanstveni naziv: Hibiscus rosa-sinensis

Kraljevstvo: Plantae

Redoslijed: Malvales

Obitelj: Malvaceae

Potporodica: Malvoideae

Rod: hibiskus

Kada prvi put pogledate hibiskus, prvo što privuče pažnju je njegov veliki cvijet. I sigurno se ne žalim jer sam osobno veliki ljubitelj velikih cvjetova. Ne manjka opcija kada su u pitanju boje, tako da možete lako odabrati. Neki su mišljenja da ima svojstva koja pomažu u liječenju medicinskih problema i stoga se često koristi za liječenje manjih bolesti

6. Jasmin

Jasmin

Klasifikacije:

Znanstveni naziv: Jasminum

Kraljevstvo: Plantae

Redoslijed: Lamiales

Obitelj: Oleaceae

Rod: Jasminum L.

Jesmin je egzotičan izvor mirisa diljem svijeta. Jesmin treba punu sunčevu svjetlost za rast. Nije sav jasmin mirisan, ali najčešći jasmin proizvodi miris. Cvjetanje jasmina traje šest mjeseci nakon sadnje. Jasmini dobro rastu na vlažnom, dobro dreniranom, pjeskovitom vrtnom tlu.

7. Lopoč

Lopoč

Klasifikacije:

Znanstveni naziv: Nymphaeaceae

Kraljevstvo: Plantae

Clade: Angiosperme

Red: Nymphaeales

Obitelj: Nymphaeaceae

Rod: Nymphaea L.

Lokvanj je plutajuća biljka velikih, mirisnih, bijelih ili ružičastih cvjetova. Listovi su okrugli i također plutaju. Listovi su svijetlo zeleni s dugim peteljkama. Cvijet lopoča možete vidjeti od jutra do podneva. Vodeni ljiljan je vrlo koristan za ribe, oni su hrana za ribe. Cvjetovi su većinom 7,5-12,5 cm. Središte ima jedan tučak sa jarko žutim prašnicima. Lokvanj se može naći na 1,5-2m dubokim vodama kao što su jezerca i drugi izvori vode s muljevitim i blatnim koritima.

8. Orhideja

Orhideja

Klasifikacije:

Znanstveni naziv: Orchidaceae

Viša klasifikacija: Asparagales

Rang: Obitelj

Obitelj: Orchidaceae; Juss.

Kraljevstvo: Plantae

Mnogi vjeruju da orhideja predstavlja luksuz, ljepotu i snagu. Grkinje prapovijesnog doba smatrale su da će, ako pojedu gomolje mini orhideje, biti blagoslovljene djevojkom. Također ako je otac jeo velike gomolje orhideje dijete će biti dječak. Očito, oni nemaju znanstvenu osnovu i dokazano su lažni.

Naći ćete čak 20 000 vrsta orhideja diljem svijeta. Orhideje su najveća porodica u cvjetnicama Orhideje su također poznate kao Orchidaceae što je znanstveno ime orhideja. Orhideja je raznolika, ima različite boje, oblike i veličine.

Cattleya, cymbidium, dendrobiums, phalaenopsis i vanda su neke od uobičajenih orhideja. Nekoliko vrsta orhideja uzgaja se za konzumaciju vanilije, od ekstrakata se pravi aroma za hranu.

9. Ixora

Ixora

Klasifikacije:

Znanstveni naziv: Ixora

Kraljevstvo: Plantae

Red: Gentianales

Obitelj: Rubiaceae

Potporodica: Ixoroideae

Rod: Ixora L.

Želio sam cvjetnicu koja mi ne oduzima sve vrijeme za održavanje. A Ixora se savršeno uklopila u to jer je to biljka koja zahtijeva vrlo malo održavanja. Uz minimalnu njegu, rasti će i podići estetiku vašeg vrta na višu razinu.

Cvijet dolazi iz obitelji Rubiaceae i lako je dostupan u suptropskim zemljama. Većina ih naraste 2-2,5m, ali neki od njih mogu doseći čak 4m.

10. Mango

Mango

Klasifikacije:

Mangifera indica

Kraljevstvo: Plantae

Redoslijed: Sapindales

Porodica: Anacardiaceae

Rod: Mangifera

Vrsta: M. indica

Je li moguće ne voljeti mango? sigurno ne. Ali možda niste svjesni da stablo manga daje nevjerojatne cvjetove koje je lijepo gledati. Dakle, prije nego što počne proizvoditi mango, svakako uživajte u cvjetovima stabla.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na našu upotrebu kolačića.