Privlače li sobne biljke kukce?

Mnogi vlasnici vole biljke za unutarnje prostore svog doma, ali to što su biljke u zatvorenom prostoru ne znači da neće imati istih problema kao i biljke na otvorenom.

Istina je da i sobne i vanjske biljke mogu patiti od svih vrsta štetnika, pa čak i problema na koje utječu vanjska temperatura i vlaga.

Sve biljke trebaju određenu vrstu njege i dobro je znati što se od vas traži prije nego što požurite i ispunite kuću biljkama.

Ako se pitate mogu li sobne biljke patiti od štetočina kao što su kukci i lisne uši kao što to mogu biljke na otvorenom, odgovor je odlučno “da”. Zapravo, poput biljaka koje borave vani, na biljke koje se drže u kući utječu tri glavne stvari: štetočine svih vrsta, razina vlažnosti koja je potrebna nekim biljkama da bi uspijevale, mirni zrak i stajaća voda.

Koje su neke uobičajene vrste nametnika u zatvorenom prostoru?

Koje su neke uobičajene vrste nametnika u zatvorenom prostoru?

Iako postoje brojni štetnici koji mogu utjecati na sobne biljke, najčešći tipovi su sljedeći:

 • Lisne uši: često (ali ne uvijek) crne ili zelene, lisne uši piju sok iz biljke i mogu pojesti sve hranjive tvari. Ako ih se dovoljno skupi na biljci, ona može oslabiti i oštetiti se.
 • Bijele mušice: male bijele mušice veličine oko 1/12cm. Obično se nalaze ispod lišća biljke i ponekad ih je teško vidjeti.
 • Paukove grinje: s crvenim tijelom i puno nogu, paukove grinje kopaju ispod lišća i pletu mrežu. Oni jedu kroz biljku kako bi mogli ući duboko u njezine stanice i pojesti još malo.
 • Tripsi: to su mikroskopske kukce koje mogu biti žute, smeđe ili čak neonsko zelene. Obično ulijeću kad se otvore prozori i mogu položiti jaja kad uđu unutra. Srećom, žive samo oko mjesec dana, a zatim umiru.
 • Gljivične komarce: ove komarce su otprilike veličine vinske mušice i mogu položiti oko 200 jaja odjednom. Larve će kopati po tlu i jesti sve što se raspada. Na kraju postaju odrasli i uzrokuju još veću štetu.
 • Ljuske: obično se nalaze ispod lišća biljke, imaju oklopnu ljusku koja je neke nijanse smeđe. Vole topla i suha mjesta, a ponekad ih možete vidjeti i na spojevima lišća.
 • Brašnaste stjenice: ove štetočine preferiraju topla, vlažna mjesta, a ženke se pričvrste za korijenje biljke i iz njega isisavaju sok. Ako biljka postane praškasta ili voštana, to obično znači da imate brašnaste stjenice.

Zašto sobne biljke toliko privlače bube?

Zašto vaše sobne biljke toliko privlače bube?

Prije nego odlučite kako se riješiti nametnika koji su odjednom odlučili voljeti biljke, morate znati zašto ih biljke uopće privlače.

U nastavku su neki od razloga.

Stoječa voda

Svaka stajaća voda na listovima biljke, na vrhu tla ili čak u tanjuriću posude poziv je štetnicima da dođu i uživaju u biljkama.

Ako učinite sve što možete kako biste izbjegli bilo kakvu vrstu stajaće vode na biljkama, to može smanjiti izglede da ih određeni štetnici unište.

Visoka vlažnost

Morate biti oprezni ako u domu imate tropske biljke, pogotovo ako na njima koristite bilo koju vrstu ovlaživača.

Mnogo je štetočina koje privlači vlažno okruženje, pa morate biti oprezni pri uzgoju ovih vrsta biljaka.

Miran zrak

Ako je zrak u blizini biljaka ustajao i nema čak ni laganog povjetarca, to može privući određene štetnike.

Djeluje: Ako želite izbjeći ove nametnike, uvijek možete držati ventilator s niskim puhanjem u blizini mjesta na kojem se nalaze biljke. Time ćete se odmah riješiti štetnika jer će jednostavno odletjeti s mjesta na kojem se nalaze biljke.

Što možete učiniti da izbjegnete bube u blizini biljaka?

Što možete učiniti da izbjegnete štetnike u blizini svojih biljaka?

Osim poduzimanja mjera opreza kako biljke ne bi bile privučene štetočinama – uključujući uklanjanje viška vode i održavanje odgovarajuće razine vlažnosti – razmislite o sadnji stvari koje odvraćaju ili odbijaju štetočine i kukce.

Određeno začinsko bilje, biljke i cvijeće čine izvrstan posao osiguravajući da se štetočine uopće ne žele približiti drugim biljkama, a uključuju:

 • nevena
 • Krizanteme
 • Lavanda
 • Bosiljak
 • Kovnica
 • Mačja trava
 • Limunska trava
 • ružmarin
 • Citronela
 • Kadulja

Dobra vijest o ovim biljkama je da je većinu njih vrlo jeftino kupiti i lako ih je uzgajati.

Neki od njih, uključujući nevene i krizanteme, lijepi su i funkcionalni.

Završne riječi

Ako imate druge sobne biljke i stvarno želite držati podalje od njih kukce koji jedu biljke, razmislite o biljkama i cvijeću koje ti štetnici jednostavno ne vole.

To bi mogao biti najlakši način da ih se riješite.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na našu upotrebu kolačića.