Kada je u pitanju stvaranje kompostne hrpe, mnogi će ljudi imati različita mišljenja o tome što je sigurno, a što nije sigurno dodavati.
Jedna od najvećih rasprava je smijete li ili ne kompostirati tjesteninu.
Tjesteninu možete kompostirati. Sasvim je u redu da na svoju kompostnu hrpu dodate tjesteninu, suhu ili kuhanu, pod uvjetom da je dodana u tlo i izmiješana na pravi način, te nije dostupna životinjama.
Za informacije o kompostiranju tjestenine, najboljim načinima da to učinite i koje druge stvari bi trebale, a koje ne bi trebale ići u vašu kantu za kompost, nastavite čitati ovaj članak.
Je li u redu kompostirati tjesteninu?
Odgovor na ovo pitanje podložan je promjenama ovisno o tome koga pitate.
Međutim, općenito, da, u redu je kompostirati tjesteninu. Ne samo da možete, nego biste trebali.
Postoji više razloga zašto se tako osjećamo.
Uravnotežite vlagu
Većina predmeta koje često dodajete u hrpe komposta bit će mokra, sluzava, gnjecava hrana.
Ubacivanje malo tjestenine s vremena na vrijeme izbalansirat će ovu vlagu.
Čuva ga od rasipanja
Sto osam milijardi funti hrane bit će bačeno svake godine.
Stavljanje nepojedenih ili neželjenih prehrambenih proizvoda na kompostnu hrpu barem će omogućiti da služe pozitivnoj svrsi na ovom planetu i spriječiti ih da dospijevaju na lokalna odlagališta otpada.
Pojačava mikroorganizme
Žitarice, poput tjestenine, dodaju izvor materijala bogatih dušikom u vaš kompost, osiguravajući mikroorganizmima sve proteine koji su im potrebni za dalje kretanje, razbijajući sve vaše ostatke.
Možete li kompostirati i kuhanu i nekuhanu tjesteninu?
Protiv toga može biti osobni izbor, a odgovor će ovisiti o osobi koju pitate, ali uglavnom je i kuhana i nekuhana tjestenina savršeno dobra za vašu kompostnu hrpu.
Mnogi ljudi će reći da preferiraju samo nekuhanu tjesteninu jer je kuhana tjestenina obično prekrivena umakom, mesom, sirom itd.
To su stvari koje većina ljudi želi izbjeći staviti u svoje kante za kompost.
Problemi povezani s kompostiranjem tjestenine
Kada u skupini ljudi razgovarate o kompostiranju, barem će vam jedan reći da ne biste trebali stavljati tjesteninu na svoju hrpu.
Evo nekoliko razloga zašto ljudi ne žele kompostirati žitarice.
Privlači glodavce
Najveći razlog zašto vam ljudi savjetuju da ne kompostirate svoje ostatke od večeri špageta je mogućnost da glodavci i druge male životinje uhvate miris.
Potencijalni problem: Jednom kad ova stvorenja pokupe miris, imat ćete veliki problem u rukama pokušavajući ih spriječiti.
Loše bakterije
Drugi veliki problem povezan sa slaganjem tjestenine su komplikacije sa sastojcima osim samih rezanaca.
Kada počnete dodavati stvari poput mesa i mliječnih proizvoda u kantu za kompost, mogli biste završiti sa smrdljivim područjem punim štetnih bakterija i puno nereda.
Problemi s greškama
Još jedna stvar koju treba uzeti u obzir kada kompostirate ostatke tjestenine je zaraza.
Ako svoje komade ne usitnite dovoljno ili ih dovoljno dobro ne usitnite u tlo, mogli biste imati veliki problem sa štetočinama.
Savjeti za pravilno kompostiranje tjestenine
Postoji nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir kada se pripremate baciti bilo koju vrstu žitarica u spremnik za kompostiranje.
Činjenje ovih stvari pomoći će u sprječavanju problematičnih situacija i omogućiti da vaša kanta ostane bez životinja.
Držite poklopac na svojoj kanti za kompost
Najbolji način da male životinjice držite podalje je da kantu za smeće cijelo vrijeme čvrsto zatvorite.
To će prigušiti miris i onemogućiti tim životinjama da uđu u vaš kompost i naprave nered.
Operite tjesteninu
Ispiranje tjestenine koju ne jedete idealno je prije nego što je dodate u kantu za smeće, osim ako ste strogi tip osobe za špagete i umake.
Svođenje mesa i mliječnih proizvoda na minimum idealno je i učinit će veliku razliku.
Nemoj pretjerati
Nema ništa loše u sastavljanju tjestenine.
Međutim, stavljanje pola kilograma na hrpu odjednom nije idealno.
Budite umjereni: Pokušavajući da vaš dodatak bude mali i umiješan, to će pomoći u smanjenju mirisa i udaljavanju životinja.
Pokrijte tjesteninu zemljom
Osim što bi zrna bila ograničena u vašoj hrpi, trebali biste ih također držati prema sredini.
Pokrijte ove ukusnije namirnice stvarima poput zemlje kako bi bile manje privlačne i smrdljive.
Dobro promiješajte svoju hrpu
Okretanje vaše hrpe ključno je za zdrav kompost i dobivanje prave količine kisika za mikrobe odgovorne za razgradnju svega.
Možete li kompostirati umak za tjesteninu?
Odgovor na ovo pitanje može biti malo nezgodan jer se umaci za tjesteninu sastoje od mnogo različitih sastojaka, uključujući meso.
Već smo razgovarali o tome zašto ne želite da previše mesa nađe put do vašeg kompostnog tla, a isto vrijedi i za kisele proizvode, uključujući umak.
Uz to, bilo bi potrebno mnogo mesa i kiseline da izazove veliki problem s vašom kompostnom hrpom, tako da sve dok umak smanjite na minimum i dobro ga izmiješate, bacanje ostataka ravno s tanjura ne bi trebalo nije problem.
Stvari koje treba izbjegavati dodavati na kompostnu hrpu
Većina stvari koje ne biste trebali stavljati u svoj kompost prilično su razumljive.
Stvari u blizini kojih ne biste željeli da imate hranu ili koje ne smijete dodati u hrpe komposta:
- Meso
- Riblji ostaci
- Mliječni proizvodi
- Masti i ulja
- Obrađeno drvo/piljevina
- Krhotine stabla crnog oraha
- nezdrave biljke
- Pepeo od drvenog ugljena
- Izmet psa ili mačke
- Pekarski proizvodi
- Kisela hrana
Stvari koje su korisne za vaš kompost
Evo popisa stvari koje možete dodati svom kompostu uz tjesteninu, a koje će vam pomoći osigurati prave hranjive tvari i tvar za učinkovitu hrpu komposta:
- Voće i povrće
- Ljuske jaja
- Talog kave i filteri
- Pokošena trava
- Lišće
- Vrećice čaja
- Ljuske oraha
- Kućne biljke
- Sijeno i slama
- Dvorišni ukrasi
- Piljevina
- Isjeckane novine
- Karton
- Papir
- Drveni iver
Koliko je vremena potrebno da se tjestenina razgradi u kompostu?
Za razliku od voća i povrća koje se uglavnom sastoji od vode i žitarica, tjestenina je žitarica i treba joj više vremena da se razgradi (što se tiče prehrambenih proizvoda).
Većini kompostnih hrpa, ovisno o njihovoj veličini, lokaciji i održavanju, trebat će između 4-6 mjeseci da se potpuno razgrade.
Ako želite ubrzati stvari, evo nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste ubrzali proces:
- Često okrećite kompost
- Položite hrpu grana drveća na dno
- Ugradite stari kompost u novu hrpu
- Dodajte malo materijala bogatih dušikom
- Dodajte neke lako probavljive materijale
- Koristite izolirane kante
- Dodajte crve u svoj kompost
- Povećajte svoju hrpu
Postoji krivulja učenja kada je u pitanju stvaranje dobre hrpe komposta.
Nastavite tako i uskoro ćete moći žeti plodove.
Zaključak
Prilično je sigurno za vas dodati tjesteninu, kuhanu ili ne, u kompostnu hrpu i zapravo može biti prilično dobro za nju.
Međutim, morate biti spremni uložiti dodatni posao koji je potreban kako bi stvari išle glatko.
Trenutno se čita:
Uncategorized
Na kojoj temperaturi bi se trebale pokriti biljke i kako?
Uncategorized
Jesu li kosilice na baterije isplative
Uncategorized
Trebam li ukloniti kamenje iz zemlje?
Kosilice Uncategorized
U koje doba dana trebaju raditi robotske kosilice?
Uncategorized
Najbolji puhači lišća za čišćenje oluka
Uncategorized
Koje se povrće može uzgajati hidroponski?
BIljke
Kako se riješiti bijelih mrlja na lišću bosiljka?
Uncategorized
Korisnički priručnik za motorne pile (profesionalni stupanj, cijena, vodilice, lanac, održavanje)