Sve što trebate znati o vrtnom ružičaru-Vodič za vrtlare

1682109017 Japanske bube – Vodic za vrtlare AgroPower Vrtni alati i strojevi

Sada se smatra invazivnim uništavačem biljnog svijeta, ovaj štetnik je zabilježen u gustim populacijama u Europi u posljednjem desetljeću.

Gdje japanske bube idu noću?

Njihov dvogodišnji životni ciklus naizgled drži populacije na kontroliranoj razini, ali su nevjerojatno polifagni – što znači da će proždrijeti mnogo različitih vrsta biljaka, pa čak i uništiti usjeve, kada stignu u velikom broju.

Kako oni izgledaju?

Odrasle kornjaše su jarkih boja, imaju tamno, metalik zeleno tijelo i krila koja su u nijansi bronce i bakra.

Bijele točkice nižu rubove njegovih krila, omogućujući lako prepoznavanje među vrlo slično ukrašenim vrstama.

Najsličnija je, prema nekim izvorima, poznata kao Vrtni ružičar (Phyllopertha horticola), koji se ne pojavljuje s istim bijelim točkicama.

Kao i kod vrsta paučnjaka, ženka je obično veća i žešća od mužjaka, ali izgleda vrlo slično.

Jesu li japanske bube štetne

Njihova prosječna veličina je u području duljine od 8-12 mm; sa širinom do 7-8mm. Veličina se razlikuje od izvora do izvora, a zabilježeno je da su neki do 15 mm puta 10 mm!

Jaja se mogu polagati u više kuglastih oblika i veličina. Ponekad su oni jednostavno sferični, ali se mogu čak činiti ovalnim ili čak cilindričnim.

Mogu biti gotovo prozirni ili mogu izgledati prljavo bijele boje; promjera oko 1,5 mm.

Njihova površina također pokazuje jasan, heksagonalni uzorak. Ako vam promaknu jaja, njihove ličinke su u obliku slova “C” i lako ih je uočiti.

Na početku su kremasto bijele, ali na kraju imaju istu metalik zelenu boju kao odrasli. Rješenja se, srećom, odnose i na njihova jaja i ličinke.

Neki se čak mogu koristiti u svakoj fazi životnog ciklusa kukca.

Jesu li doista štetni?

Iako se općenito smatraju bezopasnima za ljude – osim nekih prijavljenih alergijskih reakcija – u svakoj fazi svog životnog ciklusa, ove kornjaše su ništa manje nego razorno destruktivne za razne vrste biljaka.

Dakle, da, vrlo su štetni i mogu biti katastrofalni.

U većim populacijama, gotovo sve štetočine su neizbježno štetne za biljni svijet, ali japanska zlatica je posebno štetna: napada biljke od korijena do stabljike.

Japanske kornjaše ih se riješite

Čak iu obliku ličinki, konzumiraju velike količine korijena i prikriveno ubijaju biljke.

Prije nego što locirate izvor problema, vaš je travnjak pun mrtvih točaka ili vaša biljka nema dovoljno hrane i praktički je već mrtva.

S ličinkama se treba pozabaviti na potpuno drugačiji način nego samim kornjašima, što najviše utječe na veće travnate površine.

Odrasle jedinke jedu bilo koji dio glavne biljke, od vrha do dna: cvjetove, lišće, stabljike, pa čak i razne vrste plodova u kasnijim fazama sazrijevanja.

Budući da su najaktivnije u ljetnim mjesecima, biljke koje se nalaze na sunčevoj svjetlosti najprivlačnije su ovim kukcima jer su aktivne, uglavnom, na višim temperaturama.

Dali si znao? Jedu se u skupinama, žvačući tkivo lista koje okružuje žile lista. Lišće je u konačnici kostur nakon što se s njim završi i šteta je nepogrešiva.

Što se može učiniti da ih se odvrati?

Uz obilje organskih sredstava za odvraćanje, korištenje štetnih pesticida i sapuna uvijek bi trebalo biti zadnje utočište.

Nema potrebe za njima, na primjer, ako su brojke niske.

Koliko god monotono i naporno bilo, ovi insekti rijetko su štetni za ljude, tako da su njihovo fizičko uklanjanje rukom ili jednostavno prskanje vodom održive opcije.

Kako izgledaju japanske bube?

Ako ste gadljivi ili jednostavno nemate vremena za to, postoje razne alternative.

Poželjan je i preporučen proaktivan skup pristupa:

 1. Cedrovo ulje – sprej napravljen od ovog oštrog ulja može se koristiti kao organski repelent, čime se u potpunosti sprječava zaraza. Nanesite 60 mililitara po galonu vode i miris će ih držati podalje.
 2. Češnjak – stvaranje otopine za prskanje od pirea od češnjaka, vode i sapuna također će spriječiti njihovo približavanje biljkama.
 3. Kava – prema nekim izvorima, posipanje taloga kave u tlo će ih odvratiti. Također možete napraviti otopinu s vodom za prskanje biljaka.
 4. Ostali mirisi koje mrze – mnogi će mirisi otjerati te štetočine, stoga napravite sprejeve s uljem od bobica smreke ili bobica; čak i od vlasca, gaulterije ili zimnice, navodno će dobro poslužiti.
 5. Pokrivači – mreže za muhe i pokrovi za redove također će pomoći u zaštiti vaših biljaka od raznih štetnika, uključujući japanske kornjaše.
 6. Dobrobiti – Privucite prirodne predatore poput pčela i osa u svoj vrt biljkama koje proizvode nektar. Iako će neki kornjaši neizbježno nestati, samo postojanje korisnih tvari u blizini odvratit će mnoge i pomoći u održavanju niskog broja.
 7. Biljke – Određene vrste biljaka također prirodno odbijaju ova stvorenja. Biljke poput mačje metvice, nevena i vlasca samo su neki od primjera.
 8. Razmislite o stavljanju hrane za ptice, one su također očiti predatori.
 9. Privucite ih i uhvatite ih u zamku, prirodno – Posadite žrtvene pelargonije: vole ih, ali ostavljaju ih ošamućene i gotovo paralizirane tako da su ranjiviji na prirodne predatore.

Organsko rješavanje infestacija odraslih buba

Tradicionalni tretmani uključivali su otopine napravljene s aluminijevim sulfatom, ali vremena su se od tada prilično promijenila.

Ako nesretno otkrijete da vaš vrt ima veliku zarazu, preostaju vam ograničene humane mogućnosti.

Insekticidni sapuni mogu se koristiti za brisanje zahvaćene biljke i ubijanje kukaca, ali obični sapun i voda navodno su jednako učinkoviti.

Organsko rješavanje infestacija odraslih buba

Međutim, trebali biste provjeriti da sve što koristite neće ni na koji način naštetiti vašoj biljci.

Osim ovih, prskanje zahvaćene biljke/biljki učinkovitom otopinom napravljenom od ulja neema također je preporučeni tretman i preventiva – 30 ml ulja i 15 ml običnog sapuna po galonu vode.

Ovo će najučinkovitije ubiti kukce dok su mladi, ali tjedno prskanje također će ih držati podalje. Dijatomejska zemlja (DE) još je jedan prirodni ubojica.

Posipanje ovoga po lišću ili bilo kojem drugom dijelu biljke sigurno će ih odvratiti. Ovaj invazivni tretman napada njihove egzoskelete i dehidrira ih.

Standardna boca s raspršivačem, napunjena vodom i pomiješana sa 75 ml DE, također će biti učinkovit tretman za ličinke i odrasle kornjaše.

Osim toga, možete kupiti zamke koje su dizajnirane da ih privuku. Oni dolaze u različitim oblicima i mogu se kupiti vrlo jednostavno.

Domaća zamka može se konstruirati s otvorenim spremnikom – poput kante – koji sadrži:

 • uvarak od vode
 • šećer
 • ocat
 • te zrelu i zgnječenu bananu

To će na kraju stvoriti primamljiv miris i oni će se uvući i umrijeti.

Zamke su sve dobro i dobro, ali morate uzeti u obzir da će one privući druge stvari; često su štetni i za korisne bube, pa nisu najbolji izbor.

Neki izvori čak idu toliko daleko da preporučuju da ih uopće izbjegavate koristiti.

Organsko rješavanje podzemnih infestacija ličinkama

Ženke se hrane biljkama, a zatim se zakopaju ispod njih, polažu jaja i napadaju tlo.

Uglavnom se nalaze u travnatim područjima – u izleženom stanju ličinki – ove ličinke gutaju korijenje, pa se mora tretirati samo tlo.

Upotreba nematoda je preporučena metoda liječenja, koja se smatra najučinkovitijom i pravodobnom.

Destruktivne japanske kornjaše u vrtu

Prirodni, predatorski mikroorganizmi, Heterorhabditis bacteriophora, ulaze u krvotok ličinke, učinkovito ih truju i ubijaju za nekoliko dana. Jednostavno ih dodajte u vodu biljke prilikom hidratacije.

Oni instinktivno traže ličinke i očito su vrlo učinkoviti. Optimalno vrijeme za njihovo raspršivanje je kasna večer, jer ne uživaju u izravnoj svjetlosti.

Oni općenito nisu štetni za usjeve, kao ni za druge korisne kukce, životinje i ljude.

Slično: tlo možete tretirati s Bacillus thuringiensisbakterija koja živi u tlu i izlučuje otrovne toksine koji ih paraliziraju i na kraju ubijaju.

3 malo poznate činjenice

 1. Predvidljivost – vremena u kojima se te kornjaši hrane mogu se nevjerojatno točno predvidjeti. Nakon što se pojave kao odrasli, jedu oko mjesec dana.
 2. Privlačnost – kada se biljke konzumiraju, one se bitno razgrađuju i često oslobađaju atraktivne spojeve i mirise koji će privući još više štetnika.
 3. Sjeverne maskirane pljeskavice – koliko god to bilo uznemirujuće, mogli biste otkriti da vaše biljke imaju nepopravljivu štetu od kukaca, ali kornjaša nema nigdje. To je često zbog činjenice da se, slično kao i japanski kornjaš, sjeverni maskirani kukolj hrani samo noću.

Završne misli

Ali postoje mjere i tretmani koji ih drže pod kontrolom.

Ne podcjenjujte ovu bubu i ako je pronađete u svom vrtu, poduzmite hitne mjere.

-10%
Original price was: 1,022.00€.Current price is: 919.00€.
195.00

Trenutno se čita:

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na našu upotrebu kolačića.