Što učiniti s pšeničnom travom nakon rezanja?

Sto uciniti s psenicnom travom nakon rezanja AgroPower Vrtni alati i strojevi

Pšenična trava je bogata enzimima, mineralima, vitaminima i proteinima.

Kao rezultat toga, popularan je u kućanstvima jer nudi zdravstvene prednosti.

Nakon rezanja pšenična trava se može konzumirati svježa, iscijediti u sok pomoću sokovnika ili osušiti u pećnici i samljeti u prah pomoću mlinca za kavu prije konzumiranja.

Budući da pšenična trava ima kratak životni vijek, treba je sačuvati za kasniju upotrebu. Međutim, najkorisnije je za vaše zdravlje ako se odmah uzme jer konzervirana pšenična trava ima manje hranjivih tvari od svježe pšenične trave.

Dok se neke hranjive tvari u pohranjenoj pšeničnoj travi gube, većina se zadržava i nastavlja djelovati kada se konzumira.

Prije skladištenja, sve oblike pšenične trave treba staviti u dobro zatvorenu posudu kako bi se očuvala njihova svježina i okus.

Međutim, uvjeti skladištenja uvelike ovise o vrsti pšenične trave koju držite.

Kako konzumirati i čuvati pšeničnu travu nakon žetve?

PotrošnjaKonzumira se cijela tako da joj se peteljke usitne.Iscijedite sok iz pšenične trave.Pomiješajte ga sa smoothiejima, juhama ili salatama.
Skladištenje– Suhe stabljike pšenične trave stavite na pladanj na ravnomjeran razmak.– Čuvajte u vrećici za zamrzavanje ili hermetički zatvorenoj posudi i stavite u hladnjak do 7 ili 8 dana.– U dobro zatvorenoj posudi ohladite sat vremena ili manje.– Također je možete održati svježom šest mjeseci zamrzavanjem dodatne količine pšenične trave u posudama za led.– Svježe proizvedeni prah pšenične trave stavite u hermetički zatvorenu posudu za skladištenje ili Ziploc vrećicu i pohranite u svoju smočnicu ili na suho mjesto na sobnoj temperaturi.

Pšenična trava nakon žetve

Sirova pšenična trava

Zbog minerala, vitamina, enzima i proteina u pšeničnoj travi ljudi je koriste kao nadopunu redovne prehrane.

Zbog svojih nutritivnih i zdravstvenih prednosti, klice pšenične trave često se konzumiraju cijele tako da se stabljike sjeckaju oštrim nožem i dodaju u sitne komadiće hrani, piću ili salatama.

No, prije nego što ga pojedete, provjerite je li čist i bez plijesni.

Međutim, izbjegavajte ispiranje narezane pšenične trave. Umjesto toga, upotrijebite komad čiste tkanine da iščetkate prljavštinu. Ako je pšenična trava vlažna kad se ubere, nježno je osušite papirnatim ručnikom.

Rezanje pšenične trave

Ako je pšenična trava zaražena plijesni, nemojte je jesti dok ne uklonite plijesan. Budući da plijesan ne ulazi u stabljiku, već se lijepi za nju, možete je pažljivo oprati prije nego što je konzumirate sirovu.

Druga je mogućnost da odrežete stabljiku iznad plijesni i potom je isperete kako biste uklonili zaostalu plijesan.

Pšenična trava ima kratak rok trajanja i gubi okus nakon što se ubere, što zahtijeva skladištenje:

  • Stavite stabljike pšenične trave na pladanj, ravnomjerno ih rasporedite, ali pazite da budu suhe jer vlaga može uništiti teksturu nakon smrzavanja.
  • Da bi se stvrdnuli, prvo ih stavite u zamrzivač na sat vremena.
  • Zatim ih stavite u vrećicu za zamrzavanje ili hermetički zatvorenu posudu prije nego što ih stavite u hladnjak. Dobro zatvorene plastične vrećice ili plastične posude za skladištenje hrane s poklopcima također mogu funkcionirati.

Sirova pšenična trava u hladnjaku može zadržati svježinu do 7 ili 8 dana.

Kao i kod gotovo svih svježe ubranih namirnica, njihovo skladištenje kroz dulje vrijeme uzrokuje njihovu razgradnju, promjenu i gubitak nekih hranjivih tvari.

Budite oprezni: kako biste izbjegli gubitak, odmrznite količinu potrebnu za svaki obrok i izbjegavajte jesti pšeničnu travu ako je požutjela.

Sok od pšenične trave

Pšenična trava se može konzumirati i svježa, u obliku soka, čim se ubere.

Ali prije nego što iscijedite sok, provjerite je li bez plijesni, čista i suha. Ovaj oblik pšenične trave uglavnom konzumiraju mnogi.

Iscijedite sok iz pšenične trave tako da je prvo zarežete pri dnu oštrice i umetnete u sokovnik za pšenične trave. Koristite ručni metalni sokovnik.

Međutim, funkcionirat će i automatizirani sokovnik.

Zbog vitkosti mladih izdanaka, istovremeno se stvaraju samo ograničene količine soka od pšenične trave.

Pijte sok od pšenične trave čim ga iscijedite ili unutar nekoliko sati nakon pripreme za maksimalne zdravstvene prednosti.

Ako je moguće, berite samo onoliko pšenične trave koliko želite odmah konzumirati, jer se pšenična trava može ukiseliti ili pokvariti ako se čuva dulje vrijeme.

Svježi sok od pšenične trave ima snažan okus sa zemljanim okusom i ima sirovi opor okus.

Također ima gorak okus; stoga možete dodati voće slatkog okusa kako biste napravili ugodan napitak. Može se kombinirati s voćem i umiješati u smoothie.

Višak soka od pšenične trave, s druge strane, može se sačuvati za kasniju upotrebu umjesto da se baci. Ohladite ga u dobro zatvorenoj posudi sat vremena ili manje. Iako će se brzo pokvariti, mijenjajući okus soka i čineći ga manje zdravim za vas.

Alternativno, možete je čuvati dulje vrijeme zamrzavanjem dodatne količine pšenične trave u posudama za led kako bi ostala svježa do 6 mjeseci na stalnoj niskoj temperaturi.

Ova metoda zadržava većinu izgubljenih hranjivih tvari, enzima i enzima klorofila.

Savjeti za sok od pšenične trave

Kako biste spriječili da smrznute kockice soka od pšenične trave poprime okuse iz vašeg zamrzivača, stavite ih u hermetički zatvorenu plastičnu posudu.

Što predlažemo: Tijekom konzumiranja prvo ga odmrznite, ali nemojte to činiti preko noći jer bi se moglo pokvariti. Odmrzavajte ga samo kada ga želite konzumirati. To je najbolje učiniti tako da kockice stavite u čašu, a zatim ih isprate vrućom vodom.

Pšenična trava u prahu

Pšenična trava u prahu je bolja od soka od pšenične trave jer ceđenje eliminira vlakna.

Također je zgodna opcija jer je jednostavna za proizvodnju. Prašak od pšenične trave može se napraviti sušenjem smrzavanjem ili dehidracijom.

Budući da sušenje zamrzavanjem zahtijeva specijaliziranu opremu i nepraktično je u maloj mjeri, ono je rasprostranjenije u proizvodnji i operacijama pakiranja.

Nakon žetve pšenične trave:

  • Ravnomjerno ga rasporedite u jednom sloju na lim i stavite u mikrovalnu ili stavite na lim za pečenje i pecite u pećnici.
  • Listovi pšenične trave bit će suhi i lomljivi nakon deset minuta, odnosno dva sata. Izvadite iz pećnice i zdrobite osušenu pšeničnu travu u mlincu za kavu u fini prah.
  • Prebacite svoj svježe proizvedeni prah pšenične trave u hermetički zatvorenu posudu za skladištenje ili Ziploc vrećicu i pohranite je u svoju smočnicu ili na suho mjesto na sobnoj temperaturi.

Ako se nepravilno čuva, također je sklona zarazi bakterijama i plijesni. Sunčeva svjetlost također može umanjiti hranjivu vrijednost vašeg praha.

Nadalje, korištenje vlažne ili prljave žlice za uzimanje praha može uzrokovati njegovo kvarenje.

Probajte ovo: upotrijebite pola žlice praha pšenične trave u smoothiejima, pomiješajte ga s vodom da napravite sok od pšenične trave ili ga dodajte juhama i salatama. Iako možete koristiti žlicu za miješanje, mikser je poželjan za jednolično miješanje.

Završne misli

Pšenična trava je prirodna namirnica bogata hranjivim tvarima koja sadrži vitamine, minerale i klorofil.

Neki ljudi ga obično konzumiraju jer pomaže tijelu u eliminaciji nečistoća i nakupljenih toksina.

Možete ga ugraditi u razna jela kao što su smoothieji, jogurti, salate i juhe kao dodatak prehrani.

Tijekom konzumacije, pšenična trava u prahu se miješa s vodom kako bi se dobio sok.

Sok od pšenične trave ima gorak okus, ali ga možete pomiješati sa slatkim voćem, sokovima ili smoothiejima kako biste napravili ukusan sok.

Pšenična trava počinje se kvariti nakon rezanja. Stoga bi pomoglo da ga pohranite u hermetički zatvorene posude. Zatim, ako je sirovo, stavite u hladnjak do 7 ili 8 dana.

Zamrznite u posudama za led kako biste zadržali svježinu do 6 mjeseci u obliku soka.

Na kraju, ako je u obliku praha, stavite u hermetičke spremnike ili Ziploc vrećice i čuvajte ih na sobnoj temperaturi na suhom mjestu.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na našu upotrebu kolačića.