Je li Epsom sol dobro gnojivo? Detaljna analiza

Je li Epsom sol dobro gnojivo Detaljna analiza AgroPower Vrtni alati i strojevi

Epsom sol prirodni je spoj koji se sastoji od sumpora, magnezija i kisika. Magnezij i sumpor bitne su sekundarne hranjive tvari koje biljke trebaju kako bi napredovale i cvjetale. Budući da Epsom sol sadrži ove hranjive tvari, je li dobro gnojivo?

Epsom sol je dobro gnojivo jer sadrži hranjive tvari magnezij i sumpor. Biljke trebaju te hranjive tvari kako bi cvjetale, napredovale i proizvodile više klorofila. Stoga je gnojidba biljaka Epsom soli izvrstan način da potaknete njihov rast i proizvodnju.

U ostatku ovog članka raspravljat ću o tome zašto biste biljke trebali gnojiti Epsom soli. Također ću opisati kako gnojiti Epsom soli i njezine prednosti za biljke. Započnimo!

Trebate li gnojiti biljke Epsom soli?

Gnojidba biljaka Epsom soli jedna je od najboljih odluka koje možete donijeti. Biljke trebaju optimalnu opskrbu hranjivim tvarima kako bi ostvarile puni potencijal. Epsom sol opskrbljuje magnezij i sumpor, neke ključne hranjive tvari koje biljke trebaju za dobrobit.

Prema omjeru gnojiva, obična gnojiva obiluju dušikom, fosfatom i kalijem. Stoga, iako možete tvrditi da su standardna gnojiva dovoljna, biljke još uvijek trebaju magnezij i sumpor.

U tu svrhu vrijedi pojasniti da gnojivo nije hrana za biljke. Stoga bi trebale rasti i bez gnojidbe. Međutim, oni neće postići maksimalni potencijal u pogledu veličine, boje i proizvodnje.

Vrijedno je napomenuti da se biljke podvrgavaju fotosintezi kako bi proizvele hranu u obliku šećera. Međutim, morate ih gnojiti kako biste osigurali potrebne hranjive tvari za fotosintezu. Nadam se da je jasno zašto biste trebali razmisliti o gnojidbi biljaka Epsom soli.

324d3dd2dv3dddd344 AgroPower Vrtni alati i strojevi

Savjet: Napisao sam detaljne članke o tome zašto biljke trebaju dušik, fosfor i kalij. Provjeri ih!

Kako gnojiti Epsom soli?

Kao i svako drugo gnojivo, upotreba Epsom soli za gnojidbu biljaka zahtijeva da se pridržavate nekih smjernica za učinkovite rezultate. Morate znati što učiniti, a što ne učiniti za sigurnost biljaka.

Sljedeći vodič pomoći će vam da gnojite Epsom soli na pravi način:

Testirajte tlo

Ispitivanje tla uključuje određivanje razine hranjivih tvari u tlu. Test će vam pomoći da saznate koje hranjive tvari nedostaju kako biste ih mogli dodati. Dodavanje pogrešnih hranjivih tvari u tlo može oštetiti biljke.

U kontekstu gnojidbe biljaka Epsom soli, fokus je znati nedostaje li tlu magnezija ili sumpora. Ovo su bitne hranjive tvari koje će biljke dobiti ako gnojite ovom soli.

Komplet za ispitivanje tla možete kupiti u lokalnom rasadniku ili poljoprivrednoj trgovini ako želite točno očitavanje razine hranjivih tvari u tlu. Pribor treba sadržavati sve alate koji su vam potrebni za precizan test, uključujući upute.

Nakon što dobijete komplet za testiranje tla, slijedite upute o tome kako izvršiti testiranje. Bilo bi najbolje da to učinite nekoliko tjedana prije sadnje kako biste mogli unijeti potrebne promjene u razinu hranjivih tvari u tlu.

Nakon testiranja tla trebali biste odlučiti hoćete li biljke gnojiti Epsom soli ili ne. Možete gnojiti solju ako rezultati ispitivanja pokažu da tlu nedostaje magnezija ili sumpora.

Ako su rezultati zadovoljavajući, to znači da tlo ima optimalne razine hranjivih tvari i da ne morate gnojiti.

Odredite koliko Epsom soli koristiti

324d3dd2dv33dddd344 AgroPower Vrtni alati i strojevi

Nakon testiranja tla i odluke da ga pognojite Epsom soli, sljedeći korak je određivanje količine soli koju ćete koristiti.

Količina soli koju ćete koristiti ovisi o rezultatima ispitivanja tla i vrsti biljaka. Kao pravilo, trebali biste pomiješati jednu do dvije žlice Epsom soli u 3,5L vode.

Evo općenite procedure:

  1. Napravite pastu od Epsom soli miješanjem jedne do dvije žlice soli u toploj vodi (upotreba veće količine Epsom soli neće biti učinkovita).
  2. Protresite kako biste pomiješali komponente.
  3. Primjenjujte smjesu na biljke redovito tijekom vegetacije (proljeće). Mješavinu možete poprskati po listovima ili je nanijeti na korijen.

Savjet stručnjaka: Pretjerano gnojenje biljaka Epsom soli dovodi do tamnijeg lišća i usporavanja rasta. Stoga se trebate pridržavati preporučene količine radi sigurnosti biljaka.

Specifična količina Epsom soli za različite biljke

Ako želite biti precizni s količinom Epsom soli koju nanosite na biljke, ovaj je vodič za vas:

  • Travnjaci: Koristite 1,36 kg soli za svakih 116,13 četvornih metara.
  • Biljke u posudama: dvije žlice soli za svakih 3,79 litara.
  • Drveće: dvije žlice soli na svakih 0,84 četvornih metara.
  • Ruže: Jedna žlica soli za svakih 30,48 cm visine biljke. To znači da biste trebali izmjeriti sve biljke ruža prije primjene.

Ako odlučite pomiješati Epsom sol s vodom, primjena kao folijarno prskanje je najbolja opcija. Folijarna ishrana je proces primjene hranjivih tvari izravno na lišće. Listovi biljke imaju pore koje im omogućuju brzo upijanje hranjivih tvari prilikom prskanja. To čini hranjive tvari lako dostupnima za korištenje od strane biljke.

Koje su prednosti Epsom soli za biljke?

Gnojidba biljaka Epsom soli ima sljedeće prednosti:

Poboljšava unos hranjivih tvari

Magnezij u Epsom soli ključna je komponenta u unosu hranjivih tvari u biljke. U biljkama magnezij djeluje kao prijenosnik fosfora.

S druge strane, sumpor pomaže u apsorpciji drugih hranjivih tvari, poput dušika i fosfora. Sumpor je također ključni igrač u biljnom metabolizmu i procesima sinteze.

Čini biljke zelenijima

Biljke trebaju magnezij za lučenje klorofila. Klorofil je zeleni pigment u biljkama koji im pomaže u fotosintezi hrane.

Kao takav, nedostatak magnezija će dovesti do kloroze (žutilo lišća). Gnojidba Epsom soli izvrstan je način da ozelenite biljke i učinite ih bujnijima. Stoga je to opcija ako želite povećati bujnost travnjaka.

Odbijanje štetnika

Štetočine poput puževa puževa i voluharica smetnja su u svakom vrtu. Oni ne samo da oštećuju biljke, nego i čine da vrt izgleda neuredno.

Epsom sol odvraća ove nametnike tako što ih dehidrira kada je progutaju. Sol djeluje tako da osmozom izvlači vodu iz tijela štetnika. Ovaj proces na kraju dovodi do smrti štetnika.

324d3dd2dv33ddddd344 AgroPower Vrtni alati i strojevi

Također možete koristiti Epsom sol da otjerate zečeve i jelene iz svog vrta. Ove životinje ne vole okus magnezijevog sulfata, pa će izbjegavati jesti biljke.

Međutim, ne biste trebali koristiti Epsom sol kao primarnu metodu kontrole štetočina. Neki štetnici mogu razviti toleranciju na sol. Stoga biste ga trebali koristiti s drugim metodama kontrole štetočina za najbolje rezultate.

Neutralizira pH tla

pH tla ključan je za dobrobit usjeva. Visoki pH (alkalni) tla uvijek oskudijeva esencijalnim mineralima poput cinka, mangana, bakra i bora.

S druge strane, nizak pH tla (previše kiselo) povećava utjecaj toksičnih elemenata na biljke. Također smanjuje dostupnost esencijalnih nutrijenata.

Epsom sol može pomoći u neutralizaciji pH vrijednosti tla i učiniti ga ugodnijim za biljke. Povoljan pH tla za većinu biljaka kreće se od 5,5 do 7,5.

Vrijedno je napomenuti da biste trebali testirati pH tla prije dodavanja Epsom soli. To će vam pomoći da odredite pravu količinu soli koju želite dodati.

Možete koristiti jednostavan pribor za testiranje pH vrijednosti tla ili odnijeti uzorak tla u vrtlarski centar na ispitivanje.

Poboljšava cvjetanje cvijeća

Epsom sol posebno je korisno gnojivo za cvijeće. Magnezij u soli pomaže u stvaranju živahnijeg i obilnijeg cvata.

Ako želite da vam ruže više cvjetaju, primjena Epsom soli izvrstan je način da to postignete. Preporučljivo je koristiti sol kada biljke aktivno rastu za najbolje rezultate. To je obično u proljeće i ljeto.

Zaključak

Gnojidba Epsom soli izvrstan je način da biljkama osigurate magnezij i sumpor. Međutim, uvijek biste trebali testirati tlo kako biste znali koju količinu koristiti. Pretjerana gnojidba može biti katastrofalna za biljke.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na našu upotrebu kolačića.