Sveobuhvatan popis jednosupnica za ljubitelje drveća (sa slikama)

Sveobuhvatan popis jednosupnica za ljubitelje drveca sa slikama AgroPower Vrtni alati i strojevi

Ispostavilo se da biljke mogu biti prilično lijene. Pa, barem neki od njih mogu. Postoji tona jednosupnica koje imaju samo jedan kotiledon ili embrionalni list.

Šalu na stranu, iako se to nekim biljkama može činiti kao nedostatak, zapravo ima mnogo prednosti.

Pogledajte neke primjere jednosupnica i uvjerite se sami!

Koja je definicija monokotnih biljaka i njihove uloge u ekosustavu?

Jednosupnica je biljka koja ima samo jedan sjemeni list kada proklija (nikne). Imaju plitak korijenski sustav i dugačke, tanke listove. Vidjet ćete ih kako cvjetaju sredinom proljeća, a njihovi cvjetovi često imaju tri latice.

Ove biljke čine oko četvrtinu svih biljnih vrsta, a nalaze se u svakom dijelu svijeta. Mnogi uobičajeni usjevi, poput pšenice, riže i kukuruza, su jednosupnice.

Jedan od najznačajnijih primjera jednosupnice je trava. Iako se često odbacuju kao nešto više od korova, trave su zapravo vitalni dio mnogih ekosustava.

Pomažu u stabilizaciji tla, sprječavaju eroziju i pružaju hranu i sklonište za razne životinje. Osim toga, igraju važnu ulogu u vezivanju ugljika. To nam pomaže ublažiti učinke klimatskih promjena.

Biljke nisu idealne za korištenje kao drvo. Ali zahtijevaju manje vode i mogu rasti u sušnijim klimatskim uvjetima nego druge biljke.

Sve u svemu, sa svojim prepoznatljivim značajkama i širokim rasponom staništa, jednosupnice su intrigantna i važna skupina biljaka.

Primjeri jednosupnica

1. Kurkuma

Znanstveni naziv: Curcuma longa

Klasifikacije:

Kraljevstvo: Plantae

Redoslijed: Zingiberales

Obitelj: Zingiberaceae

Rod: Curcuma

Vrsta: C. longa

Kurkuma (Curcuma longa) je svestrana biljka iz porodice đumbira. Ne samo da se koristi kao začin u mnogim kuhinjama, već ima i dugu povijest upotrebe u medicini.

Kurkuma je klasificirana kao jednosupnica jer u sjemenu ima jedan kotiledon (sjemeni list). U ovu skupinu također spadaju biljke kao što su riža, pšenica i kukuruz.

Jednosupnice su poznate po linearnim listovima s paralelnim žilama i glavnim korijenima.

Uzgaja se u Indiji i jugoistočnoj Aziji i uzgaja se stoljećima. Biljka uspijeva u toplim, vlažnim klimama i zahtijeva malo njege da bi uspijevala.

Biljke kurkume narastu do visine od oko 3m. Aromatični korijeni su dio biljke koji se najčešće koristi u kulinarstvu i medicini.

Kada se osuši i samelje, korijenje ima topao, zemljani okus koji nadopunjuje mnoga jela. Kurkumin, aktivni sastojak kurkume, razlog je prepoznatljive žute boje biljke.

Ovaj spoj ima snažna antioksidativna i protuupalna svojstva. To objašnjava zašto se kurkuma već dugo koristi kao prirodni lijek za razne bolesti. Dok više istraživanja

2. Agapantus

Biljka agapantus

Znanstveni naziv: Agapanthus praecox

Klasifikacije:

Kraljevstvo: Plantae

Redoslijed: Asparagales

Obitelj: Amaryllidaceae

Potporodica: Agapanthoideae

Rod: Agapanthus

Agapantus je jednosupnica. Dakle, prirodno dijele određene osobine s drugim jednosupnicama kao što su kurkuma, ljiljani i cvijet Azucena. Na primjer, ove biljke imaju uže listove i stabljike od dvosupnica. Štoviše, rastu uspravnije, s listovima i cvjetovima skupljenima na vrhu stabljike.

Također poznat kao afrički ljiljan ili ljiljan s Nila, agapantus raste u Južnoj Africi i uspijeva u vrućim i suhim uvjetima.

Dostupan je u mnogim bojama, uključujući plavu, ljubičastu, bijelu i ružičastu. Agapantus je otporan na sušu i može preživjeti čak iu tlu loše kvalitete. Također je otporan na štetočine i bolesti, što ga čini izborom koji ne zahtijeva mnogo održavanja za zaposlene vrtlare.

3. Banana

Biljke banane

Klasifikacije:

Kraljevstvo: Plantae

Redoslijed: Zingiberales

Obitelj: Musaceae

Rod: Musa

Biljke banane su jednosupnice jer imaju samo jedan kotiledon u sjemenu. Jedna od najistaknutijih karakteristika jednosupnica je njihov raspored vaskularnog tkiva.

Kod biljke banane, kao i kod drugih jednosupnica, vaskularni snopovi (dijelovi biljke koji provode vodu i minerale) raspršeni su po cijeloj stabljici umjesto da su grupirani u prsten kao kod dvosupnica.

Laganu, spužvastu teksturu banana možete pripisati ovom nasumičnim rasporedu.

4. Riža

Biljke riže

Znanstveni naziv: Oryza Sativa

Klasifikacije:

Kraljevstvo: Plantae

Redoslijed: Poales

Porodica: Poaceae

Rod: Oryza

Vrsta: O. sativa

Kao jedna od jednosupnica, riža je jedna od najpopularnijih žitarica na svijetu. Prema pisanoj povijesti, prvi put je uzgajan u Kini prije više od 10.000 godina, a brzo se proširio u druge dijelove Azije.

Danas je riža glavna namirnica u mnogim zemljama, a koristi se u raznim jelima.

Možete ga povezati uglavnom s azijskom kuhinjom; može se koristiti u svim vrstama recepata, od talijanskog rižota preko španjolske paelle do indijskih curryja.

5. Bambus

Biljke bambusa

Klasifikacije:

Kraljevstvo: Plantae

Redoslijed: Poales

Porodica: Poaceae

Klasa: BOP klada

Potporodica: Bambusoideae

Bambus je brzorastuća biljka rizoma i iznenadit ćete se kada znate da neke vrste mogu narasti do 1m u jednom danu.

Najviša zabilježena biljka bambusa bila je visoka preko 30m.

Iako se bambus obično nalazi u Aziji, može se uzgajati u mnogim regijama svijeta, uključujući Afriku, Australiju i Ameriku.

To je vrlo korisna biljka koja se može koristiti za sve, od građevinskog materijala do hrane. Također je jedan od najodrživijih resursa na Zemlji. Nadalje, također je vrlo jak – poznato je da neke vrste bambusa mogu izdržati vjetrove uraganske snage.

6. Šparoge

Biljka šparoga

Znanstveni naziv: Asparagus officinalis

Klasifikacije:

Kraljevstvo: Plantae

Redoslijed: Asparagales

Obitelj: Asparagaceae

Potporodica: Asparagoideae

Rod: šparoge

Vrsta: A. officinalis

Ova jednosupnica također je višegodišnja biljka, što znači da može živjeti više od dvije godine. Potrebne su tri godine da biljka šparoga dovoljno sazrije za proizvodnju koplja, ali kad to učini, nastavit će proizvoditi 15-20 godina.

Cvjetovi su bijeli ili blijedozeleni, sa šest latica; nose se u grozdovima na uspravnim stabljikama dugim 10-30 cm (4-12 inča) na vrhu biljke.

7. Narcisi

Biljke narcisa

Znanstveno ime: Narcissus Poeticus

Klasifikacije:

Kraljevstvo: Plantae

Redoslijed: Asparagales

Obitelj: Amaryllidaceae

Potporodica: Amaryllidoideae

Pleme: Narcisseae

Rod: Narcis L.

Jeste li znali da su narcisi vrsta jednosupnice? Da, jesu i imaju uske listove poput trake i jedan list sjemenke.

Narcisi pripadaju rodu Narcis, koji sadrži oko 50 različitih vrsta. Najčešća vrsta narcisa je narcis truba, koji ima dugačak, zakrivljen cvat u obliku trube. U Sjedinjenim Državama narcisi se često sade u javnim parkovima i vrtovima za uljepšavanje.

Nakon što cvjetovi izblijede, biljka će dati dugu, zelenu stabljiku na čijem se vrhu nalazi mala, okrugla mahuna sjemena. Nakon što sjemena mahuna sazrije, otvorit će se, oslobađajući sjeme koje se može posaditi za uzgoj novih narcisa.

Kako ćete prepoznati jednosupnice

Prepoznajte jednosupnice

Postoje neke jedinstvene karakteristike po kojima možete lako prepoznati jednosupnice. Evo ih:

  • Imaju jedan kotiledon u svojim klijancima
  • Listovi su obično s paralelnim žilama
  • Cvjetaju u skupinama po tri
  • Gotovo uvijek nedostaje sekundarni rast
  • Stabljike većine jednosupnica okruglog su presjeka
  • Mnogi monokoti su trave
-13%
Original price was: 204.00€.Current price is: 178.00€.
-13%
Original price was: 191.00€.Current price is: 167.00€.
289.00
-10%
Original price was: 1,022.00€.Current price is: 919.00€.
195.00

Trenutno se čita:

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na našu upotrebu kolačića.