Vermikompost naspram gnojiva: Što je bolje?

Dodavanje hranjivih tvari tlu odličan je način da vrt procvjeta.

Većina ljudi odmah pomisli na gnojiva kada žele obogatiti vrt jer je široko dostupno i ne oduzima vrijeme i prostor kao kompostiranje.

Gnojiva nude brz poticaj +biljkama, ali ostavljaju tlo kemijski ovisno. Nasuprot tome, vermikompost dodaje žive mikroorganizme u zemlju, razgrađuje organsku tvar i čini je hranjivo dostupnom biljkama.

Nastavite čitati kako biste saznali ključne razlike između vermikomposta i gnojiva kako biste mogli odabrati ono koje je najbolje za vas.

Što je Vermikompost?

Vermikompost je gnojivo, s kritičnom razlikom u tome što većina gnojiva koristi kemikalije za bolji prinos usjeva, ali ona ne poboljšavaju cjelokupno zdravlje +biljaka.

Vermikompost je prirodno gnojivo koje sadrži mikroorganizme i privlači gliste, što dugoročno poboljšava zdravlje tla i biljaka.

Evo nekih od prednosti vermikomposta u usporedbi s kemijskim gnojivima.

Organski

Unošenje kemikalija u tlo može uzrokovati da tlo postane ovisno o hranjivim tvarima o tim kemikalijama.

Donošenje organskih materijala na zemlju ne samo da pomaže poboljšati zdravlje tla i biljaka, već je i sigurno za ljude i životinje koje koegzistiraju u vrtu.

Više prehrane

Kemijska gnojiva samo privremeno dodaju tlo, dok vermikompost donosi nove hranjive tvari u tlo i ima dugotrajniji učinak.

Donosi organski materijal u zemlju, ali više od toga, privlači gliste, koje će zatim preuzeti, razgrađivati ​​organske materijale i čineći hranjive tvari iz njih lakšim za korištenje korijenju biljaka kao izvoru hrane.

Zdravije biljke

Gnojiva ne čine ništa za zdravlje biljke, već samo privremeno poboljšavaju prinos.

Kontinuirana uporaba gnojiva dovest će do kvara u tlu jer se amonijak i soli nakupljaju i čine biljke osjetljivijima na bolesti.

Vermikompost poboljšava zdravlje biljaka, što ih zauzvrat čini sposobnijima izdržati bolesti i imaju manju potrebu za pesticidima.

Bolji rast

Bolji rast s Vermicompostom je ključan

Vermikompost sadrži hormone koji pomažu biljkama da bolje rastu.

Ovi hormoni potiču klijanje sjemena, snažniji rast i bolji prinos usjeva.

Dobre vijesti: Ovo poboljšanje dolazi od vermikomposta koji cilja na korijenje biljaka i pomaže njihov rast i zdravlje, što pogoduje cjelokupnom zdravlju biljaka.

Poboljšano zadržavanje vode

Budući da vermikompost potiče gliste da gravitiraju prema vrtu, vidjet ćete poboljšanje u zadržavanju vode u tlu i drenaži.

Gliste stvaraju tunele u zemlji, omogućujući otjecanje viška vode, sprječavajući truljenje korijena.

Sam vermikompost može zadržati vodu do devet puta veću težinu, tako da se tlo neće tako brzo isušiti.

Priuštivo

Vermikompost je daleko pristupačnija opcija u usporedbi s gnojivima zbog dugoročnog utjecaja na zdravlje tla.

Kemijska gnojiva stvaraju stalnu potrebu u tlu za kemikalijama koje daju, dok će vermikompost revitalizirati tlo:

  • Nećete morati kupovati toliko vermikomposta niti onoliko često koliko biste trebali kupovati s gnojivima.
  • Gnojiva također imaju brzi poticaj koji brzo ispire kišom ili zato što ima više hranjivih tvari nego što biljke mogu iskoristiti.
  • Vermikompost će polako ispuštati hranjive tvari u tlo jer je manja vjerojatnost da će se isprati kišom, a nudi hranjive tvari na način koji je prikladniji prirodnom ciklusu rasta biljaka.

Što je bolje za biljke kompost ili vermikompost?

Budući da vermikompost ima “kompost” u nazivu, možda se pitate koja je razlika između to dvoje i je li bolje koristiti jedno ili drugo.

Odabir komposta ili vermikomposta

Vermikompost sadrži kompost, ali također ima i druge organske materijale koji omogućuju zdraviji rast, kao što su dušik, kalij i fosfor.

Iako bi imenovanje komposta moglo biti jeftinije i nudi prednosti, nema jamstva da će osigurati hranjive tvari koje vrt treba ili može koristiti.

To je još uvijek odličan način da soje tlo dovedete u zdravije stanje.

Koji su nedostaci vermikompostiranja?

Sada kada znate mnoge dobrobiti vermikomposta, evo nekoliko razloga zašto vam možda neće raditi ili barem nekih negativnih strana kojih morate biti svjesni kada ga počnete koristiti.

Oduzima puno vremena

Dok vam kemijska gnojiva mogu dati gotovo trenutni poticaj rastu biljaka, vermikompostu može trebati i do šest mjeseci da pokaže rezultate dok čekate da gliste dođu i razgrade organski materijal u nešto što biljke mogu koristiti.

Alternativa: Čak će i tradicionalni kompost dati brže rezultate, a poboljšanje ćete vidjeti za otprilike tri mjeseca.

Miris

Vermikompost sadrži kompost i privlači crve što je korisno za vrt, ali se brzo može pretvoriti u problematičan miris ako niste oprezni.

Nedostatak ventilacije u tlu ili pretjerano hranjenje crvima mogu prirodni, zemljani miris pretvoriti u nešto uvredljivije.

Održavanje

Velik dio vermikomposta održava dobrobit crva.

Održavanje vermikompostiranja nije jednostavno

Ne želite pretjerano hraniti crve, pa ćete morati stalno dodavati male porcije hrane i pažljivo jesti njihovo zdravlje kako biste dobili sve dobrobiti.

Vlaga je također bitan dio pravilne upotrebe vermikomposta i morat ćete pratiti da nije previše suh ili mokar.

Problemi sa štetočinama

Dok će biljke bolje podnositi bolesti i štetočine kada budu zdravije, trebat će vremena da vermikompost utječe na biljke, a one u međuvremenu neće imati dodatnu zaštitu.

Kante za vermikompost također mogu privući druge bube i štetočine poput muha i stonoga, negativno utječući na vrt.

Nedostatak kontrole

Nećete kontrolirati kamo idu crvi niti koliko će utjecati na vrt.

Iako možete raširiti vermikompost po nekim dijelovima vrta, nema jamstva da će učinci ostati unutar tih područja.

Nije nužno loša stvar, ali može značiti da crvi odlutaju u drugi dio imanja, napuštajući vrt.

Koja marka vermikomposta je najbolja?

Najbolja marka vermikomposta je organski vermikompost Trustbasket.

Odaberite pravi proizvod od vermikomposta

Trustbasket privlači gliste koje se duboko zarivaju već u tlu, dodaje enzime poput fosfata i celulaze i poboljšava prozračivanje tla.

Međutim, skuplji je i koštat će vas više od 100 eura za 5 kg.

Međutim, kupnja vermikomposta boljeg učinka po višoj cijeni mogla bi dugoročno biti jeftinija jer će vam dati bolje rezultate s manje proizvoda.

Završne misli

Dok je vermikompost vrsta gnojiva, većina gnojiva koristi kemikalije poput amonijaka koji u početku mogu potaknuti rast biljaka, ali obično će ponuditi više nego što biljke mogu podnijeti.

Stoga se većina hranjivih tvari s vremenom ispere kišom.

Vermikompost nudi daleko više hranjivih tvari jer cilja na korijenje biljaka i omogućuje biljkama da polako tijekom vremena iskoriste koristi od tih hranjivih tvari.

Nadalje, radi se o organskim hranjivim tvarima što znači da ćete imati zdrave biljke i tlo koji neće negativno utjecati na okoliš i živa bića u vrtu poput kućnih ljubimaca ili drugih životinja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na našu upotrebu kolačića.