Kako ubrati mikrozelenje u šest jednostavnih koraka?

1682181288 Kako ubrati mikrozelenje u sest jednostavnih koraka AgroPower Vrtni alati i strojevi

Uzgoj mikrozelenja jednostavan je i brz.

Međutim, kvaliteta i količina proizvoda mogu biti ugroženi ako se berba obavi nepropisno.

Stoga je bitno voditi računa o tome kako i kada trebate žeti.

Prije rezanja prvo treba odrediti pravo vrijeme za žetvu, pripremiti područje za žetvu i prikupiti alat za žetvu. Narezano mikrozelenje zatim treba oprati i osušiti te staviti u posude ili vrećice za skladištenje. Na kraju, mikrozelene ostatke treba odložiti u kompostnu hrpu.

Proces berbe

Korak 1: Utvrdite je li mikrozelenje spremano za berbu

Znati kada brati mikrozelenje može značiti razliku između uspješne i loše žetve.

Vrijeme berbe utječe na sve, od roka trajanja, okusa, svježine, hranjivosti do količine.

Također je važno napomenuti da različite mikrozelene sorte imaju različite stope rasta. Stoga je najzahtjevnija stvar kod žetve mikrozelenja utvrditi kada je spreman za žetvu.

Neka od vitalnih razmatranja uključuju:

  1. dob
  2. boja
  3. veličina

Općenito, gotovo mikrozelenje trebalo bi doseći duljinu između jedan do 10cm. To uključuje sve stabljike, lišće, a ponekad čak i korijenje.

Ne želite ih rezati kada je mikrozelenje premalo, ali će izgubiti slatkoću i postati tvrdo ako čekate predugo.

Dob berbe mikrozelenja u potpunosti ovisi o samim uzgajivačima – međutim, prosječno trajanje je 18-25 dana.

3484445t5oluik3zj4ddd3d3dcdd3dddd3dd33d333333d33dddddd333d3d3wddwdddddw3w3ddd3ddwddw AgroPower Vrtni alati i strojevi

Ipak, neke mogu biti spremne unutar 10 dana nakon sadnje.

Kada berete mikrozelenje, trebali biste rezati kada postoje najmanje dva seta lišća ili više, ali u odgovarajućoj duljini i dobi za sortu mikrozelenja.

Mikrozelenje se može brati na listu sjemena (kotiledon) ili u fazi prvog pravog lista, ovisno o preferencijama uzgajivača.

Prvi pravi listovi su kao manja verzija odraslog lišća biljke, dlakaviji su i dekorativnijeg oblika od listova sjemena.

Rezanje supki nije preporučljivo jer biste umjesto toga mogli slučajno slomiti stabljiku.

Doba dana kada režete mikrozelenje utječe na njegov okus i rok trajanja.

Idealno vrijeme berbe je rano jutro ili večer:

  • Jutro je najbolje vrijeme za rezanje jer je tada sadržaj šećera najveći.
  • Preko noći mikrozelenje nadoknađuje vlagu izgubljenu tijekom dana, a noćne sate koristi za stvaranje šećera iz škroba koji proizvede tijekom dana.
  • Mikrozelenje ubrano ujutro općenito je svježije, slađe, hrskavije, sočnije i zadržava svježinu tijekom dana te ostaje duže u hladnjaku od onog ubranog u drugo vrijeme.

Poput drugih biljaka, mikrozelenje ne umire iste sekunde kada se odsiječe od matične biljke. Njihov unutarnji metabolizam nastavlja reagirati i pretvarati reagense u proizvode.

Tijekom dana posjeduju toplinu koja im ubrzava metabolizam, što utječe na njihov rok trajanja.

Izvrstan savjet: Berbom tijekom ranog prohladnog jutra, proizvodi ostaju hladni, a metabolizam se usporava, što znači dulji rok trajanja.

Korak 2: Pripremite se za žetvu

Nakon što ste utvrdili da je microgreen spreman za berbu, sljedeći korak je priprema.

Priprema berbe mikrozelenja

Priprema je neophodna za očuvanje kvalitete proizvoda i produljenje roka trajanja.

Prije berbe:

  • Postavite područje rezanja.
  • Sastavite čiste posude ili plastične vrećice za pohranjivanje mikrozelenja.
  • Odaberite alat za žetvu,
  • Uzmite čisti papirnati ubrus ili krpu za suđe da po potrebi obrišete alat za žetvu tijekom rezanja.

Alati igraju bitnu ulogu tijekom žetve.

Mikrozelnje su male jestive biljke; stoga se preporučuje korištenje malih alata za berbu kako bi se izbjeglo oštećenje ovog krhkog zelenila.

Za veliki uzgoj najbolje su električne škare ili električni noževi, dok je za mali uzgoj najbolje žati škarama ili oštrim noževima.

Važnost korištenja čistog, oštrog alata za berbu je u tome što daje zdrav rez koji sprječava truljenje i razvoj bakterija na mikrozelenju.

Iz iskustva: Način berbe ovisi o vrsti uzgoja da li je veliki ili mali uzgoj. Međutim, ručna berba je najpoželjnija metoda za berbu mikrozelenja jer osigurava kvalitetne i zdrave rezove.

Korak 3: Rezanje

Mikrozelenje se može jesti cijelo, ali najjestiviji dijelovi su stabljika, listovi sjemenki i prvi set pravih listova.

Potrebni alati za obrezivanje su:

  • oštre škare
  • oštar nož
  • električne škare
  • električni noževi

Ne treba ih čupati iz zemlje prstima kako ne bi poremetili cijelo korijenje ili ga eventualno potpuno iščupali iz zemlje.

Jednom rukom povucite mikrozelenje na vrh, a drugom rukom ga odrežite ispod.

Na taj način mikrozelenje neće otpasti na tlo i zaprljati se. Rukujte nježno kako ne biste slomili listove jer su vrlo krhki i podložni modricama.

Pobrinite se da mikrozelenje odrežete oko centimetar iznad tla. Ako ne režete iznad kotiledona, mikrozelenje neće dalje rasti.

Također, uklonite oštećene listove ili druga problematična područja kako biste izbjegli nepoželjan okus.

Uvijek počnite s čistim rukama ili nosite rukavice i čistu radnu površinu. Očistite alat za žetvu nakon svake upotrebe.

Čišćenje će osigurati zdravo zelje i spriječiti unakrsnu kontaminaciju.

Korak 4: Čišćenje i sušenje

Mikrozelenje može imati:

  • spore plijesni
  • bakterije
  • ljuske sjemena

Stoga mikrozelenje treba oprati, posebno ono uzgojeno u tlu.

Nakon obrezivanja:

  • Operite krajeve kako biste uklonili ostatke zemlje ili prljavštine kako vam ne bi pokvarili okus hrane
  • Ili snažno protresite prije ispiranja kako biste se riješili ljuski sjemenki. Ljuske se mogu pomaknuti dalje tako što ćete oprano mikrozelenje istresati na rešetku.

Prilikom čišćenja poželjna je hladna voda jer održava ukupnu svježinu. Hladna voda također hladi mikrozelenje, usporavajući rast bakterija, produžujući tako rok trajanja.

Nakon što ih isperete vodom, provjerite da li se dobro osuše prije pohranjivanja ili pakiranja jer vlaga smanjuje vijek trajanja potičući rast plijesni.

Prvo ih dobro ocijedite u cjedilu ili cjedilu. Zatim ih osušite tapkajući ih papirnatim ručnicima ili bacivši ih u centrifugu za salatu.

Za potpuno sušenje: Položite zelje ispred ventilatora i ostavite da se suši nekoliko minuta te ga svako toliko okrenite.

3484445t5oluik3zj4ddd3d3dcdd3dddd333d33d333333d33dddddd333d3d3wddwdddddw3w3ddd3ddwddw AgroPower Vrtni alati i strojevi

Korak 5: Potrošnja i skladištenje

Nakon rezanja, ispiranja i potpunog sušenja, odmah ih poslužite za najbolji i najsvježiji okus.

Okusi mikrozelenja mogu varirati od slatkog do ljutog. Također su odličan ukras za salate, sendviče i juhe, dodajući dodatne okuse i teksture.

Preostalo narezano mikrozelenje treba pohraniti u čiste posude ili plastične vrećice i čuvati u hladnjaku.

Obično traju u hladnjaku do tjedan dana.

Korak 6: Odlaganje

Nakon rezanja, stavite sadržaj ladice ili ostatke mikrozelenja u kompostnu hrpu.

Oni će biti izvrstan materijal u vrtu jer su bogati dušikom i osiguravaju hranjive tvari daleko bolje od kemijskih gnojiva u tlu.

Završne misli

Berba se provodi kada su se razvila sva hranjiva i jestivi dijelovi dosegnuli odgovarajući stupanj zrelosti.

Uz gore navedene jednostavne korake žetve, uzgajivači su sigurni da će dobiti proizvode koji su bogati hranjivim tvarima, slatki, sočni, aromatični, svježi i s dugim rokom trajanja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na našu upotrebu kolačića.