Je li jabuka voće ili povrće? (Brzi odgovor)

3dddwddwddw AgroPower Vrtni alati i strojevi

Iako je činjenica da je jabuke napravio čovjek, jedan je aspekt još uvijek zbunjujući u vezi s njima – je li jabuka voće ili povrće?

Mnogi ljudi na jabuke gledaju kao na voće i tako ih nazivaju na raznim nutricionističkim blogovima. Međutim, mnogi tvrde da su jabuke povrće.

Bez obzira na to gdje se nalazite kada je u pitanju klasifikacija jabuka, ne može se poreći da su one jedan od najpopularnijih i najviše konzumiranih jestivih dijelova biljaka diljem svijeta.

jabuke

Jabuke se uzgajaju u cijelom svijetu i nekoliko vrsta može se skladištiti za cjelogodišnju upotrebu, ako se osiguraju odgovarajući uvjeti.

Da, jabuke se naširoko nazivaju voćem, međutim, polemika oko jabuka i dalje je vrlo živa. Zbog toga se mnogi od nas pitaju jesu li jabuke pravo voće ili spadaju u kategoriju povrća.

U današnjem ćemo članku detaljno obraditi ovu temu kako bismo došli do dna.

Je li jabuka voće ili povrće?

Iz svih mogućih i priznatih perspektiva, jabuke su voće. Zahvaljujući slatkom okusu i proizvodnji iz jajnika, jabuke se botanički i kulinarski smatraju voćem.

To je kratki odgovor, a sada raspravimo kako je došlo do ovog zaključka.

Jesu li jabuke voće?

Da bismo shvatili jesu li jabuke dio voćne zajednice, trebali bismo promatrati imaju li potrebne kvalitete da se smatraju voćem i s botaničkog i s kulinarskog gledišta.

Iz botaničke perspektive

Da bismo sa sigurnošću rekli je li jabuka voće ili ne s botaničkog gledišta, prvo bismo trebali razumjeti što je voće. To znači da trebamo jasnu definiciju klase.

Doduše, postoji mnogo načina za definiranje voća, ali mi ćemo pogledati najčešće dijelove ovih opisa.

Dakle, odgovara li jabuka takvoj definiciji voća? Pa da.

Jabuke se dobivaju iz zrelog jajnika biljke u cvatu. Sadrže i sjemenke.

Osim toga, jabuke odgovaraju posljednjem dijelu gornje definicije jer nastaju iz zrelog jajnika zajedno s nekoliko okolnih tkiva.

jabuka

Kada se plodovi razviju iz zrele jajnice, kao i drugih dijelova cvijeta, nazivaju se lažnim plodovima.

Na primjer, sama čaška može postati mesnata i sadržavati opsežnije tkivo ploda nego jajnik koji okružuje.

Za plod koji se ne sastoji samo od jajnika kaže se da ima pomoćno tkivo ili se naziva pomoćno voće.

Dakle, što možemo zaključiti iz gore navedenih definicija? Sa sigurnošću možemo reći da su jabuke s botaničkog gledišta voće.

Mogu se dalje klasificirati kao lažni ili pomoćni plodovi zbog načina na koji nastaju.

Zašto se jabuke nazivaju lažnim voćem?

Jabuka se naziva lažno voće ili pomoćno voće jer je rezultat složenog procesa oplodnje koji se naziva “dvostruka oplodnja”. Ovim postupkom nastaju plodovi koji se razvijaju ne samo iz zrelog jajnika nego i iz drugih dijelova cvijeta.

Iako nenormalno rastu iz stvarnih plodova, lažni ili pomoćni plodovi još uvijek su plodovi; samo imaju kategoriju.

Obično – ali ne uvijek – polaze od raznih dijelova cvijeta, a ne od jajnika biljke.

Također, mogu se formirati u velikim količinama čak i ako nije došlo do oplodnje. Neki partenokarpni plodovi čak ne trebaju sjemenke da bi se razvili!

S druge strane, jabuke počinju rasti iz dijela cvijeta koji se zove talamus, zbog čega se uglavnom nazivaju lažnim plodovima stabala jabuke.

Međutim, za razliku od većine lažnog voća, jabuke sadrže sjemenke koje možete uzgojiti kako biste uzgojili više stabala jabuka.

Osim jabuka, nekoliko uobičajenih primjera lažnog ili pomoćnog voća uključuje jagode, kruške i smokve.

Iz kulinarske perspektive

Mnogi jestivi dijelovi biljaka koji se s botaničkog gledišta nazivaju voćem, s kulinarskog stajališta smatraju se povrćem. Na primjer, rajčice, bundeve i krastavci su botanički voće, ali kulinarsko povrće.

Sada da vidimo što jabuka smatra u kulinarstvu. Srećom, definicija voća iz kulinarske perspektive prilično je jasna.

U kulinarskoj terminologiji jestivi dio biljke naziva se voćem ako je po prirodi slatkastog okusa, pogotovo ako je riječ o botaničkom voću.

S druge strane, povrće je u kulinarstvu jestivi dio biljke koji ima manje slatki ili slatki okus.

Prema ovom podatku, jabuke se u kulinarskom smislu smatraju voćem jer su općenito slatkog okusa.

Jesu li jabuke povrće?

Do sada smo utvrdili da su jabuke voće i iz botaničke i iz kulinarske perspektive. Vrijeme je da vidimo možemo li ih također smatrati povrćem.

Da bismo to učinili, moramo razumjeti što je povrće. Za razliku od voća, u botanici ne postoji jasna definicija povrća.

Znanstveni dnevnik kaže da je izraz “povrće” samo kulinarska riječ bez znanstvene vrijednosti.

Kulinarstvo sve dijelove zeljastih biljaka koje ljudi konzumiraju za hranu – bilo cijele ili dijelove – doživljava kao povrće. Na primjer, gljive su biološki gljive, ali se obično nazivaju povrćem s kulinarskog stajališta.

3484445t5oluikzj4dddwddwddw AgroPower Vrtni alati i strojevi

Srećom, Odjel za poljoprivredu i prirodne resurse Kalifornijskog sveučilišta nudi jasniji opis povrća na sljedeći način: “Povrće, jestivi proizvod zeljaste biljke – to jest, biljka s mekom stabljikom, za razliku od jestivih orašastih plodova i voće proizvedeno od biljaka s drvenastim stabljikama kao što su grmlje i drveće.”

Dakle, prema definiciji, proizvodi drvenastih biljaka kao što su drveće i grmlje ne smatraju se povrćem. Budući da jabuke dolaze sa stabala jabuke, možemo reći da nisu povrće.

Osim toga, ako uzmemo u obzir kulinarsku identifikaciju voća ovisno o razini šećera koju nude, onda su jabuke voće jer su slatkog okusa, a ne povrće jer nisu slane.

Proizlazeći iz svega o čemu smo raspravljali u ovom članku, vjerujemo da je jedino pošteno klasificirati jabuke kao voće, a ne povrće.

Zaključak

Iz svih mogućih i priznatih perspektiva jabuke su voće, a ne povrće.

Zahvaljujući slatkom okusu i proizvodnji iz jajnika, jabuke se botanički i kulinarski smatraju voćem.

Štoviše, jabuke se dalje mogu klasificirati kao lažno ili pomoćno voće jer su formirane od drugih dijelova cvijeta zajedno sa zrelim jajnikom.

Unatoč kontroverzama oko jabuka, one su iznimno popularne u cijelom svijetu. Jedu se sirovi ili kao sastojak pita, kolača i jela.

Jabuke se također koriste u proizvodnji raznih pića, dječje hrane i drugih proizvoda poput slatkiša. Da ne spominjemo, ovo voće može biti korisno za zdravlje.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na našu upotrebu kolačića.